Cześć!
Z początku znowu bardzo dziękuję za miłe słowa!
Tak jak powiedziałem, nie sugerowałbym się po tych dwóch latach tym, co napisałem wcześniej. Człowiek uczy się na błędach i wcale nie musiałem zrzucić aż tylu kg aby wyglądać zdecydowanie lepiej.
Jak wnioskuję, ćwiczysz na siłowni i wiadomo, chcesz zachować swoją masę mięśniową.
Żeby dobrze to zrobić musisz:
- obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne
- ustalić dietę w której będzie kaloryczność zaniżona do zapotrzebowania o ok 10-15%
- regularnie jeść 5-6 posiłków co 3 godziny
- traktować 3 główne posiłki prioretytowo tj. śniadanie, przed i po treningowy i właśnie w tych dać węgli (w pozostałych raczej daję bardzo mało węgli)
- wywalić całe śmieciowe jedzenie (oranżady, fast foody, słodycze)
Ja podszedłem do całej sprawy ze zlej strony. Jak każdy grubas chciałem schudnąć jak najszybciej tylko można, kosztem utraty mięśni. Biegałem na czczo, zaniżyłem drastycznie kaloryczność diety. Owszem schudłem, ale niezdrowo i zbyt szybko. Efekty widziałem jednak bardzo szybko w postaci ubytku wagi i wyglądu który powoli zaczynał przypominać wygląd pająka kosarza
W pore jednak się wycofałem z takiego reżimu i zacząłem stosować się do wskazówek, które dałem Ci wcześniej.
Mój tydzień treningowy wygląda następująco:
poniedziałek - siłownia FBW
wtorek - bieg szybki 8 km
środa - siłownia FBW
czwartek - bieg 14 km średnio
piątek - siłownia FBW
sobota - HIT lub tabata
niedziela - bieg długi, relaksacyjne
tempo
Jeśli zamierzasz biegać, rozważ czy aby waga niezbyt obciąży Twoje ciało, jest wiele ćwiczeń aerobowych takich jak basen, rower etc.
Co do piwa, uważam że wszystko jest dla ludzi. Byle nie przeginać.
Ja alkoholu nie lubię, choć swoje już wypiłem.
Chyba narazie wszystko. Jeśli coś pominąłem to postaram się wyjaśnić następną odpowiedzią.
Pozdrawiam! tomaszS
P.S teraz biegam niezależnie od pogody, choć zimą często rezygnuję przy większych mrozach bądź jeśli jest maź pośniegowa.
Zmieniony przez - tomaszS w dniu 2010-08-20 21:46:38
Zmieniony przez - tomaszS w dniu 2010-08-20 21:48:15