SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaki olej do smażenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16909

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1620 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 62299
Jako podstawowe źródło tłuszczu używam oliwy z oliwek extra virgin, jednak szkoda mi jej marnować do smażenia bo wiadomo że w tym procesie traci swoje prozdrowotne właściwości.
Czym ją zastąpić na patelni?

Pomogłem? Daj SOGa

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 1543 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 28474
ja tam leje zwykly olej roslinny (rzepakowy)
sa w sklepach nawet specjalne spreje nie zawierajace tluszczu do smazenia, wystarczy spryskac patelnie i mozna smarzyc
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Staraj się spożywac jak najmnijesze ilości smażonych produktow
Jeśli jednak zamierzasz smażyć to nigdy nie używaj do tego celu olejów z duża zawartością wielonienasyconych kwasow tłuszczowych
Smaż na patelni teflonowej bez użycia tluszczu
lub używaj PAMU lub smalcu

Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-09-28 14:28:42

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1620 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 62299
Sprej mam ale oleju używam dodatkowo bardziej dla poprawy smaku i nie chciałbym używać jakiegoś rafinowanego shitu
Nie leję go dużo ok 10g

Zmieniony przez - msciciel00 w dniu 2007-09-28 14:30:27

Pomogłem? Daj SOGa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Więc wogole wyeliminuj smażenie na tluszczu

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1620 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 62299
Mateo idziesz po najprostszej linii. Ja się nie pytam czy tylko jaki.

To może inaczej, jaki olej będzie tańszy od oliwy i bogaty w jednonienasycone?

Pomogłem? Daj SOGa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Olej rzepakowy
lub tak jak wczesniej napisalem samlec

Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-09-28 14:57:07

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1620 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 62299
Dzięki o to mi chodziło
A czym się kierować kupując rzepakowy? Są jakieś rodzaje czy coś, tak jak oliwa jest extra vergin?

Pomogłem? Daj SOGa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Z pierwszego tłoczenia na zimno
nie rafinowany

Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-09-28 15:11:09

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dobrze się smaży na oliwie z wytłoczonych już oliwek tak zwany double oil. Około 12zł za litr w kauflandzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Smazymy na tluszcach stalych (masło,smalec) lub wlasnie dobrym oleju zrepakowym z pierwszego tloczenia, albo oleju KOKOSOWYM

Pamietaj aby raczje smazenie nie bylo dlugotrwale, do dlugotrwalego barzdiej nadawal bedzie sie smalec a do krotko jak np. jajecznica malso czy olej.

A tak na ogol to: gotuj/paruj/piecz/griluj na koncu smaz.

I staraj sie ograniczac smazenie poniewaz dobrze przyrzadzone produkty na wymienionych czynnosiach smakuja rowniez barzdo dobrze

Pozdrawiam

GÓRA---->I am What I am

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

makaron spaghetti przed treningiem???

Następny temat

1 dieta do oceny :)

WHEY premium