SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WSZYSTKO O SUPLEMENTACH I NIE TYLKO

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11428

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 903 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 18076
GAINERY I WĘGLOWODANY


Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i sprawnościowych jest kształtowanie ciała, między innymi przyrost wagi, który nie jest możliwy bez zastosowania odpowiednich suplementów.

Węglowodany, cukrowce, cukry, sacharydy, organiczne związki chemiczne o charakterze aldehydo- lub lub ketoalkoholi. Obok białek i tłuszczów podstawowy składnik organizmów żywych (zwłaszcza roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć domonosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia sięsię oligosacharydy (należą tu m.in. dwucukry - sacharoza, laktoza, laktoza, mannoza) i polisacharydy (wielocukry, m.in. skrobia, glikogen, celuloza i dekstran). Mono- i oligosacharydy są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Monosacharydy mają właściwości redukcyjne, często wykorzystywane w reakcjach identyfikacyjnych i do ilościowego oznaczania cukrów do celów klinicznych. Biosynteza węglowodanów ze składników nieorganicznych (dwutlenku węgla i wody) zachodzi na wielką skalę w roślinach zielonych (fotosynteza).

Lub jak kto woli, węglowodany dzielą się na: oczyszczone (wszelkiego rodzaju słodziki oraz cukier), proste, złożone. Proste są przyswajane w krótkim czasie po spożyciu. Szybko są wchłaniane i dzięki temu dają szybki, krótkotrwały zastrzyk energii. W przypadku węglowodanów złożonych obserwujemy zjawisko odwrotne. Są one wchłaniane zdecydowanie wolniej i dostarczają energii w dłuższym okresie czasu. Podstawą rozwoju masy jest dodatni bilans energetyczny w organizmie. Powoduje on zmiany hormonalne pobudzające wzrost mięśni (anabolizm). Węglowodany sprzyjają wydzielaniu insuliny, która jest niezbędna do transportu aminokwasów i glukozy do krwi i mięśni. To właśnie insulinie zawdzięczamy zwiększone wchłanianie aminokwasów przez mięśnie i zdecydowany wzrost syntezy białek. Poza tym są odpowiedzialne za powstawanie i magazynowanie glikogenu, który jest wykorzystywany przy intensywnym wysiłku.

Dawkowanie węglowodanów zależy od wagi ciała. Z reguły w dniach treningów powinniśmy spożywać ok. 6 g. Na każdy kilogram masy ciała, natomiast w dniach bez treningów około 4 g. Węglowodany należy spożywać zarówno przed treningiem (gromadzimy wówczas w organizmie odpowiednią ilość energii do wysiłku) jak i około 30 min. po treningu. Dzięki temu utrzymamy odpowiednio wysoki poziom cukru we krwi i wyrównamy ilość glikogenu. Pozwoli to nam na uniknięcie zjawiska rozpadu do aminokwasów. Z drugiej jednak strony należy kontrolować spożywanie tej grupy żywnościowej, bowiem zbyt duże spożycie węglowodanów może przyczynić się do tycia. Dlatego też ich dozowanie zależy od indywidualnych warunków każdego ćwiczącego. Osoby ze skłonnościami do tycia powinny przyjmować mniejsze ilości węglowodanów, a zwiększać spożycie białka. Planując dietę powinniśmy uwzględnić m.in. ilość intensywności przeprowadzonych treningów. Nie zapominajmy o ważnej roli błonnika, jako regulatora spalania. Wskazane jest spożywanie znacznej ilości produktów węglowodanowych o zwiększonej jego zawartości ( płatki owsiane, otręby pszenne ).

W cyklu dziennym starajmy się spożywać największe ilości węglowodanów na śniadanie. Im bliżej końca dnia, tym mniej produktów węglowodanowych. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy trening w danym dniu przeprowadzamy późnym popołudniem lub wieczorem. W takim wypadku niezbędne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ich ilości zarówno bezpośrednio przed ( węglowodany proste ) jak i po treningu ( węglowodany złożone ).

