SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odżywianie(Białko Weglowodany Witaminy Tłuszcze) kcl [art]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14684

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
O d ż y w i a n i e.
ODżYWIANIE


--------------------------------------------------------------------------------

Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy pamiętać, że nasz organizm do budowy masy potrzebuje wielu elementów, nie tylko treningu i białka.
Aby zbudować duże, silne i ZDROWE ciało potrzebuje białka, węglowodanów, witamin, minerałów i tłuszczy w odpowiednich proporcjach!
Jeżeli czujesz, że jedząc odżywkę nie masz ochoty na konkretny posiłek - zmniejsz ilość przyjmowanego "sztucznego" białka. Pamiętaj, że żadna odżywka nie zastąpi dobrego, zdrowego obiadu.

Na naszym rynku aż roi się od firm proponujących różne suplementy, obiecując przy tym wspaniałe efekty w krótkim okresie czasu. BZDURA.
Zawsze sprawdź, co odżywka zawiera. Nie zagracaj organizmu ogromnymi dawkami substancji, które zrujnują twoje nerki i układ pokarmowy, dając ci znikome korzyści.

Ten wstęp nie miał na celu odstraszyć od kupowania odżywek.
Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie organizmu na białko, człowiek nie jest w stanie zaopatrzyć się w nie przy normalnej diecie. Ale pamiętaj, że najważniejsze jest - ZDROWE żYWIENIE

BIAłKO
WęGLOWODANY
WITAMINY
MINERAłY
TłUSZCZE
BIAłKO
Podstawowy budulec organizmu (w tym mięśni). W wyniku procesów trawiennych białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu.

Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności.

Poziom aktywności
Współczynnik przeliczeniowy

Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia
0,8 g na kilogram wagi ciała

Aktywni sportowcy
1,2 - 1,4 g na 1 kilogram wagi ciała

Bardzo aktywni kulturyści, ciężarowcy
1,7 - 2 g na 1 kg wagi ciała


Przyjmowanie dawek większych niż 2 g na 1 kg wagi ciała mija się z celem. Z pewnością nie wpłynie to na większy przyrost masy, obciąży zaś w nadmierny sposób nerki i wątrobę.

Niestety nie każde spożywane przez nas białko ma taką samą wartość biologiczną. Powoduje to, iż różne rodzaje białka są w różnym stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie.

Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka.
Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu.

Białka
Wartość biologiczna

Mieszanka białek jaja i ziemniaka
136

Mieszanka białek jaja i mleka
122

Mieszanka białek jaja i pszenicy
118

Laktoalbumina (białko z mleka)
104

Albumina jaja kurzego
100

Białko soji
75

Białko z mięsa
76

Białko z ziemniaka
60


Procent zawartości białka w naturalnych źródłach

Proszek jajeczny z całego białka
40,0

Soja
36,0

Mięso królika
20,0

Wołowina chuda
19,0

Twaróg chudy
19,0

Wieprzowina chuda
19,0

Groch
19,0

Cielęcina chuda
19,0

Tuńczyk świeży
18,0

łosoś
15,0

Mąka pszenna
10,0


Aminokwasy

Podstawowy składnik białek.

Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone z "zewnątrz".

Aminokwasy podzielić można na dwie grupy:

aminokwasy ogólne,

aminokwasy rozgałęzione.

Charakterystyka poszczególnych aminokwasów:

izoleucyna, leucyna - aminokwasy rozgałęzione, występujące w kukurydzy i mleku. Są wykorzystywane jako materiał budulcowy i energetyczny dla pracującego mięśnia. Nie przechodzą przez wątrobę i dlatego praktycznie natychmiast trafiają do potrzebujących je mięśni.

walina - aminokwas rozgałęziony, działanie jak wyżej, najobficiej występuje w białku siemienia lnianego.

histydyna - niezbędna w mięśniach, gdyż bierze udział w syntezie białka i hemoglobiny.

