proszę o ocenę właściwie nie dietki a sposobu odżywiania znalazłam coś takiego spodobało mi się i bardzo mi przypasował ten jadłospis jednak nie wiem czy jest on do końca poprawny chciała bym zrzucić kilka kilo i się ujędrnić proszę o rady ewentualne skorygowanie dietki, pozdrawiam
Wiek : 24
Waga : 56
Wzrost : 160
Obwód w biuście(1) : 89
Obwód pod biustem : 72
Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 70
Obwód na wysokości pępka : 76
Obwód bioder (3): 94
Obwód uda w najszerszym miejscu: 54
Obwód łydki : 34
W którym miejscu najszybciej tyjesz : brzuch
W którym miejscu najszybciej chudniesz : nie wiem
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: siłownia (4-5 razy w tyg)
Co lubisz jeść na śniadanie: nie lubie jesc ale jem 2 kromeczki ciemnego pieczywa z chuda wedlina kawa z mlekiem, płatki owsiane na wodzie
Co lubisz jeść na obiad : kurczak z warzywami
Co jako przekąskę : nie jadam
Co jako deser : nie jadam
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia: obnizone kregi w odcinku ledźwiowym, lekka lordoza, przewlekłe migreny
czy regularnie miesiączkujesz: tak
czy bierzesz tabletki hormonalne: tak (yaz)
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza: tak
Flunaryzyna, divascan, cinie
czy rodziłaś: nie
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Stosowane wcześniej diety : brak
Dzień 1
Śniadanie:
- kromka chleba, najlepiej pełnoziarnistego lub razoweg,o może być cienko posmarowana margaryną
- szklanka koktajlu z banana i pomarańczy, (co jest w domu) z dodatkiem połowy szklanki jogurtu naturalnego, można dodać łyżkę siemienia lnianego lub łyżkę płatków owsianych jak ma się je w domu.
- kawa z mlekiem chudym, bez cukru
II śniadanie:
- 2 kromki chleba ciemnego cienko posmarowane margaryną
- 2 plasterki chudej szynki lub innej chudej wędliny
- 2 listki sałaty
– 2-3 plasterki pomidora
- woda mineralna z sokiem z cytryny.
Obiad:
- sałata lodowa (lub kapusta pekińska) z pomidorem skropiona łyżeczką oleju rzepakowego
- pierś kurczaka z brokułem. Pierś kurczaka ( 150 g ) delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na mięsie położyć różyczkę surowego brokuła i zawinąć ją w mięso, tak by powstał rulonik, w środku ma być brokuł. Zawinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku w temp 180 stopni ok. 30 minut
- szklanka herbatki ziołowej lub owocowej.
- kawałek sernika na zimno z galaretką.
Podwieczorek:
- surówka z marchewki i jabłka (obrać i umyć marchewkę, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej starte na tarce jabłko skropione sokiem z cytryny). Do surówki można dodać łyżkę posiekanych orzechów lub łyżkę nasion słonecznika (to, co jest w domu)
- woda mineralna z sokiem z cytryny.
Kolacja:
- twaróg chudy pół kostki wymieszany 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego, z pomidorem lub kilkoma pomidorkami koktajlowymi, do tego można dosypać natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek, to co się ma w domu
- herbatka ziołowa.
Dzień 2
Śniadanie:
- smoothie marchewkowe (zmiksować 2 marchewki, pomarańczę, pół banana, sok z połowy cytryny. Posypać łyżką siemienia lnianego, może być w nasionach może być zmielone)
- kromka chleba razowego lub pełnoziarniestego cienko posmarowana margaryną z łyżeczką miodu lub marmolady.
- kawa z mlekiem chudym bez cukru
II śniadanie:
- sałatka ze 100 g piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-30 minut. Przestudzić i pokroić w kostkę. Sałatę opłukać i porwać palcami. Dodać mały pokrojony w kostkę ogórek i pomidor. Wymieszać posypać natką lub szczypiorkiem, ewentualnie doprawić szczyptą soli i pieprzem. Na koniec posypać grzankami z pieczywa pszennego zrobionymi (BEZ TŁUSZCZU). Wystarczy pokroić kromkę chleba i obsmażyć grzanki bez tłuszczu na patelni teflonowej.
- szklanka herbatki owocowej.