HMB


HMß (Beta-Hydroxy Beta-Methylbutyrate) - jest krótko-łańcuchowym kwasem tłuszczowym, który powstaje w organizmie z podstawowego aminokwasu rozgałęzionego leucyny (jednego z trzech BCAA's). HMB odznacza się silnym działaniem antykatabolicznym i anabolicznym. Najlepiej stosować 3g dziennie. HMß (hydroksymetylomaślan) jest substancją bioaktywną o działaniu zbliżonym do witamin, występującą naturalnie w niewielkich ilościach w pożywieniu i wytwarzaną w organizmie człowieka. HMß powstaje w organizmie, jako substancja ochronna, łagodząca skutki stresu, związanego z wysiłkiem fizycznym, głodowaniem, chorobami gorączkowymi, urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych. HMß ogranicza rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMß wzrasta wykładniczo w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi do znacznej poprawy zdolności wysiłkowych. Preparat polecany: dla przyspieszenia i spotęgowania adaptacji wysiłkowej (poprawa masy, siły i wytrzymałości mięśniowej oraz wydolności tlenowej) u osób aktywnych fizycznie i sportowców wyczynowych jako spalacz tłuszczu i protektor w programach redukcji masy ciała (odchudzanie) dla zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym stresu środowiskowego i oksydacyjnego (nerwowy tryb życia, praca w przemyśle, ciężka praca fizyczna, itp.) w rekonwalescencji po chorobach przebiegających ze wzmożoną utratą azotu (choroby gorączkowe, infekcje pokarmowe, oparzenia, rozległe urazy ciała, zabiegi chirurgiczne, anoreksja, tyreotoksykoza) dla łagodzenia przypadłości wieku późnego (uwiąd starczy, utrata masy mięśniowej, osłabienie siły mięśniowej) w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych i infekcyjnych.

AMINOKWASY BCAA


Aminokwasy niezbędne, czyli BCAA's należy przyjmować między posiłkami a także przed i po treningu. Przed i po treningu najlepiej łączyć BCAA's z glutaminą oraz kreatyną. Takie rozwiązanie maksymalizuje efekty treningowe, przyśpiesza regenerację i wzrost organizmu (przed tren. z wodą, po tren. z prostymi węglowodanami). Bardzo dobrym źródłem BCAAs jest białko jaja kurzego. Jajo średniej wielkości zawiera: L-Leucyna (0,296 g), L-Izoleucyna (0,199 g), L-Walina (0,224 g). Każdy sportowiec wyczynowy, który intensywnie trenuje zużywa w krótkim czasie ogromną ilość energii. Wyczerpują się zapasy glikogenu, jak również aminokwasów, szczególnie o łańcuchach rozgałęzionych. Organizm potrzebuje ich do wyzwolenia większej energii. Aminokwasy te stanowią w 42% główną część masy mięśniowej. BCAA to zestaw trzech aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach: leucyna, izoleucyna i walina. Po treningu jeśli pula aminokwasów nie zostanie szybko uzupełniona może dojść do zmniejszenia masy tkanki mięśniowej - efekt kataboliczny. Aminokwasy rozgałęzione odnawiają tkankę mięśniową zanim nastąpi jej redukcja - efekt antykataboliczny.

Białka (Bulki)


Białka podstawowe wielkocząsteczkowe składniki wszystkich organizmów żywych, zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Skład chemiczny: węgiel 52%, tlen 22%, azot 16%, wodór 7%, siarka 2%, fosfor 0-1%. Masa cząsteczk. b. może wynosić nawet kilka milionów. Białka proste - proteiny składają się z łańcuchów polipeptydowych. Białka złożone (proteidy) zawierają dodatkowo składnik niepeptydowy zw. Grupą prostetyczną (lipidy - w lipoproteidach, kwasy nukleinowe - w nukleoproteidach, węglowodany - w glikoproteidach, flawiny - we flawoproteidach, jony metali - w metaloproteidach). Cząsteczki białek mogą mieć kształt kulisty (albuminy, globuliny) lub wydłużony (skleroproteidy). W wodzie b. tworzą roztwory koloidalne. W zależności od składu aminokwasowego wyróżnia się białka zasadowe, obojętne i kwaśne. Wielkość, kształt i biologiczna rola wyznaczane są przez strukturę pierwszorzędową , czyli kolejność aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym. Białka utrzymują strukturę (gł. uczestniczą w tym lipoproteidy) organizmów żywych i biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmach żywych (kataliza, enzymatyczna, regulacja hormonalna, regulacja procesów życiowych, odporność). Tworzą zrąb wszystkich morfologicznych składników komórki. Do b. należą: enzymy, przeciwciała, niektóre hormony. Dla org. heterotroficznych b. pokarmowe są podstawowym źródłem azotu. W pokarmach wyróżnia się b. pełnowartościowe, w których obecne są wszystkie aminokwasy egzogenne w optymalnych stosunkach (b. zwierzęce) oraz b. niepełnowartościowe, w których brak choćby jednego aminokwasu egzogennego (b. roślinne). W przewodzie pokarmowym b. są trawione do aminokwasów, które z krwią żyły wrotnej są przenoszone do wątroby i innych narządów, gdzie następuje synteza własnych b. organizmu (biosynteza białka).

