Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
ta
...
Napisał(a)
w gwoli dopełniania:
1. ryż ' basmati ' nie basmanti
2. ryż brązowy ma niższy IG niż basmati.
Tak w ogóle to najlepszy jest ryż dziki, ale jego cena jest naprawdę wysoka.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Szakalx w dniu 2009-06-29 11:28:28
1. ryż ' basmati ' nie basmanti
2. ryż brązowy ma niższy IG niż basmati.
Tak w ogóle to najlepszy jest ryż dziki, ale jego cena jest naprawdę wysoka.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Szakalx w dniu 2009-06-29 11:28:28
...
Napisał(a)
przepraszam za literówkę nie jestem omnibusem
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt/1774/ryz_basmati_bialy
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt/111/ryz_brazowy
ryż dziki to nie ryż w gwoli dopełniania
zresztą ig aż tak nie sugerowałbym się
Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-06-29 11:36:39
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt/1774/ryz_basmati_bialy
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt/111/ryz_brazowy
ryż dziki to nie ryż w gwoli dopełniania
zresztą ig aż tak nie sugerowałbym się
Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-06-29 11:36:39
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
ale to nie zmienia faktu, że do ryżu jest zaliczany.
co do ig, to różne źródła podają różnie. Nawet amerykańskie portale podają różne wachania ig dla tego samego gatunku ryżu, ale różnych firm. Dla mnie ryż brązowy jest zdecydowanie lepszy z perspektywy prozdrowotnej. Przede wszystkim to jest on najmniej przetworzony i ma bardzo dużo błonnika co dodatkowo znacznie obniża IG. Kupuje ryż firmy ' kupiec ' i nawet podczas gotowania widzimy różnicę. Basmati gotowany 10-15 min i tak pęcznieje i dość znacząco zwiększą objętość. Brązowy gotowany 30 min jest znacznie twardszy i na wchłania tyle wody ( jest go mniej ). Basmati na pewno wygrywa smakowo, dlatego i tak stosuje go przynajmniej 5 razy w tygodniu :)
pzdr.
Zmieniony przez - Szakalx w dniu 2009-06-29 11:57:13
co do ig, to różne źródła podają różnie. Nawet amerykańskie portale podają różne wachania ig dla tego samego gatunku ryżu, ale różnych firm. Dla mnie ryż brązowy jest zdecydowanie lepszy z perspektywy prozdrowotnej. Przede wszystkim to jest on najmniej przetworzony i ma bardzo dużo błonnika co dodatkowo znacznie obniża IG. Kupuje ryż firmy ' kupiec ' i nawet podczas gotowania widzimy różnicę. Basmati gotowany 10-15 min i tak pęcznieje i dość znacząco zwiększą objętość. Brązowy gotowany 30 min jest znacznie twardszy i na wchłania tyle wody ( jest go mniej ). Basmati na pewno wygrywa smakowo, dlatego i tak stosuje go przynajmniej 5 razy w tygodniu :)
pzdr.
Zmieniony przez - Szakalx w dniu 2009-06-29 11:57:13
Polecane artykuły