SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Majonez

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12449

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Witam wszystkich!
Ostatnio zbrzydło mi polewanie żarcia wszelakimi olejami lub spijanie ich z łyżki, więc postanowiłem znaleźć jakiś smaczny substytut. Postanowiłem ukręcić majonez - te sklepowe wcale nie są tanie, a Bóg jeden wie jakich olejów używa się do ich produkcji...

Składniki:
- 1 duże żółtko
- 200 - 250 ml oleju (rzepakowy/z pestek winogron/oliwa z oliwek etc.)
- sok z cytryny
- musztarda
- sól
- słodzik
- woda



Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę otoczenia (to bardzo ważne, w innym przypadku na 100% majonez nie wyjdzie)

- w szklanej/ceramicznej/emaliowanej misce umieszczamy surowe żółtko, rozcieramy je mikserem (najlepiej końcówką do przecierania przez sito/kręcenia sosów), i stopniowo, po kropelce dodajemy olej (naszą masę koniecznie ucieramy w jednym kierunku!!!)
- gdy utrzemy około 2 łyżek majonezu, można dodawać więcej tłuszczu - po łyżce, gdy olej połączy się z masą dodajemy kolejną porcję. Co jakiś czas dodajemy kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny.



- gdy zużyjemy cały tłuszcz, dodajemy 2-3 łyżki wody. Doprawiamy do smaku solą, słodzikiem, musztardą (na tą ilość oleju około 2-3 łyżeczki), ewentualnie sokiem z cytryny(z wyczuciem, uwaga na pestki - jeśli jakąś rozetrzemy w naszym sosie, będzie gorzki)



Wartości odżywcze na 100g:
B - 2,2
T - 86
W - 0,9

Oczywiście majonez własnej roboty nigdy nie będzie tak gęsty jak sklepowe, gdyż nie ma w nim skrobi i innych zagęstników. Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Do gotowego sosu można dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojone grzybki marynowane oraz ogórka konserwowego(i ewentualnie trochę chrzanu) - i mamy sos tatarski





Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-01-02 18:50:03
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68367
Tylko jak się zrobi taki dobry i zdrowy, to później łatwo się zatracić w używaniu :)... To jest powód, dla którego boję się eksperymentów z majonezem :D.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sog za prosty przepis. sam nie próbowałem bo się boję o smak
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
no ciekawe, trzeba spróbować, kiedyś już próbowałem ale wyszło mi kiepsko

Mam taką sama oliwę, słodzik i musztardę więc powinno wyjść
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
trzeba sprawdzic sog

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 1846 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 34103
nie popadajmy w skrajnosci, nie widze w sumie nic zlego w Majonezie Babuni, szczegolnie w takiej ilosci jakiej sie spozywa, max 30g. dziennie
jak ma dodatki Omegi 3 to jest juz w ogole wypas
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
nie popadajmy w skrajnosci, nie widze w sumie nic zlego w Majonezie Babuni, szczegolnie w takiej ilosci jakiej sie spozywa, max 30g. dziennie
Ja też nie, ale ten przepis umieściłem z myślą o użytkownikach stosujących diety niskowęglowodanowe...no chyba, że ktoś jest postury B-50, to mu i 300g dziennie nie zaszkodzi
jak ma dodatki Omegi 3 to jest juz w ogole wypas
Jasne, zwykły wabik na klienta...a tyle tam o3, co l-karnityny w tych wszystkich "fit" - wodach, soczkach i innym dziadostwie.

A w kwestii smaku, to najbardziej zbliżony do sklepowego będzie majonez na bazie oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Oliwa i olej z pestek winogron mają swój specyficzny posmak...co nie znaczy, że są złe - kwestia gustu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 285 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2409
omega w majonezie hahaha przepis fajny :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
majonez to prawie sam tluszcz, a omega znajduje sie glownie w tluszczach.

osobiscie uwazam majonezy fabryczne za smietnik. co do przepisu dzisiaj sprobuje.

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chetnie bym wypróbował taki majonez ale zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie czas przechowywania. Czy naprawdę można go trzymać w lodowce ok 2 tyg? Przeglądając przepisy na necie za każdym razem było napisane że ze względu na to że surowe jajka bardzo szybko się psują, taki domowy majonez przechowujemy nie dłużej niż 2-3 dni.
tlusty_kot nic ci sie z tym majonezem nie działo przez tyle czasu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Nie, wszystko było w porządku... Ale dla pewności najlepiej opi.erdolić wszystko w 2 dni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Może warto by dodać... agaru? Albo innego naturalnego zagęstnika?

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JAJKA ZE SZPINAKIEM

Następny temat

Nadziewana papryka

WHEY premium