Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
hmm, na bazie czego wiec robione sa wszystkie sosy do spaghetti? chyba nie smalcu?
oliwa jest zdecydowanie najlepsza do smazenia ze wszystkich olejow roslinnych z powodu minimalnej ilosci wielonienasyconych kewasow tluszczowych. moj dylemat polega bardziej na tym czy wybrac oliwe extra vergin czy zwykla rafinowana.
Szacuny
2
Napisanych postów
1125
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
5300
Kto Ci powiedzial ze baza sosu to olio extra vergine di oliva?
Jasne, jesli lubisz olej z oliwki dobaj go ale jak juz sos jest gotowy.
Pomidory zanim wrzucisz do garczka, wlej normalnego oleju sojowego czy tez z kukurydzy podsmaz na nim zabek czosnku i peperoncino. Wiem cos o tym, bardzo lubie gotowac i jesc zreszta, no i mam wspanialego nauczyciela, moj przyjaciel Sardynczyk pracuje w Rzymie jako kucharz od wielu lat.
"Ten, kto zwycieza innych, jest silny.Ten, kto zwycieza samego siebie, jest potezny".
Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
ja nie powiedzialem ze baza sosow jest oliwa. to bylo pytanie
a co do oleju sojowego czy kukurydzianego to chyba gorszy pomysl do smazenia od oliwy... zobacz ile maja tluszczow wielonienasyconych te oleje
Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-02-23 19:17:29
Szacuny
2
Napisanych postów
1125
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
5300
nikt, zaden makaron nie smazy na olio extra vergine di oliwa, to bardziej szkodzi niz pospolity olej, jesli znasz kogos kto moze przetlumaczyc Ci jakis artykul wloski na ten temat cos Ci znajde( rozumiem ze mi nie ufasz).
"Ten, kto zwycieza innych, jest silny.Ten, kto zwycieza samego siebie, jest potezny".
Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
to nie jest kwestia zaufania, po prostu interesuja mnie fakty. zajrzyj do linku ktory wkleilem i cofnij sie o jedna strone. tam Darek Szukala zapewnia ze oliwa to dobry olej do smazenia, nawet extra vergin. jemu jak widzisz tez do konca nie ufam (bo szukam wiecej info nt temat), choc nie watpie ze wie o czym mowi. po prostu interesuje mnie punkt widzenia wielu ludzi, abym mogl wyciagnac odpowiednie wnioski z tego co mowia. jesli masz jakies dane na temat tego dlaczego na extra vergin nie powinno sie smazyc chetnie poczytam a co z oliwa rafinowana? czy tez odpada?
Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-02-23 19:26:56
Szacuny
2
Napisanych postów
1125
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
5300
Wiem ze ta najleprza oliwa wyciskana na zimno, nie oczyszczana (metna) wprost nie nadaje sie do smazenia, popierwsze to marnotrastwo i ona sie pali jest gozkai niesmaczna.
Wiesz co zobacze co mowia o tym medycy.
"Ten, kto zwycieza innych, jest silny.Ten, kto zwycieza samego siebie, jest potezny".