POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY (1-2 godziny przed treningiem)
Przepis jest dziecinnie prosty, w dodatku tani. Oparty na energetycznym mixie.
- płatki owsiane (ok. 4 łyżek stołowych)
- płatki kukurydziane (ok. 3 łyżek stołowych)
- otręby pszenne (ok. 2 łyżek stołowych)
- rodzynki (ok. 3 łyżeczek do herbaty)
- kasza manna (ok. 2 łyżek stołowych)
Wszystko wsypujemy do miseczki zalewając wrzątkiem do poziomu mieszanki. Ostawiamy na kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy sobie szejka białkowego z mlekiem. Szejkiem tym zalewamy już nasiąkniętą i rozmoczoną mieszankę. W końcowej fazie mamy bardzo odżywcza papkę bogatą w białko, węglowodany o zróżnicowanym indeksie glikemicznym oraz kwasy tłuszczów nienasyconych. Wspaniała porcja energii, która zapewni nam wysoki poziom glikogenu przed ciężkim treningiem.Zamiast zalewania woda i dodawania nestepne odzywki bialkowej,mozemy od razu zalac miekiem i posostawic na klika minut.
Wartosci odzywcze(w wersji bez odzywki)
białko 13g
weglowadany 43g
tłuszcze 4g
Placki ryżowe
szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szklanka ugotowanego ryżu,
roztrzepane jajo
1 i 1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki stopionego masła,
sól,
olej do smażenia
Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski, dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyć niewielka ilość masła lub oleju mocno podgrzać, zmniejszyć płomień, łyżka nabierać ciasto na placki (2 łyżki na 1 placek), kłaść na patelnię smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.