Ostatnio zbrzydło mi polewanie żarcia wszelakimi olejami lub spijanie ich z łyżki, więc postanowiłem znaleźć jakiś smaczny substytut. Postanowiłem ukręcić majonez - te sklepowe wcale nie są tanie, a Bóg jeden wie jakich olejów używa się do ich produkcji...
Składniki:
- 1 duże żółtko
- 200 - 250 ml oleju (rzepakowy/z pestek winogron/oliwa z oliwek etc.)
- sok z cytryny
- musztarda
- sól
- słodzik
- woda
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę otoczenia (to bardzo ważne, w innym przypadku na 100% majonez nie wyjdzie)
- w szklanej/ceramicznej/emaliowanej misce umieszczamy surowe żółtko, rozcieramy je mikserem (najlepiej końcówką do przecierania przez sito/kręcenia sosów), i stopniowo, po kropelce dodajemy olej (naszą masę koniecznie ucieramy w jednym kierunku!!!)
- gdy utrzemy około 2 łyżek majonezu, można dodawać więcej tłuszczu - po łyżce, gdy olej połączy się z masą dodajemy kolejną porcję. Co jakiś czas dodajemy kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny.
- gdy zużyjemy cały tłuszcz, dodajemy 2-3 łyżki wody. Doprawiamy do smaku solą, słodzikiem, musztardą (na tą ilość oleju około 2-3 łyżeczki), ewentualnie sokiem z cytryny(z wyczuciem, uwaga na pestki - jeśli jakąś rozetrzemy w naszym sosie, będzie gorzki)
Wartości odżywcze na 100g:
B - 2,2
T - 86
W - 0,9
Oczywiście majonez własnej roboty nigdy nie będzie tak gęsty jak sklepowe, gdyż nie ma w nim skrobi i innych zagęstników. Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
Do gotowego sosu można dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojone grzybki marynowane oraz ogórka konserwowego(i ewentualnie trochę chrzanu) - i mamy sos tatarski
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-01-02 18:50:03