Wartość biol. spożytego b. określana jest stosunkiem procentowym azotu zużytkowanego przez organizm do całkowitej zawartości azotu w białka. Białka wzorcowe, b. o stosunkowo najwyższej wartości biol., tzn. składzie aminokwasowym najbliższym zapotrzebowaniu organizmu ludzkiego. Teoretycznie wszystkie egzogenne aminokwasy b. wzorcowe wykorzystywane są w 100% przez organizm (wartość biol. tego b. wynosi 100). Za b. wzorcowe przyjmuje się b. całego jaja albo tez b. teoretycznie zestawione z aminokwasów egzogennych w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu ludzkiego organizmu. Zestawienie aminokwasów egzogennych w białkach zwierzęcych jest bliższe zapotrzebowaniu człowieka w porównaniu z białkami roślinnymi, które mogą zawierać małe ilości lub w ogóle nie zawierać niektórych aminokwasów egzogennych. Przy pożywieniu mieszanym, na które składają się b. o różnym składzie aminokwasowym, niski poziom któregoś z produktu może być uzupełniony wysokim jego poziomem w innym produkcie. W ten sposób można podnieść procent wykorzystania b. całego zestawienia (podnieśc wart. biol. BV).

Białka kurczliwe mięśni, białka biorące udział w skurczu mięśni. Obejmują: aktynę, stanowiącą ok. 40%. Cząsteczki aktyny i miozyny tworzą struktury włókniste, z których zbudowane są włókienka kurczliwe, czyli miofibryle. W mięśniach gładkich układ włókienek aktyny i miozyny jest mało uporządkowany, zaś w mięśniach szkieletowych i mięśniu sercowym ich rozmieszczenie przestrzenne jest regularne.W obrazie mikroskopowym mięśnia szkieletowego widoczne jest poprzeczne prążkowanie (stąd nazwa), wynikająca ze struktury tych mięśni. Grube włókienka miozyny tworzą prążek ciemny, anizotropowy (A), natomiast włókienka aktyny - prążek jasny, izotropowy (I). Włókienka aktyny zachodzą pomiędzy włókienka miozyny, która na tym odcinku tworzy cieniutkie poprzeczne wypustki. W środku prążka A występuje jaśniejsza strefa H. Pośrodku prążka I przebiega linia Z zbudowana z białka - aktyniny, do której są przyczepione włókienka aktyny. Odcinek miofybryli ograniczony dwiema liniami Z nazywa się sarkomerem. W czasie skurczu mięśnia włókienka aktyny wsuwają się głębiej pomiędzy włókienka miozyny, dzięki tworzeniu połączeń pomiędzy aktyną i wypustkami miozyny oraz kurczeniu się powstałych w ten sposób mostków. Ze zmianami strukturalnymi sprężony jest rozpad kwasu adenozynotrójfosforowego (ATP) wbudowanego jako grupy prostetyczne do cząstek aktyny, dostarczający energii do wykonania pracy, a zachodzący w wyniku enzymatycznego działania miozyny. Oprócz białek kurczliwych w miofibrylach występują także białek regulujące - troponina i tropomizyna, tworzące kompleks zapobiegający interakcji miozyny i aktyny w nie pobudzonej komórce oraz umożliwiający mięśnia.