lizyna - buduje chrząstki, konieczna do produkcji białka, wraz z witaminą C tworzą L-karnitynę.

metionina - działa ochronnie na komórki wątroby, ułatwia szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej. Najobficiej występuje w białku jaja i mleka.

fenyloalanina - niezbędna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Ponieważ przekształca się w tyrozynę, dlatego też ma zastosowanie w leczeniu depresji.

treonina - ważny składnik kolagenu, który jest głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej.

tryptofan - prekursor serotoniny, może uwalniać hormon wzrostu.

arginina - może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu.

tyrozyna - prekursor takich związków jak adrenalina (pobudzacz receptorów autonomicznego układu nerwowego), dopamina i noradrenalina (spełniają rolę przekaźników impulsów).

cysteina - bierze udział w odtruwaniu organizmu

alanina - przyspiesza metabolizm mięśni poprzez przenoszenie do wątroby resztek węglowych, które zużyte są do syntezy glukozy

kwas asparginowy - redukuje poziom amoniaku

cystyna - niezbędna do syntezy białek osocza, bierze udział w syntezie kreatyny, glukagonu, insuliny

prolina - może stanowić zbiornik energii dla mięśni

seryna - bierze udział w pracy systemy nerwowego, usprawnia przepływ impulsów

ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby

tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy.



WęGLOWODANY

Jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup żywnościowych. łatwo przyswajalna, biorąca bezpośredni udział w metabolizmie komórkowym. Dlatego też, to właśnie z węglowodanów organizm najchętniej czerpie energię. Bez odpowiedniej ilości tej energii wykluczony jest jakikolwiek wysiłek. Najprościej rzecz ujmując ilość energii w organizmie jest wprost proporcjonalna do ilości spożywanych węglowodanów. Objawy ich niedoboru to ociężałość i ospałość, niechęć do jakiegokolwiek wysiłku. Bez odpowiedniej dawki węglowodanów nie ma też mowy o przyroście mięśni.

Węglowodany dzielą się na:

oczyszczone ( wszelkiego rodzaju słodziki oraz cukier )

proste

złożone

Proste są przyswajane w krótkim czasie po spożyciu. Szybko są wchłaniane i dzięki temu dają szybki, krótkotrwały zastrzyk energii.

W przypadku węglowodanów złożonych obserwujemy zjawisko odwrotne. Są one wchłaniane zdecydowanie wolniej i dostarczają energii w dłuższym okresie czasu.

Podstawą rozwoju masy jest dodatni bilans energetyczny w organizmie. Powoduje on zmiany hormonalne pobudzające wzrost mięśni ( anabolizm). Węglowodany sprzyjają wydzielaniu insuliny, która jest niezbędna do transportu aminokwasów i glukozy do krwi i mięśni. To właśnie insulinie zawdzięczamy zwiększone wchłanianie aminokwasów przez mięśnie i zdecydowany wzrost syntezy białek.

Poza tym są odpowiedzialne za powstawanie i magazynowanie glikogenu, który jest wykorzystywany przy intensywnym wysiłku.

Dawkowanie węglowodanów zależy od wagi ciała. Z reguły w dniach treningów powinniśmy spożywać ok. 6 g. Na każdy kilogram masy ciała, natomiast w dniach bez treningów około 4 g.

Węglowodany należy spożywać zarówno przed treningiem ( gromadzimy wówczas w organizmie odpowiednią ilość energii do wysiłku ) jak i około 30 min. po treningu. Dzięki temu utrzymamy odpowiednio wysoki poziom cukru we krwi i wyrównamy ilość glikogenu. Pozwoli to nam na uniknięcie zjawiska "rozpadu" do aminokwasów.

