Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Twarożek na ostro ala KumanKaban
składniki:
kostka twarogu(chudego oczywiście)
przyprawy(sól,pieprz, koperek...itp co kto lubi)
rzodkiewka
szczypiorek
kefir
twaroga rozdrobnić, dodać przyprawy(jakie kto lubi), wkroić rzodkiewke i szczypiorek, dolać troche kefiru.... i wszystko przemieszać ... i wcinac .... smacznego życzę(jak dla mnie to bajerka szczególnie na kolację)
Szacuny
39
Napisanych postów
2274
Wiek
38 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
31242
Pizza ryżowa(przepis jeszcze niewypróbowany)
Skład: 1 saszetka ryżu, 1 cukinia, 1 świeża papryka, 5 pieczarek średniej wielkości, 1 szklanka fasoli, 1 cebula, 1.5 szklanki startego żółtego sera, 2 jaja, 2 ząbki czosnku, 0.5 szklanki ketchupu, 1 łyżka miodu, 1/2 szklanki oleju.
Gotujemy ryż ok. 23 minut, oczyszczamy warzywa. Cukinie kroimy w półplasterki, paprykę w paski, pieczarki w plasterki, cebulę w paski. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebule z czosnkiem smażymy na złoty kolor, potem dodajemy kolejno warzywa i smażymy ok. 5 minut. Wszystko mieszamy z ketchupem, miodem i 2 jajkami. Wykładamy do blachy i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez 15 minut. Po zapieczeniu wykładamy na talerz.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
To i ja walne jakis przepis z kurakiem!
Kurczak po meksykansku!
1/2 kurczaka(ja osobiscie wole z 2-3 piersi z kurczaka)
2-3 duze cebule(jak kto woli)
2-4 zabki czosnku(jak kto woli)
1 szklanka ryzu( szklanka 250)
koncentrat pomidorowy
1 kostka rosolowa
pieprz
sol
Najpierw 1/2kurczaka wymyci podzielic na kawalki i obsmazyc w 1/3 szklanki oleju na zlotawy kolor i wyjac na talez a do patelni wrzucic cebule wczesniej posiekana oraz czosnek rowniez wczesniej posiekany lyb przecisniety poddusic na oleju ktory zostal z kurczaka.Dodac do tego ryz wczesniej umyty i smazyc razem z czosnkiem i cebula na zloty kolormieszajac az gdy po pszesunieciu lyszka uslyszsz szum! z patelni przelozyc do gesiarki i dodac 1 szklanke wody z kostka rosolowa plus 2-3 lyzki koncentratu(jak kto woli) do tego dodac 1/4 lyzeczki pieprzu i 1i 1/2 lyzeczki sol!! wszystko wymieszac!! Do tego dodac wczesniej upieczonego kurczaka i opsypac go ryzemi piec okolo 45 min. dodac znowu wody i prazyc przez jeszcze okolo 15min az ryz sie uprazy!!
Ja osobiscie jesli juz ma byc kurczak to wole go przyzadzic odzdielnie a jak robic razem to lepiej smakuje z filetami z piersi pokrojonymi na male kawalki!!
Smacznego!
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Piers z kurczaka z czosnkiem
Piers dokładnie umyc,osuszyc,posolic,wycisnąc duzy ząbek czosnku i posmarowac z dwoch stron piers.
Podsmazyc na niewielkiej ilosci tłuszczu z dwóch stron a jak sie podsmazy to dolac troche wrzacej wody i gotowac pod przykryciem 30 min dodajac wody jak wyparuje.
Po 30 min wyciagnac piers i do sosu ktory pozostał na patelni dodac 3 szczypty maki dodac troche mleka i zagotowac i mamy sos do ryzu=niezłe zarcie