Oto mój przepis na OMLET Z TUŃCZYKIEM
Składniki
* 2 jaja (130g)
* tuńczyk w sosie własnym (60g)
* dowolna papryka 50g (ja wybrałam czerwoną)
* cebula (30g)
* oliwki (20g)
* duża ilość dowolnych świeżych ziół (ja wybrałam bazylię, oregano, rozmaryn i rukolę [choć to sałata, nie zioło])
Wykonanie
Odmierzamy 60g tuńczyka.
Wbijamy jajka.
Kroimy -> drobno paprykę i cebulę, na pół lub w plasterki oliwki.
Siekamy zioła.
Wszystko dodajemy do masy jajeczno-tuńczykowej, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię teflonową.
Formujemy omlet, wygładzamy i smażymy na małym ogniu.
Gdy omlet będzie już DOBRZE ścięty na górze, delikatnie przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i jemy
SMACZENEGO!!!
Wartości odżywcze (wliczone zostały wszystkie składniki poza ziołami)
białko 28g (zwierzęce 27g, roślinne 1g)
tłuszcz 14g
węglowodany 4g
wartość energetyczna 256kcal
Powyższy przepis modyfikujemy w zależności od założeń diety i indywidualnego zapotrzebowania na watrości odżywcze.
Pamiętamy o zachowaniu proporcji
Meraviglia!