Jestem osobą z niewielkim (jak sądzę) stażem treningowym. Kiedyś trenowałem "na sucho" (około 2 lata), ale to zarzuciłem... Zaniedbałem się i chcę wrócić do aktywnego trybu życia - siłownia, bieganie, basen...
Postanowiłem zainwestować w to i mam dostęp do kilku suplementów:
HMB Olimp mega caps 1250
Olimp Kre-alkalyn 2500
BCAA Extreme pure z Amino Star
Hi-Tec Protein 80
Olimp L-carnitine 1500 mega caps
Jakie zatem są moje wątpliwości:
1. Czy przy kre-alkalyn jest potrzebna faza ładowania? - piszą, że nie... Jeśli nie to czy mimo wszystko powinienem przerywać co kilka tygodni zażywanie tej kreatyny (by np. nie zablokowała procesu naturalnego wydzielania kreatyny przez organizm lub nie zaczęła się przekształcać w nieaktywną kreatyninę...)?
2. Czy mogę HMB stosować razem z Kre-alkalyn? Kiedyś czytałem opinie, że jest to nawet zalecane...?
3. Jak się to ma do Białka? Raczej będę je rozpuszczał w mleku i brał 4xdziennie (w tym przed i po treningu); czy dawki okołotreningowe nie zablokują wchłaniania HMB? A gdybym nie rozpuszczał odżywki białkowej w mleku tylko w czymś innym? Czy to mleko czy białko samo w sobie hamuje wchłanianie się HMB?
4. Czy któreś z tych suplementów mogą przeszkadzać we wchłanianiu tej L-Karnityny?
5. CHYBA NAJWAŻNIEJSZE... CZY MOGĘ BIAŁKO, KTÓRE JAK DOCZYTAŁEM (nie wiem czy prawidłowo) MA BUDOWAĆ U MNIE BEZTŁUSZCZOWĄ MASĘ CIAŁA (przybranie na masie ciała) STOSOWAĆ JEDNOCZEŚNIE Z SUPLEMENTAMI, KTÓRE MAJĄ SPALAĆ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ (w domyśle hmb i l-karnityna)? CZY MOŻE POWINIENEM "NAPAKOWAĆ SIĘ" MASĄ A PÓŹNIEJ DOPIERO STOSOWAĆ HMB, L-KARNITYNĘ, KREATYNĘ...?
Moje założenie było takie, aby początkowo wspomagać się odżywką białkową + HMB + Kreatyna, a w późniejszym okresie przejść na Kreatynę, HMB i L-Karnitynę...
Będę bardzo wdzięczny za sugestie
No tak. Muszę jeszcze dodać:
Waga: 93 kg [zatem mała nadwaga

Wzrost 182cm
Cel: Mogę okresowo nieco przytyć, ale na wakacje chcę dobrze wyglądać (zgubić zbędne kilogramy i uwidocznić muskulaturę). Chcę do tego na kościach mieć trochę mięśni

POZDRAWIAM