Z drugiej jednak strony należy kontrolować spożywanie tej grupy żywnościowej, bowiem zbyt duże spożycie węglowodanów może przyczynić się do tycia. Dlatego też ich dozowanie zależy od indywidualnych warunków każdego ćwiczącego. Osoby ze skłonnościami do tycia powinny przyjmować mniejsze ilości węglowodanów, a zwiększać spożycie białka. Planując dietę powinniśmy uwzględnić m.in. ilość intensywności przeprowadzonych treningów. Nie zapominajmy o ważnej roli błonnika, jako regulatora spalania. Wskazane jest spożywanie znacznej ilości produktów węglowodanowych o zwiększonej jego zawartości ( płatki owsiane, otręby pszenne ).

W cyklu dziennym starajmy się spożywać największe ilości węglowodanów na śniadanie. Im bliżej końca dnia, tym mniej produktów węglowodanowych.

Wyjątkiem jest sytuacja, gdy trening w danym dniu przeprowadzamy późnym popołudniem lub wieczorem. W takim wypadku niezbędne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ich ilości zarówno bezpośrednio przed ( węglowodany proste ) jak i po treningu ( węglowodany złożone ).

Poniżej w tabeli przedstawiamy zawartości węglowodanów w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Produkty pochodzenia roślinnego ( węglowodany w g na 100g produktu )


ogółem
Błonnik

Cukier
99,8
0

Płatki kukurydziane
84,2
11,0

Miód pszczeli
79,5
-

Ryż
78,9
2,4

Chleb chrupki
78,9
10,5

Kasza manna
76,7
2,5

Kasza jęczmienna perłowa
75,0
6,2

Mąka pszenna poznańska lub mazowiecka
74,9
5,1

Makaron dwujajeczny
72,0
5,3

Płatki owsiane
69,3
6,9

Czekolada wyborowa
62,5
-

Otręby pszenne
61,9
15,5

Groch łuskany
61,7
12,2

Fasola biała
61,6
25,3

Marmolady ( średnio )
59,2
1,6

Bułki i chleb pszenny
47,5
3,5

Pieczywo chlebowe jasne
45,0
5,4

Pieczywo chlebowe ciemne
42,1
6,3

Soja
34,8
-

Winogrona
17,3
0,6

Banany
17,0
2,1

Porzeczki czarne
16,9
7,7

śliwki
15,0
2,2

Ziemniaki
13,5
1,4

Wiśnie
12,0
-

Kukurydza-kolby
11,1
1,4

Gruszki
10,9
1,6

Jabłka
8,8
1,3

Pomarańcze
8,1
1,4

Włoszczyzna bez kapusty
7,5
2,5

Buraki
7,0
2,3

Kapusta
6,2
2,5

Cebula
6,1
1,5

Cytryny
5,9
2,5

Marchew
5,5
1,9

Pomidory
4,9
1,5

Arbuz
3,2
-

Ogórek
2,0
0,4


Produkty pochodzenia zwierzęcego ( węglowodany w g na 100g produktu )


Ogółem

Wątróbki drobiowe
8,9

Wątróbka wołowa
5,8

Mleko 2% tłuszczu
4,3

Nerki wołowe
0,9

Konina, cała tusza
0,5




WITAMINY

Witaminy to substancje biokatalityczne, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i które w związku z tym musi uzyskiwać z zewnątrz z pokarmu. Dzielimy je na rozpuszczalne w tłuszczach - co oznacza, iż do ich przyswojenia niezbędna jest pewna ilość tłuszczów w pokarmie, i rozpuszczalne w wodzie.
Poniżej opis poszczególnych witamin.

Nazwa
Sposób działania
Objawy niedoboru
Dzienne zapotrzebowanie

Witamina A
witamina ochronna dla nabłonka ocznego, przeciwdziała kurzej ślepocie i wadom wzroku, uodparnia przeciwko chorobom dróg oddechowych, dba o mocne kości, zdrowe zęby, skórę i włosy, a także odnowę komórek i konserwację błon biologicznych, neutralizuje wolne rodniki, pomaga przy leczeniu trądzika, wrzodów trawiennych i nadczynności tarczycy
kurze ślepota,
sucha, zrogowaciała, łuszcząca się skóra,
złuszczająca się błona śluzowa, zaburzony wzrost kości, próchnica zębów, zwiększona podatność na infekcje, częste zmęczenie, bezsenność, depresje, wysychanie oczu, zaburzenia zmysłów smaku, węchu i słuchu
0,8 - 1,2 mg

