SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak smakołyki spalają tłuszcz

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19367

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie do konca chyba się zrozumielismy.

Mam swiadomosci, iz potecjał tuczący białek jest niewielki, podobnie jak doskonale zdaje sobie sprawę iż zwiększenie podaży białek - kosztem spozycia węglowodanow - to krok w kierunku reduckji tk tluszczowej. Nie polemizuje z tymi zasadami.Zastanawia jednak sugestia - iz bialka pozbawione są takiego potecjalu w ogole, a wręcz - dzialają odchudzająco.

Interesuje mnie rowniez dokladne rozwinięcie i zródlo tezy wg ktorej bialko dostarcza jedynie 0,8g aktywnych kalorii - bo jest to konkrenta stawka.

Wzrost poziomu cukru we krwi po pewnym czasie od spożycia porcji białka związany jest głównie z jego aktywnością adrenergiczną (przemiana fenyloalaniny i tyrozyny do adrenaliny i noradrenaliny), prowadzącą do rozpadu glikogenu (glikogenolizy). Oczywiście - może mieć tutaj też znaczenie aktywność glukogenetyczna różnych aminokwasów glikogennych, jak np. alaniny w cyklu glukozowo-alaninowym.

- czy faktycznie "aktywnosc adrenergiczna" - nalezaloby brac pod uwagę? Jaki więc jest sesns jedzenia bialka przed snem skoro powduje aktywację w/w ukladu..?

Wzrost poziomu cukru moim zdaniem wlasnie glownie spowodowany jest zamianą glikogennych aminowkasów w glukozę - tutaj w odpowiedzi powinna pojawić się insulina.

Co do podniesienia się poziomu cukru we krwi po spozyciu pokarmu bialkowego - to wyrazny i znaczny byl on jedynie po odzywce bialkowej (ja rejstrowalem po wpc, ale kolega z forum - po "prolongatum bx'a" mial podobnie), po twarogu, czy piersi z kurczaka byl on minimalny. Zakladając relacje bialko -> glukoza -> insulina i zaleznosc insulina (ktorej aktywnosc wzrosla w wyinku zwiekszenia poziomu glukozy) - lipaza lipoproteinowa, mozna zalozyc, iż zwiekszona podaż bialka - w wysokoprzetworzonej formie - nie musi byc korzystna w promowaniu spalania tkanki tluszczowej.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-14 09:25:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 252 Napisanych postów 1166 Wiek 46 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 22287
Również wg. tego co powyżej dochodzimy do sytuacji, gdy na dodatnim bilansie kalorycznym robimy redukcje tkanki tłuszczowej.

Never give up.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Wzrost poziomu cukru moim zdaniem wlasnie glownie spowodowany jest zamianą glikogennych aminowkasów w glukozę - tutaj w odpowiedzi powinna pojawić się insulina.

z nia jak pamietam jest dosc dziwnie - musialbym siegnac do zrodel
ta sprawa byla kiedys badana
w teorii powinine wystepowac wiekszy poziom glukozy niz pojawial sie w zyciu ... stad i odpowiedz insulinowa byla mniejsza ...

Co do podniesienia się poziomu cukru we krwi po spozyciu pokarmu bialkowego - to wyrazny i znaczny byl on jedynie po odzywce bialkowej (ja rejstrowalem po wpc, ale kolega z forum - po "prolongatum bx'a" mial podobnie), po twarogu, czy piersi z kurczaka byl on minimalny. Zakladając relacje bialko -> glukoza -> insulina i zaleznosc insulina (ktorej aktywnosc wzrosla w wyinku zwiekszenia poziomu glukozy) - lipaza lipoproteinowa, mozna zalozyc, iż zwiekszona podaż bialka - w wysokoprzetworzonej formie - nie musi byc korzystna w promowaniu spalania tkanki tluszczowej.

nigdy nie musialem sprawdzac aminogramu zywnosci
ale czy przypadkiem tam nie kryje sie odpowiedz ?

choc z drugiej strony uwalnianie aminokwasow z zywnosci jest z pewnoscia wolniejsze (poczatek) niz z wpc - wiadomo cy tez prolongatum - bedaca mieszanka rowniez szybkowchlanialnych - te pojawiaja sie w krioobiegu juz kolo 20 min po spozyciu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Maj
nie wiem czy to juz Tobie
odpowiadalem w tym watku na n/w kwestie

Również wg. tego co powyżej dochodzimy do sytuacji, gdy na dodatnim bilansie kalorycznym robimy redukcje tkanki tłuszczowej.

to o czym mowisz to teoretyczne wyliczenie wziete z kosmosu na podstawie pewnych danych

natomiast jesliby chciec wyliczyc poprawnie w gre wchodzi cale morze zmiennych :D

podstawowe rownania to jedynie DALEKIE przyblizenia :D

praw termodynamiki wg mojej wiedzy nawet teroetycznie nie idzie zlamac :D

w naszym przypadku ogranicza nas jedynie 'ubogosc' narzedzi :D

Zmieniony przez - Biniu w dniu 2009-10-14 11:44:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Biniu - myslę, że stopien przetworzenia produktu - a co za tym idzie szybsza strawnośc odzywki między innymi odpowiedzialne za wynik na ekranie glukometru. Choc aminogram tez ma zapewne znaczenie. Czy tak czy siak - to czy nie mozna załozyc iz istnieją przeslanki by byc ostroznym w uzywaniu odzywki bialkowej - jako samodzielnego posilku - w okresie redukcji tkanki tluszczowej (zwlaszcza jesli jestesmy na drastyczniejszych odmianach LC)

Zastanawiam też, czy mozna postawic tezę, że kalorie z tluszczu (przy braku aktywnosci insuliny), równiez w postaci tkanki tluszczowej odkladać raczej się nie będą (sprobujmy przytyć w tluszcz na ketogenicznej).

