SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

" Meksyk " ala Gosteczek

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 9363

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408
„ Meksyk „ ala Gostek


Siemka w dziale odżywianie puki co nic nie robiłem więc pomyślałem że może wniosę coś do niego swą osobą mam nadzieje że coś pozytywnego . Po za tym mam nadzieje że będzie się miło czytało i będzie to jakaś odskocznia od ciągłego sprawdzania diet .
Bardzo lubię pikantne , dobrze przyprawione jedzenie a dania meksykańskie na pewno takie są . Więc przygotowałem kilka dań będą ich zdięcia opis i jedno danie bazowe i sposób jego przygotowania dzięki któremu będziecie mogli przyrządzić pozostałe dania . Proszę nie wpisujcie się puki nie napiszę że to ostatnie danie . Więc miłego czytania i łapania apetytu
W końcu Meksyk to raj na ziemi , wspaniałe zabytki , malownicze plaże , widowiskowe fiesty , muzyka , i przepyszne jedzenie ( do tego największa przestępczość na świecie brak prawa i najmilsze pieczenie tyłka w WC po zjedzeniu ich dania )

Awiec zaczynamy z tym jedzonkiem po koleji :
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Ceviche



Skąd pochodzi , trudno powiedzieć . Może z Peru .Może z Ekwadoru (na pewno nie z Manieczek ). A może właśnie z Meksyku
W każdym razie jada się je dziś niemal w każdym kraju Ameryki Łacińskiej . Cviche (czytaj : sewicze) to surowa ryba marynowana w soku z limonek , cytryn , grejpfrutów lub pomarańczy . Ma delikatny odświeżający smak i można przyrządzać ją na sto sposobów . Najsłynniejszy meksykański sposób na ceviche pochodzi z Acapulco . Tam robi się je z pokrojonego na kawałeczki karmazyna . Pokrojone kawałki ryby skrapia się sokiem z limonki i wkłada do lodówki . Po 15 minutach ryba wygląda jak ugotowana – przestaje być przezroczysta , bo sok z limonki ścina białko . Wtedy należy je polać sosem winegret z oliwkami , pomidorami , ziołami i jakże by inaczej , przeciesz jesteśmy w meksyku posypać posiekaną papryczką jalapeno . Po trzech godzinach w lodówce ceviche można podawać . Rewelacja ! i co najlepsze pamiętajcie że te danie można przyrządzić z każdej innej ryby morskiej o białym mięsie jak również z owoców morza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Chłodnik z Awokado



Awokado pochodzi z południowego Meksyku , a uprawiano je od Rio Grande aż do terenów dzisiejszego Peru na długo przed przybyciem Europejczyków . Na pewno widziałeś kamienny moździerz meksykański na krótkich metalowych nóżkach – takich właśnie misach rozcierano przed setkami lat miąższ awokado . Kształt tych naczyń nie zmienił się do dzis . Kamiennych moździerzach za pomocą kamiennych tłuczków robi się guacamole – słynny meksykański dip z awokado , cebuli , soku z cytryny , kolendry , chili i pomidorów . A guacamole jest bazą do chłodnika – wystarczy dodać do niego zimną śmietanę , kefir lub (najlepiej) maślanke oraz , jeśli ktoś lubi zimny bulion drobiowy . Nie zaszkodzi kilka listków świeżej mięty . Po trzech , czterech godzinach w lodówce wyjmujemy przepyszną odświeżającą zupę idealną na upały – chyba jeszcze leprzą niż nasz rodzimy różowy chłodnik z bojowniki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Tacos Z Mięsem I Salsą



Sama nazwa „ taco „ jest dość niecodzienna . Dosłownie to – ni mniej , nie więcej – zatyczka bądź klin . Pewnie chodzi oto że tacos są tylko przekąską , którą można się „zatkać” , jeśli do porządnego obiadu jeszcze daleko . Prawdziwe meksykańskie tacos to elastyczne kukurydziane lub pszenne tortille , na które nakłada się dowolne nadzienie – na przykład smażone mięso z fasolą – i polewa bardzo ostrą salsą lub dipem guacamole . Potem trzeba całość jeszcze podgrzać i już . Taco składa się na pół , uważając , by farsz nie wypad ( choć i tak zawsze trochę się wysypie ) , i wcina się ze smakiem . Jeśli znajdziesz się kiedyś w prawdziwej meksykańskiej taquerri , koniecznie poproś o taco al. Poster . To chyba najlepsza wersja , nadziewana czymś w rodzaju meksykańskiego kebabu , posypana kolendrą , cebulą i kawałkami ananasa . Pycha > Amerykanie – jak to oni – zamerykanizowali również tacos . W restauracyjkach typu Taco Bell tortille są składane w łódeczkę i smażone w głębokim tłuszczu . Dopiero potem , gdy się już są kruche i chrupiące , nadziewa się je dowolnym farszem . Musze przyznać ze skruchą , że wersja amerykańska smakuje mi bardziej od meksykańskiego oryginału .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Koktajl Z Owoców Morza



