Szacuny
24
Napisanych postów
11766
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
64285
Zastanawiałem sie gdzie dać ten temat czy w Kuchni czy w odzywianiu ale zawsze mozna przenieść
Tak więc idea jest taka
każdy kto wie jakaś praktyczną poradę , jakiś tajnik . Wszystko co wiecie a przyda się przy sporządzaniu posiłków
Tak więc ja zaczne
Np: przy sporządzaniu sałatki chcąc zachować więcej witaminy C w pomidorze nie powinno się mieszac pomidora z ogórkiem gdyż enzym askorbinowy w ogórku rozpuszcza kwas askorbinowy (wit C) co powoduje obligatoryjnie strate wit C
mam nadzieje ze dobrze was nakierowałem i że temat posłuży jako istna poradnia
Szacuny
22
Napisanych postów
8678
Wiek
37 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
160898
skoro nie mozna mieszac pomidora i ogorka swierzego to napiszcie mi jeszcze czemu nie mozna salaty ze smietana bo tez tak slyszalem (mowila to podobno jakas chemiczka)
Szacuny
24
Napisanych postów
11766
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
64285
NEXT
kroiłeś sledzia lub ogólnie mieliłes ryby i nie mozesz sie pozbyc jego zapachu pomimo umycia noża lub maszynki .
Przetnij nozem lub zmiel w maszynce jedną marchewke zapach zniknie
NEXT:
cos dla tych ktorzy czesto przypalaja gara
Wlewamy na dno coca colę-tak by przykryła dno .Gotujemy i czyścimy lekko szczoteczką -wszytko zejdzie .Gdy mamy bardzo przypalony garnek to powtarzamy czynność.
Zmieniony przez - remik664 w dniu 2008-12-15 18:19:25
Szacuny
51
Napisanych postów
26317
Wiek
110 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
135734
Nie gotujcie i nie smażcie surowców w uszkodzonych garnkach,patelniach, tzn. jeżeli surowiec ma styczność z metalem.
Ponieważ metale zabijają witaminę C .
NexT:
Jeżeli ktoś gotuje ziemniaki to należy zagotować wpierw wodę , którą zalewamy obrane ziemniaki i następnie gotujemy
Ponieważ przy gotowaniu ziemniaków zaczynając gotowanie od zimniej wody tracą one zawartą w sobie wit. C
Zmieniony przez - MARCIN n2o w dniu 2008-12-15 22:02:08
Szacuny
24
Napisanych postów
11766
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
64285
Jesli obraliscie ziemniaka i ma jeszcze taki zielonkawy kolor to obierzcie troche grubiej bo to solanina - toksyczny glikozyd ktory moze prowadzic do powaznego zatrucia
Zmieniony przez - remik664 w dniu 2008-12-15 22:57:51