Szacuny
2
Napisanych postów
1637
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
4489
Witam... Mam pytanie jakie sa roznice w oddzialywaniu na organizm ...
1) Biegam malym tempem ale za to dlugo, przez organizm zaczyna czerpac energie i spalac tluszcz... to wiem ;)
2) A jezeli biegam krocej za to zdecydowanie szybciej to co sie dzieje?
"Racja silniejszego zawsze lepsza bywa"
" Racja silniejszego zawsze lepsza bywa "
" Najslabsze psy najglosniej szczekaja "
-= SFD FIGHT CLUB =-
Szacuny
3431
Napisanych postów
36286
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
259668
Masz trzy pokłady energetyczne..
1) Glikogen
2) Tłuszcz
3) Białka mięśniowe
Podczas wysiłku tlenowego (aeroby - niska intensywność) organizm potrafi w większej mierze czerpać energię z tłuszczu natomiast podczas wysiłku anaerobowego (czyli większa intensywnośc) organizm czerpię energię z glikogenu zawartego w mięśniach i wątrobie a gdy ten się skończy a wysiłek dalej ma charakter beztlenowy organizm w celu dostarczenia energii rozkłada białka mięśniowe (katabolizm) i konwertuje je do glukozy (neoglukogeneza). Tak to ogólnie wygląda.
Szacuny
0
Napisanych postów
319
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
10167
hmm... a mozecie jeszce jedno wyjasnic? a mianowicie...
po jakim czasie wyczerpuja sie zapasy kolejno: glokogenu i bialek miesniowych w cwiczeniach aerobowych i anareobowych?
Szacuny
3431
Napisanych postów
36286
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
259668
Glikogenu raczej nigdy nie wyczerpiesz.. to są stałe rezerwy.. można je uszczuplić.. np. rano po przebudzeniu jest niski poziom.. po 20min aerobów też jest niski.. no a jeżeli chodzi o anaeroby to generalnie po 45min (dlatego między innymi np. mecze futbolowe trwają 45min).. to tak baardzo ogólnie..
Szacuny
2
Napisanych postów
1637
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
4489
No to teraz ja walne moral po chlopsku... Tzn Jak biegam krotko a szybko to mi bicek maleje bo bialka miesniowe ida sie j..... ;) A jak wolno a dlugo to glownie tluszczyk idzie?
"Racja silniejszego zawsze lepsza bywa"
" Racja silniejszego zawsze lepsza bywa "
" Najslabsze psy najglosniej szczekaja "
-= SFD FIGHT CLUB =-