Fajita
Już prościej być nie może : fajita ( czytaj: fahita ) to tortilla z grillowanym mięsem , cebulą i papryką . Smaczne , ładne , nieskomplikowane.
Do fajity najczęściej używa się wołowiny , bo samo słowo „fajita” pochodzi od Hiszpańskiego „faja” (pasek) , którym rzecznicy określają jedną z części tuszy wołowej . Ale danie to można przygotować z kurczakiem , wieprzowiną , krewetkami – wszystkim , co da się grillować . W porządnej restauracji po zamówieniu tej potrawy dostaniesz półmisek jeszcze skwierczącego mięsa z tortillą i dodatkami położonymi obok . Co z tym zrobisz – twoja sprawa . Ciekawostką jest , że fajitas , choć dzis często w Meksyku podawane , wcale z Meksyku nie pochodzi . Wymyśliła je w latach 70 . Ninfa Rodriguez Laurenzo , Amerykanka meksykańskiego pochodzenia – kiedyś właścicielka malutkiej restauracji w Houston , obecnie multimilionerka i szefowa sieci barów Ninfa’s . Fajitas poda się z sosem guacamole i salsą . oraz kwaśną śmietaną
Co nam będzie potrzebne do wykonania :
Fajita z kurczakiem :
- 3 piersi kurczaka
- oliwa
- 3 czerwnone cebule
- 2 duże słodkie kolorowe papryki
- 2 świeże papryczki chili
- 3 papryczki marynowane
- 1 limonka
- 6 tortilli
- pieprz
- sól
- świeża kolendra
- sos sojowy
Guacaole :
- 1-2 obrane ze skórki pomidory
- 2 awokado
- cebule
- 2 limonki
- 2 świeże papryczki chili
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- szczypta proszku chili
- sól
Salsa :
- 1 słodka czerwona papryka
- 2 obrane ze skórki pomidory
- 4 łyżki posiekanych marynowanych papryczek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- limonka
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie wkolejności według obrazków ( numerki w czerwonych kostkach )
1 ) Kurczak pokrój w paseczki , marynuj przez noc ( marynata : 3 marynowane papryczki ,
1/3 szklanki oliwy , kilka gałązek świeżej kolendry , 2 łyżki sosu sojowego , sok z limonki , sól i pieprz )
2 ) Aby przygotować guacamole , należy utrzeć miąższ z dojrzałego awokado , z sokiem z limonki , wymieszać z posiekanymi papryczkami chili , posiekanymi pomidorami i cebulą . Przyprawia się to solą , szczyptą proszku chili i łyżką świeżej kolendry . Przed podaniem można posypać pokruszonym kozim serem .
3 ) Najpierw posiekaj pomidory , cebule , paprykę i wymieszaj w misie . Następnie dodaj roztarty czosnek , sok z limonki , sól oraz szczyptę pieprzu czarnego i nieco pieprzu kajańskiego ( tyle ile wytrzymasz bo to chili ) . Całość Polej 3 łyżkami oliwy , dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki co najmniej na jeden , a najlepiej na dwa dni .
4 ) Posiekaj w paski cebulę oraz papryki ( słodkie i chili ) .
5 ) Marynowanego kurczaka podsmaż na rozgrzanej oliwie .
6 ) Dodaj pokrojone w paski świeże papryki i cebule .
7 ) Tortille kolejno podgrzej na patelni .
8 ) W ciepłe tortille zawiń kurczaka z warzywami .
9 ) Gotowe .Podawaj z guacamole , salsą i gęstą kwaśną śmietaną .
Smacznego!!! . Mam nadzieje że art. Wam się z podobał nabraliście apetytu na coś pikantnego
i że było dla was to miłym urozmaiceniem od ciągłych diet
. Wiadomo zawsze można samemu experymentować będąc np. zainspirowanym którymś przepisem bądź zdięciem . Art. Jak i fotografie zostały zaczerpnięte z magazynu dla mężczyzn „Logo” Nr 3
To koniec proszę się o wpisywanie , rozmowe , odświeżanie czasem posta , i mile widziane sogi