Specjalność Veracruz i okolic . Dla prawdziwych facetów , bo po zjedzeniu zieje się ogniem . Najważniejsze są świeże owoce morza . Absolutnie idealnie by było , gdybyś kupił nie tylko koktajlowe krewetki , ale również parę dużych tygrysich , a może także kilka paluszków krabowych . Sos robisz z przecieru pomidorowego , keczupu , tabasco , posiekanej cebuli oraz świeżych listków Kolendy . Do smaku sól i świeżo wyciśnięty sok z limonki . Do tego wszystkiego trzeba dodać jeszcze drobno pokrojony miąższ dojrzałego awokado . może być jeszcze posiekana chili , ale uważaj by nie przesadzić , bo dałeś już przeciesz tabasco . Jeśli chcesz zrobić niespodzianke dziewczynie a nie wiesz czy lubi pikantne klimaty , zamiast chili możesz dodać kapary albo oliwki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Quesadilla



Nazwa pochodzi od queso , co znaczy ser . Bo najprostsza quesadilla ( czytaj kłasadaija ) to po prostu tortila nadziana serem . Jest to danie proste jak konstrukcja cepa : na surowy kukurydziany placek kładzie się kwawałke sera , składa na pół , tak by ser był przykryty i piecze na blasze albo na grillu . Porządna uesadilla powina być mocno przypieczona z zewnątrz a w środku mieć płynny ser . Cała filozofia . Łatwo zrobić w domu pod warunkiem , że kupisz gotowe tortille ( najlepiej kukurydziane , ale od biedy mogą być pszenne ) Najfajniejsze bo najprostsze uesadilla sprzedają meksykańscy uliczni handlarze . Ale jeśli ktoś lubi eksperymenty to może nadziać tortille czymkolwiek , na przykład kurczakiem albo warzywami . Dobrze jest podać do uesadillas jakiś ostry sos , bo one same są raczej łagodne . Pasuje guacamole , pasuje paprykowa salsa lub śmietana . Jeśli nie boisz się pomieszania smaków , wypróbuj bałkański ajwar . Sprawdzone .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Burrito



Hiszpańskie słowo „burro” znaczy osioł .Burrito – to osiołek . Jedzenie zawinięte w miękką tortille wygląda tak jak pakunek na grzbiecie osiołka i podobno stąd . Pochodzi ta dość dziwaczna nazwa . Burritossa po polarne w północnym Meksyku – podobno pochodzą z Sonory - i południowo - zachodniej części Stanów . Ale choć tu, i tu nazywa je się tak samo , wcale nie są do się niepodobne . Amerykański pisarz Alvin Trillin na pisał kiedyś , ze w San Francisco tak udziwniono i uszlachetniono (niepotrzebnie) zwyczajne burrito ,jak w Chicago pizze .Normalne meksykańskie burrito dla biedaków na dziane jest przeważnie fasolą lub carne asada , czyli grillowanym zmielonym mięsem .Ogólni w tortille można za pakować wszystko ,na co tylko masie o chote – można kupić burritos z kurczakiem , krewetkami , ryba , czerwonym ryżem .Fajne jest burrito śniadaniowe z jajecznica , bekonem , serem i salsa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Nacios



Rok 1943 . Meksykańskie miasteczko Piedras Negras . Do restauracji Victory Club wpada kilka żon amerykańskich lotników . Słychać podniesione głosy . Jak to kuchnia już nie czynna ? . Nie będzie już obiadu ? . Atmosferę rozładowuje szef kuchni Ignacio „Nacho” Anaya . Spokojnie, wszystko da się załatwić . Biegnie do kuchni, kroi kilka tortilli na trójkątne kawałki , Posypuje serem Wisconsin - wkłada do piekarnika i szybko zapieka pod grillem. Potem posypuje posiekaną papryczką jalapeilo i podaje .Panie oficerowe są zachwycone . Następnego dnia serowe chipsy są juz w menu. Gościomnajlepiej smakują z ostra mielona wołowiną ,czarną fasolą i kukurydzą oraz sosem pomidorowymi obowiązkowo z gęstą kwaśną śmietaną .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Pablano Z Serem Chihuahua



What can make you move , Chihuahua , can you feel the groove , Chihuahua , what can make you dance , oh Chihuahua ! – to Dj Bobo
Ale nie o to chodzi . Nie chodzi też o pieska ważącego 300 g , ale o delikatny jasno żółty ser
Robi się z niego pyszny sosik i polewa papryki poblano - łagodniejsze duże chili –nafaszerowane jajecznica z kawałkami bekonu. Pyszne, kaloryczne jak diabli i popularne w północnym Meksyku . Jeśli sam chciał byś z robić cos takiego, nafaszeruj obrana paprykę , podsmażaj na maśle (albo smalcu, Meksykanie kochają smalec) i polej sosem z sera rozpuszczonego w śmietanie .Użyj łatwo rozpuszczającego się sera –gościom możesz nakłamać , Ze to chihuahua – kto nie jadł wcześniej , nie zorientuje się na pewno.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408


