Szacuny
5
Napisanych postów
1015
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2585
Przyjmuję 0,5-2 gram witaminy C dziennie z owoców i warzyw, ale faktycznie, dla kogoś kto chce jechać na dużej ilości białka to może być problem.
Innym problemem jest to, że czasami lepiej w ogóle nie brać witaminy C, niż brać syntetyczną. Chociażby sprzed dosłownie paru dni news, skoro już przy witaminie C jesteśmy i rzeczach nowych na forum:
Kolejna sprawa, że w tej akurat grupie wysokie dawki witaminy C mogły być przyjmowane z powodu ryzyka rozwoju chorób, czyli były skutkiem nie przyczyną.
Ja tak czy tak w przypadku większości witamin jestem przeciwny syntetykom, w przypadku niektórych uważam, że syntetyki są wręcz niezbędne.
Szacuny
80
Napisanych postów
4196
Wiek
44 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
53586
To poczytaj w tym dziale o tej witaminie. Szczególnie na dawki jakie proponują Amerykanie i jakie badania są prowadzone na ten temat.
ps. Badasz warzywa i owoce przed jedzeniem że wiesz ile jest tam wit. C?
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
Szacuny
5
Napisanych postów
1015
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2585
nie sądzę, żeby cokolwiek w tym dziale mogło mnie zaskoczyć, jeśli chodzi o witaminę C. W ogóle jeśli chodzi o jakąkolwiek witaminę. Bez urazy, ale siedzę w temacie już parę lat.
Co do zawartości w owocach i warzywach, w nawet najlepszych, organicznych nie będzie wyższa niż 30-50% od "marketowych".
Szacuny
13
Napisanych postów
1528
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
17554
Porownujac chocby "wykastrowane" ;) jabłka z marketu o małej zawartosci nasion do ciocinych z zewsi(niektore odmiany specjalnie sa krzyzowane). Marketowe słabo wypadaja
duzo nasion= więcej vit b17
duzo nasion= wiecej wapnia
duzo nasion= zapylone przez pszczoły
duzo nasion= jabłka bdb jakosci
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Ale owoce i warzywa to też tylko z własnego ogródka, oddalonego od szlaków komunikacyjnych i ośrodków przemysłowych.
Pamiętajmy - więcej owoców i warzyw w diecie, to nie tylko więcej witaminy C, ale również rtęci, kadmu, ołowiu, bisfenoli - i jeszcze całej masy innych związków toksycznych.
Szacuny
5
Napisanych postów
1015
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2585
Biorąc pod uwagę, że na wyprodukowanie kg mięsa trzeba 10 kg roślin, z których każda cząsteczka ołowiu, rtęci, kadmu etc zostaje zmagazynowana w tymże mięsie, wybór jest raczej jasny...