A więc: "stricte tluszczowy posilek jest dobrym rozwiazaniem dla osob ochudzających sie podobnie albo nawet bardziej - jak posilek bialkowy (pomijajac zdrowtne aspekty jedzenia znacznych ilosci tluszczu)".

Poczekam jeszcze na wypowiedz Sławka w temacie realnej kaloryczności i aktywnosci andrenergicznej.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-14 12:56:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Biniu - myslę, że stopien przetworzenia produktu - a co za tym idzie szybsza strawnośc odzywki między innymi odpowiedzialne za wynik na ekranie glukometru. Choc aminogram tez ma zapewne znaczenie.

widze zatem ze podobnie wnioskujemy

Czy tak czy siak - to czy nie mozna załozyc iz istnieją przeslanki by byc ostroznym w uzywaniu odzywki bialkowej - jako samodzielnego posilku - w okresie redukcji tkanki tluszczowej (zwlaszcza jesli jestesmy na drastyczniejszych odmianach LC)

teraz wchodzimy w semantyke
to co dla jednego jest lekarstwem dla innego trucizna :D
w mojej nomenklature
odzywka bialkowa od czasu do czasu - pomijam okresy ranne i okolotreningowe
jest od czasu do czasu OK
rowniez jako tzw oszukiwacz slodkosci
aaa
i nigdy nie polecam samego bialka - chocby lyzeczka oliwy lub troche ww - akurat tutaj wchodzi jescze aspekt ew problemow trawiennych

Zastanawiam też, czy mozna postawic tezę, że kalorie z tluszczu (przy braku aktywnosci insuliny), równiez w postaci tkanki tluszczowej odkladać raczej się nie będą (sprobujmy przytyć w tluszcz na ketogenicznej).

probowalem
bez problemow sie da ....
ASP - mechanizmem za tym stojacym rowniez z pewnoscia jest

A więc: "stricte tluszczowy posilek jest dobrym rozwiazaniem dla osob ochudzających sie podobnie albo nawet bardziej - jak posilek bialkowy (pomijajac zdrowtne aspekty jedzenia znacznych ilosci tluszczu)".

neee
patrz wyzej :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
otlusciles sie na ketogenicznej?

mnie sie nie udało, ale mam swiadomosc, ze moj przyklad reguły nie dowodzi.

obilo mi sie o uszy, że poglebianie ketozy - w zasadzie moze pobudzic aktywnośc insuliny, ale wydawalo mi to trudne do osiagniecia w realiach zycia codziennego.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-14 17:05:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
niestety - wszystkoi sprowadzilo sie jedynie do ilosci kalorii a ww trzymane <30g przez dluzszy czas - bez ladowan ...

jak pisalem mechanizmem za tym stojacym jest ASP

na zwiekszenie aktywnosci insuliny chyba nie zwrocilem uwagi ...
w koncu jej zadaniem jest usuwanie glikogenu do przechowalni
jakos glikogenu na ketozie nie powinno byc zbyt duzo ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Nie odniosę się teraz do wszystkich kwestii, bo już późno, a wcześniej miałem sporo roboty. Ale w sprawie wzrostu glikemii po odżywce białkowej...

Należy raczej skłaniać się do poglądu, że to głównie aktywność adrenergiczna białka odpowiada za to zjawisko. Powód jest prosty: glukoneogeneza (produkcja glukozy z substratów niewęglowodanowych) wzmaga się w miarę wzrostu glikogenolizy i nabiera realnego znaczenia - dopiero przy znacznym wyczerpywaniu zasobów glikogenu wątrobowego.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Fakt, iż to po odżywce wysokobiałkowej, nie po innym produkcie wysokobiałkowym, dochodziło do znacznego wzrostu glikemii, też znajduje dosyć proste wyjaśnienie w mechanizmach kompensacyjnych...

Najprawdopodobniej - odżywki znacznie szybciej podnoszą poziom aminokwasów w krwiobiegu, aniżeli inne produkty wysokobiałkowe (lepsza przyswajalność). Natomiast - wzrost poziomu wolnych aminokwasów we krwi jest bardzo silnym bodźcem, uwalniającym insulinę; silniejszym nawet, aniżeli glukoza. Teraz - przy braku glukozy z posiłku czysto-białkowego - insulina obniża poziom glukozy poniżej wartości krytycznej, przy której pojawiają się mechanizmy kompensacyjne - w postaci uwalniania hormonów glikogenolitycznych (glukagon, katecholaminy), rozpadu glikogenu i ponownego wzrostu poziomu glukozy.

S. Ambroziak

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

OLIMP NA GALI X FIGHTS SERIES

Następny temat

czy olimp sprzedaje wszystko w blistrach juz?

WHEY premium