SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

EXTENSOR - nowe białka serwatki

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 58482

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Każdy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknął się na pewno z określeniem „białka serwatki". Nie każdy jednak wie co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami białkowymi. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście preparatów zawierających białka serwatki różniących się między sobą zarówno zawartością procentową jak i ceną. Aby dokonać prawidłowego wyboru odżywki białkowej zapoznajmy się z kilkoma faktami na temat roli białka w organizmie człowieka.
Żaden z procesów fizjologicznych w organizmie człowieka nie może odbywać się bez udziału białek. Przede wszystkim spełniają one funkcje budulcowe - około 56% suchej masy ciała stanowią białka. Białkami są też enzymy - niezbędne do przebiegu wszystkich procesów biochemicznych. Białka, obok węglowodanów stanowią także ważne źródło energii. Wszystkie białka są zbudowane z mniejszych podjednostek chemicznych - aminokwasów. Różne kombinacje połączenia tylko dwudziestu aminokwasów zaprojektowane przez naturę dało w sumie ponad 35 000 różnych rodzajów białek. Aminokwasy występujące w białkach można podzielić na aminokwasy endogenne, czyli takie, które organizm może wytworzyć sam oraz aminokwasy egzogenne, czyli te, które muszą być dostarczane w pożywieniu. Jednym z głównych źródeł białka dla organizmu człowieka są produkty mleczne. Mleko zawiera dwie główne frakcje białek - jedna z nich to kazeina, która podczas produkcji sera jest oddzielana od serwatki płynnej. Z serwatki płynnej drogą procesów biotechnologicznych otrzymuje się suchą frakcję białek serwatki. Nazwą „białka serwatki określa się grupę białek, w skład której wchodzą b-laktoglobulina, a-laktoalbumina, immunoglobuliny, albuminy osocza, glikomakropeptydy, laktoferyna i inne. Skład procentowy poszczególnych białek jest zmienny i zależy zarówno od pochodzenia mleka, od typu produkowanego sera, metody produkcji i indywidualnych specyfikacji wytwórcy. W zależności od procesu produktem końcowym ekstrakcji białek serwatki może być izolat białka serwatkowego (ok. 95% czystego białka) lub koncentraty białek serwatkowych (do 85 % czystego białka) .
W okresie intensywnych ćwiczeń fizycznych, szczególnie wtedy gdy nastawieni jesteśmy na przyrost masy mięśnia musimy dostarczać organizmowi nawet do 3 g czystego białka na kg masy ciała dziennie. Dostarczenie takich ilości białek z normalnym pokarmem jest praktycznie niemożliwe i dlatego wielu sportowców pracujących nad zwiększeniem masy mięśniowej stosuje suplementy białkowe w postaci odżywek. Trzeba jednak pamiętać, że ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość spożywanego białka. Jak zostało wspomniane wyżej organizm jest w stanie sam wytworzyć tylko niektóre aminokwasy, i dlatego stosowana odżywka białkowa musi zawierać białka o dużej zawartości aminokwasów endogennych. Wśród produktów naturalnych, białka serwatki charakteryzują się największą zawartością tych aminokwasów i między innymi dlatego stanowią najlepszy suplement białkowy, dający optymalny efekt anaboliczny. Od stosunku aminokwasów egzogennych do endogennych zależy tzw. wartość biologiczna danego białka (indeks BV - ang. biological value). Im jest ona wyższa, tym organizm zatrzymuje więcej białka i tym samym wzrasta intensywność budowy mięśni. Spośród wszystkich białek to właśnie białka serwatki mają największy indeks BV - np. BV izolatu białka serwatkowego wynosi 160 - jest to dwa razy więcej niż BV odżywki białkowej opartej na kazeinie. Koncentrat białka serwatkowego również osiąga bardzo wysokie wartość indeksu BV (BV=140) - przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśnia. Inną właściwością białek serwatki jest duża zawartość tzw. aminokwasów rozgałęzionych, które metabolizowane są bezpośrednio w tkance mięśniowej, w przeciwieństwie do innych aminokwasów, których metabolizm odbywa się w wątrobie. Liczne doświadczenia i testy prowadzone przez amerykański Whey Protein Institute wykazały zdecydowanie większe przyrosty masy mięśniowej u osób regularnie spożywających białka serwatki niż w innych grupach, którym podawano przez ten sam okres inne odżywki białkowe.
Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 25 do 35% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego (biegunka) po spożyciu mleka krowiego. Izolat białka serwatkowego, mimo, że zaliczany do produktów mlecznych zawiera tylko około 1% laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru (80% koncentrat białka zawiera 5-6% laktozy). Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje negatywnych reakcji w organizmie. Ponieważ główne białko powodujące alergie na mleko - kazeina - jest praktycznie nieobecna we frakcji białek serwatki - mogą one być spożywane przez osoby uczulone na mleko.

Białka serwatki znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Bazy wszystkich niemal odżywek i preparatów mlekozastępczych dla niemowląt oparte są na koncentratach białek serwatkowych, które swoim składem najbardziej zbliżają się do mleka matki. Najnowsze badania naukowe wskazują, że białka te mogą mieć zastosowanie w medycynie - obniżają ciśnienie krwi, ze względu na zawartość immunoglobulin podwyższają odporność immunologiczną organizmu. Są testowane jako potencjalne leki w przypadkach nowotworów i AIDS. Badania naukowe potwierdzają również ich funkcje antydepresyjne - dostarczając L-tryptofanu podwyższają poziom serotoniny w mózgu (działają podobnie jak dobrze wszystkim znany Prozac).


