ofkoz ugotowac ryż i ulozyc go na talerzu, potem wziac (niestety, ale z tym mi smakuje najlepiej :) najchudszą śmietane i wymieszac ja z cukrem. Potem polewamy sobie ryz smietana i dodajemy dzem lub konfitury (polecam sos truskawkowy pycha )
...
Napisał(a)
OTO SUPER PRZEPIS NA RYŻ alla BELRISO(jem go 3 razy w tygodniu wiec juz mi troszke zbrzydl :) :
ofkoz ugotowac ryż i ulozyc go na talerzu, potem wziac (niestety, ale z tym mi smakuje najlepiej :) najchudszą śmietane i wymieszac ja z cukrem. Potem polewamy sobie ryz smietana i dodajemy dzem lub konfitury (polecam sos truskawkowy pycha )
ofkoz ugotowac ryż i ulozyc go na talerzu, potem wziac (niestety, ale z tym mi smakuje najlepiej :) najchudszą śmietane i wymieszac ja z cukrem. Potem polewamy sobie ryz smietana i dodajemy dzem lub konfitury (polecam sos truskawkowy pycha )
...
Napisał(a)
virus ja nic nie chce mowic, ale ta smietana z cukrem i do tego jeszcze dzem to letka porazka
zjedzenie takiej mieszanki nie ma nic wspolnego z budowaniem masy miesniowej,
za to pieknie Ci przybedzie tkanki tluszczowej
gritz
manson
zjedzenie takiej mieszanki nie ma nic wspolnego z budowaniem masy miesniowej,
za to pieknie Ci przybedzie tkanki tluszczowej
gritz
manson
...
Napisał(a)
No mam cos jeszcze jak chcecie oto :
Makaronowe rurki z sosem z tuńczyka
Trudność *, Koszt ** Czas 1h
Składniki dla 4 osób:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
40 dag makaronu typu rurki lub ryżu
3 średnie marchewki
2 średnie cebule (opcjonalnie dla smaku)
2 szklanki rosołu instant
3 łyżki masła lub margaryny (4dag)(Planta najlepsza)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka marynowanych kaparów (opcjonalnie)
1 łyżka oleju
przyprawy
1) Marchew i cebulkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki tłuszczu, podsmażyć marchew i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wlać 2 szklanki rosołu. Warzywa dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
2) Tuńczyka osączyć na sitku, podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.
3) Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Makaron ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju ( ugotowany makaron nie może być zbyt miękki) a następnie odcedzić.
4) Makaron włożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i przed podaniem posypywać natką pietruszki.
RADA: Żelazna zasada mówi że makaron gotować najpierw tylko do podanej na opakowaniu minimalnej granicy czasu. Trzeba próbować. Jeśli makaron czuć jeszcze mąka - gotować dalej i po 1 min zrobić próbę i tak dalej, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Kalorie 2680/4=670 kcal na 1 osobę. Zaw. tł. mała Źródło fosforu.
Makaronowe rurki z sosem z tuńczyka
Trudność *, Koszt ** Czas 1h
Składniki dla 4 osób:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
40 dag makaronu typu rurki lub ryżu
3 średnie marchewki
2 średnie cebule (opcjonalnie dla smaku)
2 szklanki rosołu instant
3 łyżki masła lub margaryny (4dag)(Planta najlepsza)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka marynowanych kaparów (opcjonalnie)
1 łyżka oleju
przyprawy
1) Marchew i cebulkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki tłuszczu, podsmażyć marchew i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wlać 2 szklanki rosołu. Warzywa dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
2) Tuńczyka osączyć na sitku, podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.
3) Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Makaron ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju ( ugotowany makaron nie może być zbyt miękki) a następnie odcedzić.
4) Makaron włożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i przed podaniem posypywać natką pietruszki.
RADA: Żelazna zasada mówi że makaron gotować najpierw tylko do podanej na opakowaniu minimalnej granicy czasu. Trzeba próbować. Jeśli makaron czuć jeszcze mąka - gotować dalej i po 1 min zrobić próbę i tak dalej, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Kalorie 2680/4=670 kcal na 1 osobę. Zaw. tł. mała Źródło fosforu.
... .. .
...
Napisał(a)
Ryż z warzywami i sosem curry
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min
Składniki dla 4 osób:
25 dag ryżu
1 pęczek włoszczyzny
20 dag marchwii
3 dag margaryny
650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny
3 dag tłuszczu do smażenia
15 dag szynki
2 łyżki curry
20 dag sera topionego
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy
1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min
2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut.
3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony.
4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać
RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.
Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min
Składniki dla 4 osób:
25 dag ryżu
1 pęczek włoszczyzny
20 dag marchwii
3 dag margaryny
650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny
3 dag tłuszczu do smażenia
15 dag szynki
2 łyżki curry
20 dag sera topionego
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy
1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min
2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut.
3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony.
4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać
RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.
Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C
... .. .
...
Napisał(a)
Ryż po kreolsku
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min
Składniki dla 4 osób:
20 dag ryżu długo ziarnistego
400 ml bulionu warzywnego
40 dag twardych moreli
1 pęczek młodej cebulki
5 dag zielonych oliwek
5 dag czarnych oliwek
½ łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek
sos sojowy
cynamon
7 dag orzechów laskowych
1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu.
2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki.
3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki.
4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C
RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary.
Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A
Nimam wiecej ale jak cos dorwe to wycsle Ci napewno teraz juz nieznudzi ci sie mam nadzieje i pozdrawiam
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min
Składniki dla 4 osób:
20 dag ryżu długo ziarnistego
400 ml bulionu warzywnego
40 dag twardych moreli
1 pęczek młodej cebulki
5 dag zielonych oliwek
5 dag czarnych oliwek
½ łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek
sos sojowy
cynamon
7 dag orzechów laskowych
1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu.
2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki.
3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki.
4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C
RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary.
Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A
Nimam wiecej ale jak cos dorwe to wycsle Ci napewno teraz juz nieznudzi ci sie mam nadzieje i pozdrawiam
... .. .
...
Napisał(a)
Straszne są te przepisy, no ale jak chcecie... :)
Moderator Odżywianie i Suplementacja
Moderator Odżywianie i Suplementacja
...
Napisał(a)
atomic masz cos moze jeszcze staram sie wybierac to co najmniej tluste i jakos odzywcze i da sie zjesc ale sam ryz z dodatkami wchamkiwec to juz niemam sil wesprzyj
... .. .
...
Napisał(a)
Powrót do poprzedniej strony
Maniek, zdecydowanie wolę facetów, którzy w dyskusji potrafią znaleźć inne argumenty poza udowadnianiem, że kobiety są głupszym i gorszym stworzeniem niż mężczyzna...
Maniek, zdecydowanie wolę facetów, którzy w dyskusji potrafią znaleźć inne argumenty poza udowadnianiem, że kobiety są głupszym i gorszym stworzeniem niż mężczyzna...
...
Napisał(a)
Dominiczko!specjalnie dla Ciebie:KOOOOOCHAM KOBIETY!BEZ NICH ŻYCIE NIE MIAŁOBY SENSU.nie mówiąc o tym,że wszyscy byliby gejami...;)))
Polecane artykuły