SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

róznica miedzy weglami prostymi a złozonymi

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 226

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 10602
witam
kto mi wyjasni róznice miedzy
weglowodan złozony indeks g 105
weglowodan prosty indeks g 105

chudy mały ale dzik(100%)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Jest liderem w tym dziale Szacuny 45 Napisanych postów 329 Wiek 18 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2866
g 105 to gramatura czy indeks? Z tego co się orientuję to maksymalna wartość to 100 :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 10602
MaltodekstrynA 105
Maltoza 110

chudy mały ale dzik(100%)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 10602
Bardziej mi chodzi o roznica medzy prostym a zlozonym o tym samym indeksie

chudy mały ale dzik(100%)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10682 Napisanych postów 118130 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1386753
Nie rozumiem za bardzo pytania, nie ma co się kierować do konca indeksem, bo np czekolada ma niskie IG a czy jest dobra ?

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Jest liderem w tym dziale Szacuny 45 Napisanych postów 329 Wiek 18 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2866
Jeżeli chodzi o produkty typowo węglowodanowe bez żadnych dodatków to cukier prosty nie będzie miał takiego samego ig jak złożony. Wpływ na to może mieć jeszcze tłuszcz, który tę wartość obniża. Ja bym się na twoim miejscu nie zajmował indeksami czy ładunkami. To jest głównie przeznaczone dla cukrzyków. Ty po prostu wiedz, że masz bazować na produktach o niskim lub średnim indeksie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10682 Napisanych postów 118130 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1386753
No i jeszcze jest taki parametr jak ładunek glikemiczny, zjedzenie czegoś co ma IG 100 w ilosci 5g wcale nie da takiego ładunku jak np coś co ma Ig 60 w ilosci 100g.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 10602
Jaka jest roznica miedzy prostym a zlozonym o tym samym indeksie gikemicznym a jesli nie ma to po jest w ogóle podzial na proste i zlozone

chudy mały ale dzik(100%)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 10602
To zamiast pic gainera opartym na maltodekstrynie mozna walnac piwo co ma cukier prosty maltoze o prawie takim samym ig

chudy mały ale dzik(100%)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6238 Napisanych postów 75008 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 629144
Np budowa . Węglowodany strawne zawarte w żywności możemy podzielić na proste i złożone. Do pierwszej grupy zaliczamy wszystkie sacharydy zbudowane z jednej (monosacharydy takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza) lub dwóch (disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza) cząsteczek cukru. Drugą grupę tworzą wielkocząsteczkowe polimery monosacharydów, czyli węglowodany złożone (polisacharydy). Obficie występującym w żywności cukrem złożonym jest skrobia. Istnieją także polisacharydy nieskrobiowe (celuloza, pektyny, hemicelulozy), które zaliczane są do włókna pokarmowego. W żywności występują także oligosacharydy takie jak rafinoza i stachioza, które pomimo iż nie mogą zostać rozłożone przez nasze enzymy trawienne nie są klasyfikowane są jako błonnik.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Jest liderem w tym dziale Szacuny 45 Napisanych postów 329 Wiek 18 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2866
Chciałbym zaznaczyć, że piwo jednak ma dosyć duże ilości cukrów :)
A od gainera lepiej jest zrobić sobie shake'a bo jeżeli chodzi ci o to, że gainer ma tyle samo cukrów co piwo, to nie jest to zdrowe. Leoszabopxjau będą shake'i a zajmą tyle samo czasu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy taka intesywność wystarczy? Co zwiększyć ?

Wheyvita