Białka występują w każdym organizmie wielkocząsteczkowe związki chemiczne zbudowane z aminokwasów; substancje nierozpuszczalne (b. włókniste) lub rozpuszczalne (b. globularne) w wodzie; łatwo ulegają denaturacji; białka proste zbudowane tylko z aminokwasów; białka złożone są połączeniem b. prostych z innymi związkami chemicznymi; białka są głównym składnikiem struktur komórkowych, podłożem licznych procesów fizjol., jako enzymy i hormony regulują procesy fizjol. i metaboliczne; niezbędny składnik pożywienia. Podczas intensywnego treningu organizm potrzebuje ok. 4g na kilogram ciała. Przyjmowanie dawek większych mija się z celem. Z pewnością nie wpłynie to na większy przyrost masy, obciąży zaś w nadmierny sposób nerki i wątrobę.

Trzeba pamiętać, że białka to podstawowy budulec organizmu (w tym mięśni). W wyniku procesów trawiennych białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Niestety nie każde spożywane przez nas białko ma taką samą wartość biologiczną. Powoduje to, iż różne rodzaje białka są w różnym stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka. Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu.

Kreatyna


Jest to związek azotowy występujący głównie mięśniach, w połączeniach z kwasem fosforowym tworzy związek wysokoenergetyczny - fosfokreatynę; bezwodnik k. (kreatyninę) wydalany w moczu. Pochodna glicyny, może przyjmować grupę fosforanową z kwasu adenozynotrójfosforowego (ATP) przechadząc w związek wysokoenergetyczny fosfokreatynę; reakcja ta jest odwracalna i katalizowana przez enzym kinazę kreatynową. Bezwodnikiem kreatyny jest kreatynina wydalana w dużych ilościach z moczem. Kreatyna jest jednym z najlepszych suplementów na przyrost siły i masy nie powodując żadnych ujemnych zdrowotnych skutków ubocznych. Każdy może ją zażywać jeżeli tylko wyrazi na to zgodę lekarz. Jednak kreatyna to nie steryd tylko bardzo delikatny suplement i trzeba wiedzieć jak do niej podejść.

Kreatyna to jeden z niewielu suplementów, których skuteczność potwierdzona jest badaniami naukowymi. To substancja podobna do białek, składająca się z trzech aminokwasów: metioniny, argininy i glicyny. Występuje głównie w czerwonym mięsie. Jako suplement wytwarzana jest w sposób syntetyczny z aminokwasów. Kreatyna będąca prekursorem fosfokreatyny lub ATP (bezpośredniego źródła energii dla mięśni) wytwarzana jest w wątrobie. Organizm może wytworzyć dziennie maksymalnie 1g kreatyny. Normalne zapotrzebowanie dzienne to ok. 2g. (1g dostarczany jest z pożywieniem). W przypadku sportów siłowych szczególnego znaczenia nabiera sprawa dostarczania dodatkowych ilości kreatyny do mięśni. Dzięki temu jako paliwo w trakcie pracy mięśnie zużywają ATP i fosfokreatyne, a dopiero w późniejszej fazie węglowodany (w ich przypadku produktem odpadowym jest kwas mlekowy utrudniający regenerację). Dzięki temu mięśnie regenerują się zdecydowanie szybciej. Kreatynę wytwarza się syntetycznie na bazie wapna i węgla. Nie ma żadnego zagrożenia BSE.

Mięśnie składają się z włókien, trzeba aby włókna mięśniowe były jak największe, jak najgrubsze i żeby było ich jak najwięcej; żeby wyprodukować dodatkowe włókna należy je uszkodzić. Zrobić to jest łatwo: poprzez skurcze mięśni pod odpowiednim obciążeniem, które spowoduje jakby uszkodzenia i mikropęknięcia w tkance mięśniowej. Oczywiście nie chodzi o to, żeby zerwać cały mięsień, ale żeby spowodować w nim jakby wewnętrzne uszkodzenia. W procesie regeneracji po treningu organizm naprawia uszkodzenia bez śladu a nawet wzmacnia uszkodzone elementy i buduje nowe włókna. Proces ten trwa 24-72h po treningu zależnie od grupy mięśniowej. Małe grupy regenerują się najszybciej np. biceps, przedramiona ok. 24h, duże dłużej np. grzbiet aż 72h.

