SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ser pleśniowy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 11570

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 145 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1249
W wyszukiwarce znalezłem jeden post nic szczególnego tam nie ma.

Bardzo proszę o wasze komentarze nt. jakości białek i tłuszczów zawartych w serach typu brie, camembert i generalnie serów pleśniowych (chodzi mi o to jakie tam są białka i tłuszcze). Czy jest w nich coś szczególnego in plus lub in minus w stosunku do serów twarogowych i żółtych?

Aha i jeszcze jedno. Komentarze typu: "tam jest za dużo tłuszczu" proszę sobie darować.

Pozdrawiam

We must secure...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
jakość białek czy tłuszczów w serach pleśniowych to nie jest specjalnie ciekawe zagadnienie. Jest to normalne białko zwierzęce - a więc o pełnym aminogramie, i normalny tłuszcz zwierzęcy - a więc nie należący do najzdrowszych. Nie znaczy to bynajmniej, że należy sobie "pleśniaków" odmawiać. Trzeba tylko pamiętać, że w ciągu dnia należy zachować odpowiednie proporcje tłuszczy roślinnych do zwierzęcych. Niewątpliwą zaletą serów pleśniowych jest specyficzna flora bakteryjna, która nie tylko dodaje walorów smakowych, ale też w pewnym stopniu reguluje trawienie

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Plesn jest rakotworcza wiec zwolennicy niech nie przesadzaja.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 145 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1249
Dziekuję za wypowiedzi.

Co do tłuszczów nasyconych to np. lek. med Maestro Kwaśny vet Optymalny uważa, że z uwagi na największość ilość wodoru jest to dobre paliwo gdyż najbardziej efektywne z przyswajalnych przez człowieka i ma na to silne dowody.

P.S. Wysłałem parę maili do "optymalnych" z prośbą o opinię nt. "kulturystycznych" diet low-carb. Na razie dostałem jedną odpowiedź, że nic koleś nie jest w stanie napisać ale książkę (współautor Atkins) to mi poleca - oczywiście ze swojej internetowej księgarnii Jak dostanę jakąś bardziej sensowną odpowiedź to się podzielę wiedzą w kolejnym poście.

Co do pleśni - też słyszałem, że jest szkodliwa, podobno każdego rodzaju ale szczegółów nie znam - jak znajde czas to może coś "dla idei" poszukam.

Pozdrawiam
1

We must secure...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
pozdrawiam pleśnio-jadków
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Kiedyś w chacie Lyle pisał, że tłuszcze nasycone powodują oporność insulinową
-po spożyciu posiłku (tu nie pamiętał mechanizmu a mi się nie chciało sprawdzać )
-długoterminową polegającą na wbudowaniu tłuszczy nasyconych w błony komórkowe powodujące ich "zesztywnienie" i mniejszą przepusszczalność.

Tłuszcze jednonienasycone natomiast powodują większą ich przepuszczalność.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-11-17 23:02:22

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
A ja pie.przę nasycone. Przyswajalność przyswajalnością, wrażliwość wrażliwością, ale żołądek też mam wrażliwy Gdybym się żywił jak optymalni najpierw rzygałbym na odległość, a potem leczył chorobę wieńcową. Oczywiście bardzo lubię np golonko, co nie zmienia fakty, że po takim czymś chodzę zmulony i jak nie zapiję 2 piwskami to imprezę skończę nad kiblem

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
sorry za odświeżenie tematu, ale ja osobiście lubie ser pleśniowy i jadam , myśle że obecnie co do tłuszczy nasyconych mamy ciut inne zdanie jak to było kolka lat temu więc jest jeszcze bardziej OK.

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
Rothen Ty archeologu! Na wykopaliska się zebrało?
Ja też lubię pleśniaki i zawsze jadłem i jadł będę. Dodajmy, że jeśli są one wkomponowane w zdrową tradycję kulinarną (a większość regionalnych odmian kuchni francuskiej do takich należy), to proporcje nasyconych do nienasyconych i tak są zachowane. Nie zapominajmy też, że żaden francuz nie będzie jadł pleśniaka bez kilku kieliszków czerwonego wina, mamy więc załatwioną sprawę przeciwutleniaczy.



Zmieniony przez - kopt w dniu 2007-06-25 08:37:36

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

OLIWA czy OLEJ z WINOGRON

Następny temat

Prośba dla znawców o ułożenie jadłospisu

WHEY premium