SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Porady w dziale Kuchnia Sfd - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 295542

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Jako ze zostalam mianowana doradcą naszego dzialu Kuchnia Sfd, postanowilam zalozyc luźny temat w ktorym bedziecie mogli zadawac nurtujace was pytania dotyczace wlasnie gotowania i spraw z tym zwiazanych Wrzucam tutaj przy okazji kilka przydatnych informacji i zapraszam do udzielania sie w temacie





Jak gotowac warzywa aby nie tracily witamin ?

1.Aby zachować maksymalną ilość witamin zarówno marchewka jak i ziemniaki powinny być gotowane bez obierania. Witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się zaraz pod skórką. Gotując nieobrane warzywa należy pamiętać o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu.

2.Staraj się nie kroić warzyw do gotowania a jeśli to robisz to krój na duże kostki. Dzięki temu, powierzchnia przez którą warzywa tracą składniki odżywcze podczas gotowania będzie mniejsza.

3.Używaj jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Witaminy z warzyw wypłukiwane są do wody i kończą w zlewie zamiast w naszym organizmie. Woda z gotowanych warzyw często ma więcej witamin, niż ugotowane już warzywa. Dlatego, zamiast ją wylewać postaraj się ją w jakiś sposób wykorzystać (np. zrób na niej zupę).

4.Nie gotuj warzyw dłużej niż potrzeba. Część witamin rozpuszcza się w wysokich temperaturach.

Ile czasu powinnismy gotowac warzywa aby nie stracily zbyt wiele ze swoich wartosci ?

Szparagi 10-18 minut
Fasolka 10-20 minut
Brokuły 12-15 minut
Brukselka 6-10 minut
Marchew 12-20 minut
Kalafior 12-16 minut
Szpinak 5 minut


Kilka porad dotyczacych ryzu :

aby ryż był biały należy do jego gotowania dodać łyżkę soku z cytryny
aby ryż nie sklejał się w czasie gotowania musi być wcześniej starannie umyty w zimnej wodzie
dodając pod koniec gotowania jeden z takich dodatków jak szafran, kolendra, koncentrat pomidorowy lub sok ze szpinaku, otrzymamy ryż o odpowiednim zabarwieniu
aby uformować z ugotowanego ryżu babkę, należy gorący wymieszać z utartym żółtym serem (na szklane ugotowanego ryżu łyżka sera), ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem, ugnieść i wstawić na chwile do rozgrzanego piekarnika, a następnie wyłożyć na półmisek
aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić przykryty na 5-8 minut. Można też odgrzać ryż na patelni, dodając odrobinę masła.

Jak usmazyc mieso bez tluszczu?

Smażenie
bez tłuszczu
to doskonały sposób dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać potraw
o wysokiej kaloryczności. Taki sposób smażenia wykorzystuje tłuszcz zawarty w produkcie, bez potrzeby dodatkowego stosowania oleju, oliwy lub innych substancji.
Do smażenia beztłuszczowego nadają się prawie wyłącznie dobre jakościowo mięso. Powinno być świeże, nie za bardzo włókniste, soczyste i miękkie. Mięso takie przyprawiamy i układamy obok siebie na bardzo rozgrzanej patelni, niezbyt ciasno. Smażyć najlepiej bez przykrycia. Mięso może na początku lekko przywrzeć do patelni, ale po zbrązowieniu odklei się od niej i nie będzie przypalone.

Pamietajmy o tym, że do smażenia beztłuszczowego musimy mieć odpowiednie naczynia. Najlepiej nadaje się do tego dobrej jakości teflonowa patelnia o grubym dnie lub naczynia żeliwne, bardzo odporne na wpływ wysokiej temperatury.

W podobny sposób jak mięso smażyć można również mięso panierowane oraz ryby i jajka.




zrodlo:
www.tipy.pl
http://www.abcgospodyni.pl/

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 849 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 35280
gotować ryż można również w kukurmie dobre
w curry tez się gotuje

masa nałogiem życie zabawą a koxy podstawą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ja gotuje w curry i nie narzekam o wiele lepiej go zjesc niz bialy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 410 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6026


Co myślicie o tym ? Używaliście już tego tłuszczu do smażenia ?
kosztuje 16 zł za 500 ml więc nie jest aż tak tragicznie drogi... a jak bezkaloryczny to czemu by nie spróbować :>
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
No ja szczerze mowiac jeszcze tego nie probowalam,ale z tego co wiem ludzie sobie chwala

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 410 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6026
No tak ja też słyszałem że sobie ludzie chwala ale PAM, który jest 2x droższy :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
No tak, ale to jest zapewne jego odpowiednik tylko ze tanszy Pam jest mocno rozreklmowany wiec to pewnie podwyzsza jego cene.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Lady M Zasłużona dla SFD
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 19441 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 94708
a ja mam inne pytanko: część potraw wymaga dodania cebuli - macie pomysł czym ją można zastąpić? bo ja niestety jestem uczulona na nią i pochodne (czosnek, szczypiorek, itd)

"No matter your goal, achieving it always starts with belief
- do not underestimate the strength within."

http://www.sfd.pl/Lady_M/_The_only_limit,_is_the_one_you_set_yourself_-t958189.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Cebule mozna zastapic porą ,ale skoro jestes uczulona na wszystko tego pochodzenia to pewnie tez bedzie problem.Smakowo tez bedzie ciezko,moze poprostu staraj sie zamiast cebuli dodawac jakies inne niedoceniane i zadko uzywane warzywa typu cukinia,seler naciowy itd.


edit: a jak z suszona cebula, czosnkiem itd. ? tak samo masz po nich alergie?

Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2009-11-29 12:54:57

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 428 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 59431
Ten spray powyżej polecam,miałem,żadnej różnicy (poza ceną ) między nim a PAM

"Póki żyję mogę wszystko ! Wszystko jest możliwe !" ;)
"Jak dobrą lekcję traktuj każdą porażkę" ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
ile czasu ma sie gotowac kurczak ?
wrzucamy do gotujacej sie wody i tak kolo 15min, dobrze pamietam?
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Wysokobiałkowe leczo

Następny temat

Naleśniki z cycem kuraka

WHEY premium