Kreatyna: zwiększa odporność na ból, zwiększa siłę, zwiększa odporność organizmu na stres (obciążenie) szczególnie skutecznie w połączeniu z glutaminą, do kreatyny trzeba pić dużo wody gdyż wiąże wodę w komórce i zwiększa jej objętość; zwiększa wchłanianie białek, najlepiej w połączeniu z glutaminą lub bcaa; energię należy zapewniać dostarczając węglowodanów złożonych (ryż, makaron, płatki zbożowe) a nie prostych (cukier, słodycze), i ogromnych ilości budulca czyli białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego (chude mięso, białka jaj, nabiał, odżywki białkowe); poprzez zwiększenie ilości ATP w mięśniach kreatyna chroni zapasy węglowodanów i ogranicza powstawanie kwasu mlekowego - zakwasów; kreatyna pomaga utrzymać stan anaboliczny (budowy) dzięki zatrzymaniu większej ilości wody. Kreatynę najlepiej stosować cyklicznie, przez okres 4-8 tygodni, na 40 minut przed śniadaniem - 5g, ok.30 min przed i bezpośrednio po treningu dawkę po 5g; następnie 2-4 tygodnie przerwy. Trzeba pamiętać, że kreatyna jest lepiej wchłaniana przez organizm wraz z glukozą, dlatego warto ją zakupić w aptece, albo popijać sokiem z winogron. Napój należy też szykować tuż przed spożyciem, gdyż po 5-10 minutach traci swoje właściwości i staje się bezużytecznym składnikiem - kreatyniną.

Cokolwiek zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie łańcuchy węglowodanowe są cięte na krótsze odcinki; białka - długie łańcuchy proteinowe są cięte na aminokwasy składowe; tłuszcze - także ulegają trawieniu ale nie ma to dla nas istotnego znaczenia. Pokarm przebywa w żołądku niedługo (ok.1h) zależnie od składu. Następnie treść żołądka przesuwa się do jelit, gdzie wszystkie składniki odżywcze przez ścianki jelita dostają się do krwi. Dopiero wtedy wraz z krwią składniki odżywcze (aminokwasy, glukoza, kwasy tłuszczowe itd.) mogą trafić do komórek mięśniowych. Kreatyna występujące normalnie w pożywieniu, jednak w ilości niewystarczającej dla trenującego kulturysty. Dlatego należy uzupełniać ich niedobór przez odpowiednie uzupełnianie. Suplement powinien jak najszybciej przejść przez żołądek i trafić do jelit, ponieważ cząsteczki suplementu są duże i nietrwałe więc mogą zostać łatwo uszkodzone (rozłożone, zniszczone) przez soki żołądkowe. Suplement powinien być wchłonięty jak najszybciej. Aby zapewnić szybkie wchłanianie suplementu, powinno się przyjmować go na pusty żołądek i pozwolić mu przejść przez niego jak najszybciej. Jeżeli zjemy coś przed lub po przyjęciu suplementu to wymiesza się on z pokarmem i na długo zostanie w żołądku aż do całkowitego strawienia mieszaniny. Dlatego nie powinno się nic jeść przynajmniej ok.1h przed i 30-45min po przyjęciu suplementu. W przypadku kreatyny sprawa nabiera szczególnego znaczenia, gdyż przyjmując ją z glukozą liczymy na działanie insuliny, która powinna przetransportować kreatynę z krwi do komórek. Jeżeli zjemy coś w momencie, gdy cała kreatyna nie trafiła jeszcze do mięśni, tłuszcz zablokuje wydzielanie insuliny i kreatyna zostanie wyłapana z krwi przez nerki i trafi do kanału. Jeżeli przyjmujemy prawidłowo kreatynę ale bez glukozy, to co prawda trafi ona do krwi w stanie nienaruszonym, ale po 1-1.5h zostanie wyłapana przez nerki. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie glukozy do kreatyny.

