Mianowicie jako nowa osoba z jakimstam kiedystam zapleczem sportowym zamierzam sobie nadrobic zaleglosci teoretyczne i wdrazyc je w zycie (lepiej pozno niz wcale). Mam problem w przypadku ukladania sensownej diety, po przeczytaniu mnostwa tekstow stwierdzilam ze opre sie na artykule Tyki "Dieta zrob to sam/a", ale mam w niej problem gdyz proporcje BWT tam jak i na forum sa omawiane jako przykladowe i o ile dobrze sie doczytalam dobiera sie je indywidualnie (no w sumie sensowne).
Wiec nie wiem skad mam je wytrzasnac :)
Z moich danych (na koncu wypowiedzi) wiadomo ze chodzi o nabranie mocniejszej kondychy (chce dogonic to co bylo) i oczywiscie stracic cos przy tym. Nie zamierzam super obcinac kalorii mysle ze 2000kcal mi wystarczy przy zapotrzebowaniu ~2350.
Szukam szukam szukam i naprawde nie potrafie znalezc

Takze prosto i sensownie albo gdzie znajde jak dla siebie to naprawde dobrac (w co watpie jesli to indywidualne chyba ze macie tu gdzies jakies tajne "wzory" hehe), albo niech ktos mi powie jakie proporcje dobowe na BWT powinnam przyjac dla siebie: Kobieta 165cm 72kg dla 2000kcal dziennie.
Bo z arta Tyki wychodzi mi 144/216/52 g z czego wydaje mi sie ze tych tluszczy wychodzi wtedy za malo w proporcji do mojej wagi, a jesli mi sie wydaje tzn ze cos moze byc zle.
A rozpisalam sie tak wyzej zeby bylo wiadomo ze CZYTAM i staram sie ale naprawde nie widze i czuje potrzebe zapytania

Bo lepiej zrobic dobrze niz wcale lub zle
oo123oo - wielbicielka dwuznacznosci