Fajita



Już prościej być nie może : fajita ( czytaj: fahita ) to tortilla z grillowanym mięsem , cebulą i papryką . Smaczne , ładne , nieskomplikowane.
Do fajity najczęściej używa się wołowiny , bo samo słowo „fajita” pochodzi od Hiszpańskiego „faja” (pasek) , którym rzecznicy określają jedną z części tuszy wołowej . Ale danie to można przygotować z kurczakiem , wieprzowiną , krewetkami – wszystkim , co da się grillować . W porządnej restauracji po zamówieniu tej potrawy dostaniesz półmisek jeszcze skwierczącego mięsa z tortillą i dodatkami położonymi obok . Co z tym zrobisz – twoja sprawa . Ciekawostką jest , że fajitas , choć dzis często w Meksyku podawane , wcale z Meksyku nie pochodzi . Wymyśliła je w latach 70 . Ninfa Rodriguez Laurenzo , Amerykanka meksykańskiego pochodzenia – kiedyś właścicielka malutkiej restauracji w Houston , obecnie multimilionerka i szefowa sieci barów Ninfa’s . Fajitas poda się z sosem guacamole i salsą . oraz kwaśną śmietaną

Co nam będzie potrzebne do wykonania :

Fajita z kurczakiem :
- 3 piersi kurczaka
- oliwa
- 3 czerwnone cebule
- 2 duże słodkie kolorowe papryki
- 2 świeże papryczki chili
- 3 papryczki marynowane
- 1 limonka
- 6 tortilli
- pieprz
- sól
- świeża kolendra
- sos sojowy


Guacaole :
- 1-2 obrane ze skórki pomidory
- 2 awokado
- cebule
- 2 limonki
- 2 świeże papryczki chili
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- szczypta proszku chili
- sól


Salsa :
- 1 słodka czerwona papryka
- 2 obrane ze skórki pomidory
- 4 łyżki posiekanych marynowanych papryczek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- limonka
- sól
- pieprz
- oliwa


Wykonanie wkolejności według obrazków ( numerki w czerwonych kostkach )

1 ) Kurczak pokrój w paseczki , marynuj przez noc ( marynata : 3 marynowane papryczki , 1/3 szklanki oliwy , kilka gałązek świeżej kolendry , 2 łyżki sosu sojowego , sok z limonki , sól i pieprz )

2 ) Aby przygotować guacamole , należy utrzeć miąższ z dojrzałego awokado , z sokiem z limonki , wymieszać z posiekanymi papryczkami chili , posiekanymi pomidorami i cebulą . Przyprawia się to solą , szczyptą proszku chili i łyżką świeżej kolendry . Przed podaniem można posypać pokruszonym kozim serem .

3 ) Najpierw posiekaj pomidory , cebule , paprykę i wymieszaj w misie . Następnie dodaj roztarty czosnek , sok z limonki , sól oraz szczyptę pieprzu czarnego i nieco pieprzu kajańskiego ( tyle ile wytrzymasz bo to chili ) . Całość Polej 3 łyżkami oliwy , dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki co najmniej na jeden , a najlepiej na dwa dni .

4 ) Posiekaj w paski cebulę oraz papryki ( słodkie i chili ) .

5 ) Marynowanego kurczaka podsmaż na rozgrzanej oliwie .

6 ) Dodaj pokrojone w paski świeże papryki i cebule .

7 ) Tortille kolejno podgrzej na patelni .

8 ) W ciepłe tortille zawiń kurczaka z warzywami .

9 ) Gotowe .Podawaj z guacamole , salsą i gęstą kwaśną śmietaną .


Smacznego!!! . Mam nadzieje że art. Wam się z podobał nabraliście apetytu na coś pikantnego i że było dla was to miłym urozmaiceniem od ciągłych diet . Wiadomo zawsze można samemu experymentować będąc np. zainspirowanym którymś przepisem bądź zdięciem . Art. Jak i fotografie zostały zaczerpnięte z magazynu dla mężczyzn „Logo” Nr 3

To koniec proszę się o wpisywanie , rozmowe , odświeżanie czasem posta , i mile widziane sogi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 19680 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 52823
Ciekawe az soga dalem


Pasuje baridzej do kulinarii na inso ale ja bym to zostawil tutaj

Czy jest forma Czy nie!
Ja i tak KOKSUJE!
--==GAINER TEAM==--
AllianceBJJ

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ladowanie na dietach nisko-weglowodanowych pytanko...

Następny temat

Problem

WHEY premium