Witamina B1 (tiamina)
wchodzi w skład ważnych enzymów regulujących przemiany metaboliczne węglowodanów, wzmacnia układ nerwowy, mięśnie i serce, pobudza wzrost, podtrzymuje funkcje organów i tkanek
osłabienie uwagi i koncentracji, niepamięć, zaburzenia układu krążenia, zapalenia i porażenia nerwów, brak apetytu, schorzenia naczyń wieńcowych, osłabienie mięśni
1,7 - 2,0 mg

Witamina B2 (ryboflawina)
odgrywa bardzo ważną rolę przy rozszczepieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, wspiera zdolność widzenia, dba o zdrową skórę, paznokcie, włosy i błony śluzowe, pomaga przy tworzeniu się przeciwciał i czerwonych ciałek krwi, pobudza wzrost, wchodzi w skład enzymów
zapalenia i schorzenia skóry i błon śluzowych, pęknięcia kącików ust, kruche paznokcie, uczulenie na światło
mężczyźni: 2,4 - 2,8 mg
kobiety: 1,6 - 2,2 mg

Witamina B3 (niacyna)
budulec wielu enzymów, zapewnia zdolność funkcjonalną układu nerwowego i przewodu pokarmowego, utrzymuje pojemność tlenową krwi przeciwdziałając zlepianiu się czerwonych ciałek krwi, potrzebna do przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek
szorstka skóra, zmiany śluzowej ust, żołądka i jelit, śliski język oraz stany depresyjne
mężczyźni: 21 - 25 mg
kobiety: 19 - 22 mg

Witamina B5
wspomaga syntezę niektórych tłuszczów; bierze udział w wyzwalaniu energii z węglowodanów, tłuszczów i białek; wzmacnia odporność organizmu
wymioty, zwiększona podatność na infekcje, depresja, zmęczenie
5 - 10 mg

Witamina B6 (pirydoksyna)
odgrywa kluczową rolę w przebiegu procesów metabolicznych i wykorzystaniu białek i tłuszczów, tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przy syntezie niektórych hormonów, wspiera tworzenie się przeciwciał, działa w układzie nerwowym, wspomaga system immunologiczny
zmiany na skórze, nadmierne wydzielanie łoju, niedokrwistość, ciężkie zaburzenia metabolizmu białek, nerwowość, osłabienie mięśni, choroby jelit, przygnębienie, zwiększona podatność na infekcje; zaburzenia w pracy wątroby i układu nerwowego, u kobiet nieregularne miesiączkowanie
mężczyźni: 2,2 - 2,6 mg
kobiety: 1,8 - 2,2 mg

Witamin B12 (kobalamina)
jest koenzym wielu ważnych enzymów, współdziała przy tworzeniu i regeneracji czerwonych ciałek krwi, wzmacnia układ nerwowy, zwiększa wykorzystanie białek, aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów, wpływa na zdolność do koncentracji, tworzy materiał genetyczny
anemia, zapalenia śluzowej żołądka, przy ciężkim niedoborze nawet uszkodzenie mózgu, degeneracja zakończeń nerwowych, zaburzenia nerwowe
dorośli: 3 mcg

Witamina B15 (kwas pangamowy)
wspomaga metabolizm białek, stymuluje układ nerwowy i układ gruczołów dokrewnych
zaburzenia w "oddychaniu tkankowym"
nieustalone

Biotyna
wspomaga metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływa na zdrowy wygląd paznokci i włosów
depresje, bóle mięśni, brak apetytu, zaburzenia przemiany materii, wypadanie włosów, miękkie paznokcie
dorośli: 150 - 300 mcg