KREATYNĘ WARTO ŁĄCZYĆ Z INNYMI SUPELEMENTAMI (glutaminą, bcaa, hmb, itp.).

L-Karnityna


Redukcja tłuszczu, długotrwała sprawność i definicja ciała zawdzięczać można poczęści L-Karnitynie. Ponieważ substancja odżywcza L-Karnityna: aktywuje redukcję tłuszczu w sposób naturalny, poprawia wytrzymałość, przyspiesza regenerację, oszczędza węglowodany, obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, obniża tętno. Wysiłek fizyczny podczas treningu sprawnościowego i wytrzymałościowego, jak też ćwiczenia aerobowe wymagają dużo energii. Organizm posiada krótko i długoczasowe zasobniki energii. Przy długim treningu zostają osłabione przede wszystkim zasoby tłuszczu. Kluczową rolę odgrywa tu L-Karnityna. Substancja ta dostarcza kwasy tłuszczowe do części komórek wytwarzających energię, gdzie razem z tlenem zostają spalone i przekształcone w energię. Przede wszystkim podczas treningu sprawnościowego i wytrzymałościowego oraz w czasie zachowywania diety potrzebujemy L-Karnityny. Niewielką jej ilość organizm produkuje sam. Jednak przy diecie ubogiej w mięso i przy obciążeniu uprawianiem sportu to nie wystarcza. Dziennie przyjmować powinno się ok. 1000-1200mg specyfiku. Po 4-6 tygodniach stosowania nie przyjmować przez 4 tygodnie.

B12

(kobalamina) jest koenzymem wielu ważnych enzymów, współdziała przy tworzeniu i regeneracji czerwonych ciałek krwi, wzmacnia układ nerwowy, zwiększa wykorzystanie białek, aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów, wpływa na zdolność do koncentracji, tworzy materiał genetyczny. Skutkiem jej niedoboru są: anemia, zapalenia śluzowej żołądka, przy ciężkim niedoborze nawet uszkodzenie mózgu, degeneracja zakończeń nerwowych, zaburzenia nerwowe. Dzienne zapotrzebowanie wynosi u dorosłego 3mcg na dzień.

GUARANA


Guarana to środek zawierający trzy razy tyle kofeiny co kawa, podnosi koncentrację, ożywia i stymuluje organizm. Ponad to Guarana tłumi przenoszenie bodźców, tak, że mięśnie mogą dłużej pozostawać napięte. Dlatego można mięśnie mocniej obciążać i efektywniej trenować. Działanie pobudzające jest utrzymywane przez długi okres czasu, przy czym nie powstają negatywne objawy towarzyszące spożyciu kawy czy mocnej herbaty jak; niepokój, nerwowość, bezsenność czy problemy żołądkowo-jelitowe. Efekt: więcej motywacji i powodzenia przez cięższy i efektywniejszy trening.

KOFEINA


Trójmetyloksantyna (teina) występująca w wielu roślinach, a w szczególnie dużych ilościach herbaty, owocach drzewa kawowego oraz orzeszkach cola. Działa pobudzającą na ośrodkowy układ nerwowy ułatwiając i przyspieszając procesy myślenia, znosząc uczucie zmęczenia tak psychicznego jak fizycznego, zwiększając i pogłębiając odbiór zewn. wrażeń, zwiększa zdolność wykonywania pracy umysłowej i fizycznej, ponadto działa rozkurczowo i moczopędnie, nasila działanie leków przeciwbólowych. Stosowana w obwodowych niewydolnościach krążenia (zapaść), bólach głowy pochodzenia naczyniowego, stanach wyczerpania i znużenia, stosowana w niedomodze oddychania. Wchodzi w skład licznych mieszanek przeciwbólowych. Duże dawki powodują bóle i zawroty głowy, rozkojarzenie myślowe, bezsenność kołatanie serca; drgawki. Jest substancją biologicznie czynną, szeroko rozpowszechnioną w świecie roślinnym. Kofeina dziala na mózg pobudzająco, nasila aktywność życiową, pomaga znieść znaczne obciążenie fizyczne i umysłowe, działa orzeźwiająco likwidując uczucie senności, może nasilać anabolizm białek. Kofeina silnie pobudza rozpad tkanki tłuszczowej i podnosi ciśnienie. Nadużywanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wrzodowej przewodu pokarmowego, chronicznego bólu głowy.

