Moja dieta jest wciąż daleka od ideału, ale nieustannie zdobywam wiedzę teoretyczną na ten temat – mam nadzieję, że pomożecie mi trzymać się założeń w praktyce i doradzicie co powinnam robić, a czego nie. Ze względu na to, że sporo czytałam o diecie paleo, usiłuję ograniczyć w diecie zboża. Na razie nie mogę sobie poradzić z eliminacją nabiału – kończy się to napadem spowodowanym (pewnie subiektywnie odczuwaną) monotonią posiłków.
Jeszcze jedna, tytułowa i istotna kwestia zdrowotna:
Od 1-2 lat czułam się coraz słabiej, zbadałam w końcu hormony. Wykryto bardzo wysoki poziom DHEA i torbiele w jajnikach. Podejrzewano PCOS, hiperandrogenizm (choć wyglądam jak jeden wielki estrogen…). Po 3 miesiącach od badań trafiłam do szpitala. Badania powtórzono i DHEA wróciło do normy, natomiast wykryto u mnie hiperprolaktynemię. :/ Przeglądałam dzienniki dziewczyn z hiperprolaktynemią, ale najwięcej informacji znalazłam w dzienniku, w którym celem nie była redukcja, a płodność i ogólnie pojęte zdrowie (oczywiście mi również na tym zależy, ale chciałabym też schudnąć). Od kilku dni biorę Bromergon, na razie w dawce ¼ tabl/dziennie, stopniowo mam dojść do 1 tabl. na dobę.
Niepokojąca sprawa – zmierzyłam się teraz, na potrzeby ankietki, i odkryłam, że wymiary bioder, talii, ud i łydek zwiększyły mi się o kilka cm przez te 3 miesiące, odkąd chodzę na siłownię. Waga też wzrosła, zaczynałam ważąc około 53 kg. Nie wiem, czy to sprawka hiperprolaktynemii, czy moja wina… Ale przyznaję też, że przez te 3 miesiące nie zawsze dieta była taka, jaka być powinna.
Jestem coraz bardziej podłamana, bo zamiast zbliżać się do celu, mam wrażenie, że się od niego oddalam…
Waga : ok. 55
Wzrost : 161
Obwód w biuście: 80
Obwód pod biustem : 75
Obwód talii w najwęższym miejscu: 64
Obwód na wysokości pępka : 69
Obwód bioder: 96 (zmierzyłam zgodnie z obrazkiem, ale u mnie najszersze miejsce jest niżej, a to już uda, niekoniecznie biodra chyba…
Obwód uda w najszerszym miejscu: 56
Obwód łydki : 34
W którym miejscu najszybciej tyjesz : uda, pupa
W którym miejscu najszybciej chudniesz : klatka piersiowa, ramiona
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: siłownia 3x w tygodniu (od 3 miesięcy, z dwoma-trzema tygodniowymi przerwami), wcześniej jakieś dywanówki.
Co lubisz jeść na śniadanie: lubię jajecznicę + chleb z masłem, parówki (:/), naleśniki, wszystko co złe;) ale jem: jajecznice z szynką/kiełbasą + pomidory, serek homogenizowany + banan, omlet ze szpinakiem i fetą
Co lubisz jeść na obiad : lubię mączne i tłuste rzeczy (kopytka, pierogi z mięsem, leniwe, te sprawy;)), jem: mięso + warzywa, ryba + warzywa.
Co jako przekąskę : lubię słodycze, jem: owoce, orzechy
Co jako deser : WSZYSTKO! uwielbiam słodycze. :/
Ograniczenia żywieniowe : staram się ograniczać zboża
Stan zdrowia:
czy regularnie miesiączkujesz: tak, co do minuty niemalże;)
czy bierzesz tabletki hormonalne: nie (brałam przez 1,5 roku w wieku 18 lat – skutki uboczne dały mi w kość…)
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza: Bromergon
czy rodziłaś: nie
Preferowane formy aktywności fizycznej: siłownia, aeroby (rower, skakanka, bieganie?)
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : w poprzednie wakacje Therm Line :/
Stosowane wcześniej diety : ograniczenie kalorii w wieku 13-14 lat , sezonowe zrywy dietetyczne, od około roku bardziej świadome odżywianie.
W kolejnym poście dodam zdjęcia, trening, przykładowy jadłospis i zapotrzebowanie kcal, które sobie wyliczyłam na podstawie artykułów z SFD.
Trzymajcie za mnie kciuki, obym za kilka(naście) miesięcy wspominała tego posta z dumą, a nie wstydem. ;)
Zmieniony przez - obliques w dniu 2013-04-10 22:16:43
'we are what we repeatedly do.'
http://www.sfd.pl/tequila_sunrise__redukcja,_hiperprolaktynemia_-t926660.html