Witamina C
(kwas askorbinowy)
reguluje i aktywizuje dużą liczbę procesów enzymatycznych w komórkowej przemianie materii, towarzyszy tworzeniu się tkanki łącznej, umożliwia powstawaniu kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu, neutralizuje wolne rodniki, przyczynia się do ogólnej poprawy formy i złagodzenia symptomów zmęczenia organizmu
szkorbut
dorośli: 70 mg

Cholina
ważna dla przewodzenia nerwowego; wspomaga metabolizm tłuszczów
może powodować wzrost ciśnienia krwi
500 - 900 mg dziennie

Witamina D
wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu w kościach, a tym samym tworzenie się kości i chrząstek, wspomaga czynności bocznych płatów tarczycy
zrzeszotowienie kości, osteoporoza, krzywica i osłabienie tkanki zębowej
dorośli: 10 mcg

Witamina E (tokoferol)
zapobiega utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i C, redukuje zapotrzebowanie mięśni na tlen, zapobiega powstawaniu skrzepów wewnątrznaczyniowych, przyspiesza gojenie się ran, zwiększa skuteczność witaminy A, reguluje metabolizm białek, neutralizuje wolne rodniki
anemia, zanik mięsni, przy dużym niedoborze zaburzenia w syntezie hormonów płciowych
mężczyźni: 10 mg
kobiety: 9 mg

Kwas foliowy
bierze udział w tworzeniu białek i kwasów nukleinowych, wspomaga syntezę kwasów nukleinowych oraz podział i tworzenie nowych komórek, a także powstawanie czerwonych ciałek krwi, uśmierza ból i pobudza apetyt
anemia, śliski język, biegunka, zmiany błony śluzowej w obrębie jamy ustnej, zaburzenia w trawieniu
dorośli: 0,3 mg

Inozytol
potrzebny do tworzenia lecytyny
obstrukcja, egzema, wypadanie włosów
przeciętnie: 1000 mg

Witamina K
przyspiesza krzepnięcie krwi; reguluje prawidłowe wykorzystanie składników mineralnych do budowy kości
zwiększona skłonność do krwawień
dorośli: 300 - 500 mcg

Witamina P (bioflawonoidy)
uszczelnia układ kapilarny naczyń włosowatych
tendencja do krwawych wybroczeń (sińców)
nieustalone

PABA
służy bakteriom przewodu pokarmowego do syntezy kwasu foliowego; działa jako koenzym w metabolizmie białek; wspomaga tworzenie się czerwonych ciałek krwi
zmęczenie, depresja, nerwowość, niebezpieczeństwo ataku serca, obstrukcja, zaburzenia przemiany materii
nieustalone




MINERAłY

Wapń

Sposób działania:

Niezbędny dla wzrostu, wzmocnienia kości i zębów, wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego, odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych, odgrywający znaczącą rolę przy regulacji pracy serca. Należy zauważyć, że zarówno witamina D jak i laktoza poprawiają wchłanianie wapnia.

Objawy niedoboru:

Zaburzenia wzrostu, krzywica, osteoporoza, kurcze mięśni.

Działanie toksyczne:

Nieznane, jednak zbyt wysokie spożycie wapnia może mieć skutki uboczne

Potas i Sód

Sposób działania:

Sterują całą gospodarką elektrolitów i mają wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, odgrywają główna rolę przy przewodzeniu bodźców we wszystkich komórkach nerwowych. Potas jest wyjątkowo ważny dla skurczów włókien mięśniowych, tworzenia białek oraz syntezy glukozy i glikogenu.

Objawy niedoboru:

Skurcze i porażenia mięśni, zaburzenia koncentracji, utrata apetytu spowolniona reakcja na bodźce, dolegliwości oddechowe, zaparcia, bezsenność, nieregularne bicie serca, zatrzymanie pracy serca.

Magnez

Sposób działania:

Występuje głównie w przestrzeni międzykomórkowej, potrzebny do syntezy białek, odgrywa bardzo ważną rolę przy skurczach mięśniowych, chroni naczynia włosowate mięsni przed zniszczeniem, bierze udział w syntezie znacznej ilości enzymów, odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych cukru we krwi.