Aktualnie na rynku odżywek można spotkać wiele preparatów zawierających w swoim składzie białka serwatki. Przy wyborze odpowiedniej odżywki należy przede wszystkim dokładnie zapoznać się z jej specyfikacją i składem. Wśród produktów wysokobiałkowych najczęściej spotykane są różnego mieszanki białkowe łączące kilka rodzajów białek o niższej wartości odżywczej z niewielką ilością białek serwatki. Powszechnie spotykana jest również odżywka oparta na izolacie lub koncentracie białek mleka gdzie białka serwatki stanowią 20% zawartości wszystkich białek. Dlatego wybierając preparat białkowy z nastawieniem na białka serwatki należy wybrać ten który zawiera wyłącznie czysty izolat lub koncentrat białek serwatkowych. Pamiętajmy przy tym, że zawartość białkowa izolatu jest bliska 95% a koncentratu do 85%.
Kupując produkt zawierający białka serwatki zwróćmy uwagę na oznaczenie jego zawartości.
Pamiętajmy że jakikolwiek dodatek aromatyzujący czy słodzący ma bezpośredni wpływ na zawartość czystego białka w suchej masie produktu. Dlatego programując dawkowanie odżywek białkowych istotna jest ilość faktycznie dostarczanego białka a nie odżywki.
Istotnym czynnikiem jest także współczynnik rozpuszczalności. Aktualnie dostępne są na rynku izolaty i koncentraty białek serwatkowych typu instant. Produkty takie bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i mleku niezależnie od temperatury co stanowi dużą wygodę w chwili przygotowywania napoju, jak również wpływa na łatwiejsze przyswajanie dobrze rozpuszczonego preparatu.

EXTENSOR to naturalne izolaty i koncentraty białek serwatki typu instant.

Zapraszam na forum


Dariusz Szpineta
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Proszę nie kasować. Firma Lacma jest naszym reklamodawcą.

Mateusz Pazdan
Administrator
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 3338 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 15112
Lacma, po ile macie 1kg izolatu serwatki?

Doradca w dziale suplementacja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
WPI95 instant 98 PLN/kg netto
WPC80 instant 61 PLN/kg netto
wysyłka + kubki z piaskowanym logo + materiały gratis
dla stałych klientów duże rabaty

Dariusz Szpineta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 3338 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 15112
A może są jakieś rabaciki zamawiając kilka kilo? Jeśli tak, to jakie? Na stronie nie macie podanego e-maila, czy tylko można zamawiać telefonicznie?

Doradca w dziale suplementacja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ceny detaliczne to:
WPI95 - 98 PLN/kg netto
WPC80 - 61 PLN/kg netto
Dla dużych odbiorców przygotowaliśmy system rabatowy:
19% dla WPI (tj. ok 80 PLN/kg netto po rabacie)
27% dla WPC (tj. ok 44 PLN/kg netto po rabacie)
Wysyłka + kubki z piaskowanym logo, materiały reklamowe, próbki itp. na nasz koszt .

Pakujemy te cuda w worki z foli aluminiowej typu doypack (stojące) po 2,5 i 1 kg.
Zamówienia: [email protected]
lub telefonicznie, numer na naszym banerze na stronie głównej

Dariusz Szpineta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 3338 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 15112
Ok. dzięki - za wyczerpujące odpowiedzi masz sogacza

Doradca w dziale suplementacja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Właśnie wcinam Wasz izolat i chciałem podziękować za ładny kubeczek!
Przy okazji mam pytanie. Wszystkie odżywki serwatkowe jakie spożywałem do tej pory fatalnie się rozpuszczają. Dlaczego Wasze białko rozpuszcza się niemal natychmiast po dodaniu do mleka? Dodatkowo białko dosłownie "podskakuje" na wszystkie strony, kiedy nabieram je plastikową miarką.

Mateusz Pazdan
Administrator
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dlatego, że jest to produkt typu instant. Badając rynek spotkaliśmy się z dużą krytyką rozpuszczalności odżywek białkowych. Dlatego zleciliśmy produkcję koncentratów i izolatów typu instant. Aby otrzymać produkt o takich parametrach stosuje się specjalne techniki suszenia w niskich temperaturach na specjalnie skonstruowanych wieżach. Taki sposób ma podwójną zaletę: białka łatwo się rozpuszczają i nie są zdenaturowane przez wysoką temperaturę suszenia (denaturacja termiczna, rozwój struktury wyższorzędowej).

Dariusz Szpineta
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To jest moim zdaniem bardzo duży plus dla Waszego produktu. O efektach konsumpcji już wkrótce

Mateusz Pazdan
Administrator

Zmieniony przez - MaTEO w dniu 2002-10-29 15:20:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Lacma, mam nadzieję że puściłes mi wszystko w mailu, ale spytam tutaj czy przy zakupie opakowania 2,5 kg jest relatywnie taniej za kilogram, czy niezależnie od tego czy kupuję 1kg czy 2,5 kg to cena za kilogram jest taka sama?

SONBATY
1

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CO LEPIEJ KUPIĆ ABY ROSNĄĆ ?

Następny temat

"Carnitin 1000" czy "carnitargin gold plus"

WHEY premium