Szacuny
75
Napisanych postów
545
Wiek
22 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4599
Jeżeli chodzi o produkty typowo węglowodanowe bez żadnych dodatków to cukier prosty nie będzie miał takiego samego ig jak złożony. Wpływ na to może mieć jeszcze tłuszcz, który tę wartość obniża. Ja bym się na twoim miejscu nie zajmował indeksami czy ładunkami. To jest głównie przeznaczone dla cukrzyków. Ty po prostu wiedz, że masz bazować na produktach o niskim lub średnim indeksie.
Szacuny
17707
Napisanych postów
132168
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460711
No i jeszcze jest taki parametr jak ładunek glikemiczny, zjedzenie czegoś co ma IG 100 w ilosci 5g wcale nie da takiego ładunku jak np coś co ma Ig 60 w ilosci 100g.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9050
Napisanych postów
82723
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699684
Np budowa . Węglowodany strawne zawarte w żywności możemy podzielić na proste i złożone. Do pierwszej grupy zaliczamy wszystkie sacharydy zbudowane z jednej (monosacharydy takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza) lub dwóch (disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza) cząsteczek cukru. Drugą grupę tworzą wielkocząsteczkowe polimery monosacharydów, czyli węglowodany złożone (polisacharydy). Obficie występującym w żywności cukrem złożonym jest skrobia. Istnieją także polisacharydy nieskrobiowe (celuloza, pektyny, hemicelulozy), które zaliczane są do włókna pokarmowego. W żywności występują także oligosacharydy takie jak rafinoza i stachioza, które pomimo iż nie mogą zostać rozłożone przez nasze enzymy trawienne nie są klasyfikowane są jako błonnik.
Szacuny
75
Napisanych postów
545
Wiek
22 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4599
Chciałbym zaznaczyć, że piwo jednak ma dosyć duże ilości cukrów :) A od gainera lepiej jest zrobić sobie shake'a bo jeżeli chodzi ci o to, że gainer ma tyle samo cukrów co piwo, to nie jest to zdrowe. Leoszabopxjau będą shake'i a zajmą tyle samo czasu