Obiad:
- miks sałat z pomidorem skropionych łyżeczką oleju rzepakowego
- ryba (świeża lub filet mrożony) byle morska zapiekana w folii. Ryby ok. 150 g . Rybę umyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, położyć na folii aluminiowej i obłożyć warzywami dowolne, wedle uznania. Fajnie smakuje taka ryba pieczona z sama cebulą lub z samym czosnkiem, ale tutaj warto poeksperymentować ze smakami wedle swojego uznania. Po upieczeniu posypać koperkiem i natką pietruszki
- 2 pieczone ziemniaki
- surówka z 1/4 średniego selera, jabłka i garści rodzynek skropiona sokiem z cytryny i doprawiona 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego
- szklanka herbatki owocowej lub soku wielowarzywnego
- kromka czerstwego ciasta drożdzowego.
Podwieczorek:
- jogurt naturalny
- marchewka
- szklanka wody mineralnej lub herbatki owocowej
Kolacja:
- chudy twarożek pół kostki z 2-3 porwanymi liśćmi sałaty lodowej, 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżkami natki pietruszki lub koperku
- herbatka ziołowa
Dzień 3
Śniadanie:
- sałatka z 4-5 listków sałaty lodowej, jajka ugotowanego na twardo, ¼ pokrojonego w kostkę pomidora może być po łyżce groszku zielonego i kukurydzy z puszki. Sałatkę obficie posypać natką
- kromka chleba cienko posmarowana margaryną
- kawa z mlekiem chudym bez cukru
II śniadanie :
- miseczka sałatki owocowej z surowego jabłka, pomarańczy, grejpfruta i kiwi (to co jest w domu). Skropić sokiem z cytryną, można dodać garść orzechów włoskich, można dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego
- szklanka herbatki owocowej
Obiad:
- miseczka sałaty z marchewką startej na grubej tarce skropiona sosem winegret czyli wymieszaną łyżka oleju rzepakowego, łyżeczką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu, 2 ząbkami czosnku.
- zupa jarzynowa (miseczka 250 ml) z dwoma ziemniakami, gotowana na wywarze warzywnym bez zasmażek i bez śmietany
- 2 szaszłyki drobiowe (przygotować marynatę: łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę papryki słodkiej, szczyptę ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki miodu, pierś kurczaka 100 g pokroić w kostkę zanurzyć w marynacie i odstawić na godzinę. Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki, cebulkę w plasterki. Można dodać paprykę (tylko że papryka pieczona może wywołać bóle brzucha, więc proszę z tym uważać). Na szpatułki nabijać naprzemiennie warzywa i mięso. Szaszłyki przełożyć na blachę, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni, aż mięso się zrumieni. Do szaszłyków można dodać dowolne warzywa, jakie się ma akurat w domu.
-szklanka herbatki owocowej lub ziołowej
- miseczka galaretki owocowej
Podwieczorek:
- miks warzyw gotowanych na parze
- dip jogurtowo czosnkowy posypany natką
Kolacja:
- sałatka z tuńczykiem ( 100 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy z puszki, po łyżce natki pietruszki, szczypiorku, pokrojony drobno ogórek kwaszony i pokrojona 1/3 papryki czerwonej (o ile ja Pani dobrze toleruje), można też dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Sałatkę skropić łyżeczką oleju rzepakowego, doprawić pieprzem, odrobiną soli, posypać posiekanym koperkiem).
- herbatka ziołowa
Dzień 4
Śniadanie:
- mus owocowy(proszę zmiksować owoce jakie ma Pani w domu: jabłko, kiwi, pomarańcze), można dodać 5-6 łyżek soku owocowego, jaki jest w domu. Mus posypać łyżką siemienia lnianego.
- kromka chleba ciemnego cienko posmarowana margaryną
- kawa z mlekiem chudym bez cukru
II śniadanie:
- sałatka ze świderkami. Ugotować pół szklanki makaronu świderki. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę 1 pomidor, pół zielonego ogórka (można go zastąpić kwaszonym ogórkiem, jak będzie lepiej smakowało). Można dodać 2 plasterki chudej szynki pokrojonej w paseczki. Wymieszać warzywa z makaronem i wędliną, dodać 3-4 różyczki ugotowanego na pół twardo kalafiora lub brokuła (mogą być świeże lub mrożone). Doprawić polać sosem przygotowanym z łyżeczki musztardy I łyżeczki oliwy.