Objawy niedoboru:

Zaburzenia wzrostu, rozwoju psychicznego, osłabienie, skurcze mięśni, depresja, zaburzenia w pracy serca, nerwowość.

Działanie toksyczne:

Spożycie 30 000 mg dziennie może u niektórych działać toksycznie.

Fosfor

Sposób działania:

Ważny dla wykorzystania białek, węglowodanów i tłuszczów, bierze udział w tworzeni kości i zębów, reguluje równowagę kwasowo-zasadową, współtworzy fosfolipidy, które służą za budulec dla mózgu i komórek nerwowych.

Objawy niedoboru:

Stany osłabienia , zaburzenia w budowie masy kostnej, ucieczka wapnia z kości, zmęczenie, zaburzenia nerwowe.

Chrom

Sposób działania:

Stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek, ważny przede wszystkim dla cukrzyków uprawiających sport, ponieważ przeciwdziała szybkiej utracie glukozy.

Objawy niedoboru:

Nietolerancja na glukozę, zaburzenia w gospodarce białek i lipidów, utrata masy ciała.

żelazo

Sposób działania:

Pełni ważną funkcję przy transporcie tlenu, jako składnik hemoglobiny, wspomaga metabolizm białek, ważne przede wszystkim dla kobiet i sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe.

Objawy niedoboru:

Zmniejszona wydolność, stany osłabienia i duszności, przemęczenia, słabość w koncentracji, szybkie przekwaszenie mięśni, bezsenność, problemy z krążeniem

Działanie toksyczne:

Nadmierne spożycie może mieć skutki uboczne.

Selen

Sposób działania:

Potrzebny do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, bardzo ważny dla działanie systemu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki, utrzymuje elastyczność komórek.

Objawy niedoboru:

Przedwczesne starzenie, częste przeziębienia.

Działanie toksyczne:

Nadmierne spożycie może działać toksycznie.

Cynk

Sposób działania:

Ważny składnik enzymów trawiennych, bierze udział w magazynowaniu insuliny, wspomaga system immunologiczny.

Objawy niedoboru:

Zaburzenia wzrostu, niedojrzałość płciowa, brak łaknienia, zmiany w gospodarce hormonalnej, zwiększone niebezpieczeństwo infekcji, opóźnione gojenie ran, cukrzyca

Działanie toksyczne:

Nadmierne spożycie może mieć skutki uboczne.


TłUSZCZE

Grupa pokarmowa o najwyższej kaloryczności mająca do spełnienia w organizmie kilka istotnych zadań:

dostarcza energii

jest nośnikiem substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (m.in. niektóre witaminy)

pobudza wchłanianie witaminy D

wspomaga magazynowanie wapnia w kościach i zębach

jest niezbędna przy przekształcaniu karotenu w witaminę A

Wszystkie tłuszcze zbudowane są w tych samych kwasów tłuszczowych. Te z kolei dzielimy na:

nasycone

nienasycone

Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów.

Zapotrzebowanie na tłuszcz w ciągu dnia to ok. 1 g na 1 kg wagi ciała, a 25-35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów.

Należy przy tym zwrócić uwagę na to, iż organizm nie może otrzymywać znacznie więcej energii niż jest w stanie wydatkować. Prowadzi to do zachwiania równowagi żywieniowej i w prostej linii do odkładania się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej.

Prawidłowe trawienie tłuszczów przebiega w obecności wystarczającej ilości węglowodanów.
Ich brak lub niedostatek jest powodem niecałkowitego spalania tłuszczów i odkładanie się ich.


--------------------------------------------------------------------------------
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
źródło
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jakas stronka z neta dawno dawno temu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 33482
Bardzo fajny art. łap soga.

Zdr.
...
Napisał(a)
Usunięty przez Skalar. za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 165
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta redukcyjna

Wiecej