Elo.
dzisiaj dam przepis na proste w zrobieniu nalesniki !
SKŁADNIKI:
Szpinak mrożony naljepiej w liściach
3-4 ząbki czosnku
250g sera feta.
odrobina sera żółtego na posypke
na naleśniki (chyba każdy wie jak sie robi mąka jajka i mleko)
szczypta soli
Sposób przyrządzenia :
podgrzewamy na malutkim ogniu szpinak tak żeby sie rozmroził.
studzimy chwile po czym dodajemy ser feta i wszystko ugniatamy aż do uzyskania jednolitej papki.
dodajemy zgnieciony czosnek i solimy do smaku...
na patelni smażymy naleśniki.
na naleśnika smarujemy cienką warstwę farszu i zawijamy.
posypujemy serem żółtym i dajemy na chwilke minute półtorej do miktofali...( jak ktoś nie ma to może przysmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu chwilke, pod przykryciem)
I gotowe!!
z podanych ilości składników na farsz wystarczy na 15 naleśnikow wątpie żeby ktoś dał rade tyle zjeść
można podawać również na zimno krojąc te zawinięte naleśniki w takie mini roladki 2 cm na 2 cm:D
( do wódeczki takie są najlepsze )
B>T>W
szpinak ok. 12 2 12
feta 10 18 4 (w 100G)
ile naleśniki nie wiem;)
Zarzywasz , wygrywasz