- szklanka herbatki owocowej
Obiad:
- miseczka rukoli z pomarańczą skropiona sosem vinegret
- zupa krem z zielonego groszku z łyżką grzanek z pieczywa pełnoziarnistego (miseczka 250 ml)
- 2 łyżki ulubionej kaszy albo ryżu ugotowanej na sypko.
- surówka ze szklanki posiekanej sałaty lodowej, 1 startej na tarce marchewki, startego na tarce kwaszonego ogórka i połowy kwaśnego jabłka. Doprawiona solą i pieprzem, polana sosem zrobionym z 4 łyżek jogurtu i łyżeczki musztardy i posypana posiekaną natką
- szklanka soku pomidorowego.
- mały kawałek szarlotki.
Przekąska:
- szklanka jogurtu naturalnego z dodatkiem łyżki rodzynek lub kilku pokrojonych moreli suszonych
- woda mineralna z sokiem z cytryny.
Kolacja:
- pokrojony w kostkę pomidor wymieszany z połową kostki chudego twarogu. Do tego można dodać łyżkę posiekanego szczypiorku o łyżkę posiekanej natki. Doprawić ewentualnie odrobiną soli i pieprzu
- herbatka ziołowa
Dzień 5
Śniadanie:
Koktajl warzywny (proszę zmiksować małego czerwonego surowego buraka z jogurtem lub kefirem, dodać posiekaną natkę lub koperek, albo i jedno i drugie
- kromka chleba pełnoziarnistego lub razowego cienko posmarowana margaryną z listkiem sałaty i plasterkiem chudej wędliny
- kawa z mlekiem chudym bez cukru
II śniadanie:
- sałatka z żółtym serem i grzankami. Porwać 5-6 listków sałaty lodowej, dodać 2 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżki szczypiorku lub posiekana małą cebulkę oraz 2 plasterki żółtego sera cienko pokrojone w paseczki. Doprawić solą, pieprzem. Polać sosem przygotowanym z 4 łyżek kefiru i łyżeczki musztardy. Posypać grzankami zrobionymi z dwóch kromek chleba razowego lub pełnoziarnistego.
- szklanka soku pomidorowego może być do picia
Obiad:
- miseczka sałaty skropiona sosem vinegret
- miseczka zupy krem brokułowej krem z grzankami (ugotować wywar warzywny, gdy warzywa będą lekko miękkie dodać 3-4 kwiatuszki brokuła i ugotować, aż brokuł będzie miękki. Zmiksować zupę, podawać posypana natką z grzankami zrobionymi z kromki chleba
- zrazy zawijane rozbić plaster chudej wołowiny ( 100 g ) może być inne chude mięso, np. szynka lub schab doprawić solą i pieprzem. Posmarować ¼ łyżeczki musztardy, ułożyć pokrojone w słupki warzywa marchewkę, korzeń pietruszki, kwaszony ogórek. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką. Podpiec na patelni teflonowej, przełożyć do bulionu warzywnego (może być z kostki) i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w czasie gotowania dolać zraz podlać wodą.
- miseczka surówki z czerwonego buraka, kwaśnego jabłka i kwaszonego ogórka. Doprawiona solą i pieprzem, skropiona łyżką oliwy lub oleju rzepakowego .
-szklanka soku marchewkowo-jabłkowego
Podwieczorek:
- garść migdałów lub orzechów (mogą być włoskie lub laskowe, byłe były nie solone.
- woda mineralna z sokiem z cytryny.
Kolacja:
- sałatka grecka, pokroić dużego pomidora, mały zielony ogórek, 1 czerwoną cebulę (można z niej zrezygnować, jeśli po zjedzeniu cebuli źle się Pani czuje), dodać garść czarnych oliwek (jeśli są w domu), pół zielonej papryki (jeśli ją Pani dobrze toleruje), pół kostki twarogu chudego, 3-4 listki sałaty lodowej. Sałatkę skropić sokiem z cytryny I łyżką oliwy lub oleju rzepakowego.
chodzę na siłownie j.w. zaczynam od rozgrzewki na bieżni/orbitku potem ciezary hantle sztangi itd pod okiem doswiadczonych kolegów (chlopaka) koncze orbitkiem stepperem
Zmieniony przez - MagdaLuv w dniu 2014-01-14 22:08:03
Zmieniony przez - MagdaLuv w dniu 2014-01-14 22:09:32