Szacuny
11
Napisanych postów
305
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
27620
mam pytanie do specow z olimpu :)
jak panowie ustosunkujecie sie do bialka ovopol(spozywczego)?
czy jest ono wartosciowe?
czym rozni sie od bialka dla sportowcow?(pomijajac smak)
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
334
oj dodał facet do pieca i to ostro. Najbardziej podobała mi się wypowiedź o kosztach produkcji.... lapidarna forma, ale efekt doskonały. Nie liczyłbym jednak na odpowiedź, bo prawda jest taka, że tylko głupi zmniejszał ceny decydując się dobrowolnie na obniżanie swoich dochodów tym bardziej, iż Olimp jest firmą prywatną (jeśli dobrze się orientuję) i każdy chce mieć jak najwięcej pieniążków )
pozdrawiam wszystkich
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Jest to białko bardzo wysokiej jakości, tyle, że w postaci surowca do produkcji, a nie preparatu rynkowego. Wg. polskiego prawa, ten produkt, nie poddany obróbce uszlachetniającej, w trosce o dobro konsumenta, nie powinien trafiać do odbiorcy detalicznego i bezpośredniej konsumpcji.
Szacuny
48
Napisanych postów
11477
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
94174
A na czym taka obróbka uszlechatniająca polega?
Bo chyba do białka sypie się preparat smakowy, witaminowo mineralny i cos jeszcze?
Dlaczego trwałość Ovopolu jest krótsza niż trwałość odżywki z niej wyprodukowanej? Czy chodzi tylko o inne przepisy dla półproduktów czy firma dodaje jakieś utrwalacze.
I dlaczego mówisz że taki produkt nie powinien trafić do konsumenta, w końcu jest tam tylko białko jaja bez dodatków, czyli białka z odsączoną wodą. Na 1kg Ovopolu idzie 260szt. białek, czym zjedzenie 1kg Ovo różni się od zjedzenia 260 szt. białek?
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Son, ani nie ja, ani nie Olimp ustanawiają prawo - skieruj to pytanie do legislatora - Ministra Zdrowia!
Pomijając aspekty technologiczne, o których wspominasz, jest tak, że surowiec do produkcji nie jest preparatm rynkowym i dla organów kontrolnych taki produkt "nie istnieje". Skoro produkt "nie istnieje", żaden organ kontrolny go nie kontroluje, a konsument nie może mieć gwarancji, jego jakości i bezpieczeństwa stosowania.
Dam Ci prosty przykład. W aptece stoi wiele preparatów beta karotenowych. Jest to ten sam beta karoten, którm obracają producenci surowców spożywczych, jako barwnikiem spożywczym. Gdyby każdy mógł sobie kupić litr beta karotenu w atrakcyjnej cenie u producenta lub dystrybutora surowca to, co by było - glupie ludziska by się potruli. Ovopol podziwiam za odwagę - jest pierwszą i jedyną firmą z rynku surowcowego, która odważyła się sprzedawać surowce detalicznie, do bezpośredniej konsumpcji. Zobaczymy, czy IM to wyjdzie na zdrowie...!?
Szacuny
3
Napisanych postów
2483
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
25845
ps: sugerujesz ze producent ovo moze dosypywac czegos zamaist bialka jaja???????przeciez ktos musi ich sprawdzac?
ps2: a jak to jest z produktami olimp ,jak czesto odbywa sie kontrola "jakosci" czy cos w tym rodzaju....
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Q olimp sam bierze bialko z ovopolu dodaje barwnikow-beta karotenow, polepszaczy smakowych, lecytyny,witamin itp i wychodzi na rynek taki olimp egg protein -tyle ze z cena 2 reazy taka jak sam surowiec ))
oczywiscie zartuje nie wiem skad olimp bierze swoj surowiec jesli chodzi o bialko, ale jest to na pewno podobny schemat jaki przedstawilem
pozdrawiam
Szacuny
26
Napisanych postów
6905
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
80672
"Firma ta posiada własne laboratorium, które wyposażone jest w nowoczesny sprzęt umożliwiający szybkie i sprawne przeprowadzanie analiz. Wykonuje się tu analizy mikrobiologiczne i fizykochemiczne wyprodukowanych przetworów jajowych suszonych zgodnie z wymogami PN-89/A-86502 "Przetwory jajowe suszone". Każda sprzedawana partia towaru posiada atest jakościowy
Zastosowanie nowoczesnych technologii pozwala na instalowanie w całych ciągach produkcyjnych skali kwasoodpornej, pełnej hermetyzacji obróbki, mechanicznego mycia i dezynfekcji (CIP) oraz automatyzacji podstawowych odcinków mających decydujący wpływ na zdrowotność i trwałość wyrobów
Laboratorium ocenia jakość surowca dostarczonego do zakładu, przeprowadza audity u dostawców - producentów jaj, kontrolując stan sanitarny ferm oraz fakt czy znajdują się one pod nadzorem weterynaryjnym.
Laboratorium przeprowadza również kontrolę stanu sanitarno - higienicznego linii produkcyjnej oraz skuteczność pasteryzacji produktów płynnych przed suszeniem. W związku z wprowadzonym w naszym zakładzie systemem jakości HACCP i wdrażaniem znaku jakości ISO 9002 wszystkie działy w zakładzie objęte są procedurami, których przestrzeganie i wykonanie kontrolowane jest w laboratorium."
Mam pytanie:
Jakim dodatkowym procesom technologicznym musi obowiązkowo zostać poddane takie białko (ovopol) by było "zjadliwe" dla odbiorcy. Innymi słowy- co powoduje, że staje się ono z półproduktu- produktem. (oprócz wzbogacenia w wit., subst. smakowe, minerały i konserwanty)
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
brak odpowiedzi na powyzsze pytania, jest dla mnie wystarczajaco odpowiedzia :) ide zrobic ostatniego juz w dniu dzisiejszym drinka z ovopolskiego bialka...