KOLAGEN


Kolagen stanowi ok. 25 % struktury organizmu i bierze udział w funkcjach życiowych niemal wszystkich układów, narządów i tkanek. Wraz z wiekiem organizm traci zdolność odbudowy kolagenu. Do zaburzeń w tworzeniu kolagenu dochodzi również w sytuacji nasilonego jego niszczenia, przy permanentnych przeciążeniach (aktywność fizyczna, sport wyczynowy) oraz chorobach autoagresyjnych (zwyrodnienie stawów). Zaburzenia w metabolizmie kolagenu objawiają się nie tylko dysfunkcjami w obrębie aparatu ruchu (sztywność, bóle okołostawowe), ale również w tych tkankach i narządach, dla których kolagen i substancje bliźniacze pełnią funkcje strategiczne. Przy niedoborze kolagenu pojawiają się starcze zmiany ciała, zmarszczki, cellulitis, suchość skory, matowienie paznokci i włosów, przykurczenie sylwetki. Najgroźniejsze dla zdrowia i życia są zaburzenia w układzie odpornościowym, gdzie kolagen sprawuje bardzo ważną funkcję obronną, ogranicza wnikanie i rozprzestrzenianie się ciał patogennych, toksyn środowiskowych, drobnoustrojów. Odżywka polecana: dla osób narażonych na przeciążenia aparatu ruchu, wykonujących ciężką pracę fizyczną, rehabilitowanych ruchowo, ćwiczących rekreacyjne i sportowców wyczynowych, jako profilaktyka schorzeń aparatu ruchu, zapobiegając powstawaniu zwyrodnieniowych zapaleń stawów, osteoporozy, złamaniom i kontuzjom, dla rekonwalescentów po zabiegach chirurgicznych, kontuzjach i złamaniach, w okresie intensywnego wzrastania; dzieci powyżej 6 roku życia i młodzież, dla poprawy kondycji skóry, paznokci, włosów, dla wszystkich w drugiej połowie życia, dla opóźnienia wystąpienia zmian w wyglądzie i stanie zdrowia, związanych z procesem starzenia.



mały
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 4008 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37791
sog

ale glukoza, fruktoza czy laktoza to są disacharydy. Galaktoza nie !

Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych"
Instruktor JUDO

Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" & Grappling

I szkoda tylko, że w noc kwietniową, Ciągnąc za sobą smród spalin,
Nie cały Związek poleciał w kosmos, A tylko jeden Gagarin

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 506 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 19683
macciej: nieprawda

glukoza,fruktoza,galaktoza to sa cukry proste
natomiast laktoza to kondensacja B-galaktozy + B-glukozy

tyle odnosnei Twojej wypowiedzi ,tego na gorze nie czytalem ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 4008 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37791
łoj sorka, powaliło mi sie, oczywiście że masz rację.

"rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza" - chodziło mi o to że to są monosacharydy

Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych"
Instruktor JUDO

Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" & Grappling

I szkoda tylko, że w noc kwietniową, Ciągnąc za sobą smród spalin,
Nie cały Związek poleciał w kosmos, A tylko jeden Gagarin

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51560 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mach soga !!!!!!!!!!

FINS1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 406 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 10948
zażywając gainery nabieramy nie tylko masy mięsniowej ale również i tłuszczowej.


Nie ustawaj!
Tylko wytrwałość czyni ludzi wielkimi.
Cofanie się z drogi jest cechą słabych.

Nie ustawaj!
Tylko wytrwałość czyni ludzi wielkimi.
Cofanie się z drogi jest cechą słabych.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 903 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 18076
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 406 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 10948
no chyba poto ta przewaga wegli


Nie ustawaj!
Tylko wytrwałość czyni ludzi wielkimi.
Cofanie się z drogi jest cechą słabych.

Nie ustawaj!
Tylko wytrwałość czyni ludzi wielkimi.
Cofanie się z drogi jest cechą słabych.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomużcie mi bo nie wiem co brać????????!!!!???

Następny temat

pomocy??

WHEY premium