SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy kulinarne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 355541

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 268 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10155
ZNOWU TUŃCZYK.
1 puszka cieciorki lub fasoli canellini.
1 puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
seler naciowy
olej słonecznikowy
cytryna, sól, pieprz

Cieciorke i tuńczyka odsączyć (tuńczyka szczególnie dobrze). Seler pokroic na cienkie plasterki, tuńczyka rozdrobnić i wymieszać z cieciorką i selerem. Dodać sok z cytryny, olej, sól i pieprz do smaku.

ginekologiem nie jestem ale zajrzec moge

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 220 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1650
cze a to moje
ostatnio zrobilem sobie takie cos: makaron rurki (semolina) plus serek wiejski i do tego jeszcze 2-3 lyzeczki dzemu np. sliwkowy (jest wyrabisty).
Jedzonko pycha a i dostarcza duzo dobrych wartosci odzywczych. Na 100 gr makaronu i jeden serek wychodzi okolo 85-90WW i 35-40B no i plus wartosci odzywcze dzemu jak ktos dodaje. Watpie zeby ktos sie najadl 100gr, ja tam robie sobie zawsze ze 150-180gr makaronu dla mnie wypas, mniam, mniam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 172 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1512
A ja mam tez coś fajnego !!!!

około 200g sera twarogowego chudego
50 -100 kaszy manny
4 łyżki soku wiśniowego

Proporcje kaszy manny w zależności od tego czy ktoś chce więcej lub mniej węglowodanów.
Kasze manne gotujemy na wodzie lub mleku tak aby była bardzo bęsta np. 50g kaszy manny na 200 ml wody i tak gotujemy 3-5 min, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sok wiśniowy ( może być inny smak), wszystko to mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej rozbity ser. Wszystko to ubijamy na jednolitą masze np. tłuczkiem do ziemniaków. wykładamy na pułmisek. Można jeść odrazu, albo zostawić na puźniej to będzie wtedy jak galaretka. Dobre do szkoły jako batony
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 258 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1321
warzywa po chińsku
Kupujemy mrożonkę chińskich warzyw (firma Felco jest tu jak najbardziej godna- ok.3zł) wzgl. sami kroimy marchewkę, pietruszkę, seler, por, grzyby chińskie, etc- dużo roboty dlatego wolę mieszankę). Dusimy na teflonie do miękkości, dodając przyprawy ( tymianek jest świetny, ja daję często oregano, etc.) dolewając rosół z kostki. Gotowe. Można dodać usmażone piersi z kurczaka( małe kawałki obtoczone (lub nie) w mące ziemniaczanej) lub jajko. W każdej wersji - pycha. Uważać, by nie spalić warzyw. Ja często stosuje to jako nadzienie do sajgonek lub wegetariańskich krokietów/naleśników.

If you want it, come 'n' get it, cry out loud!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 258 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1321
co do tych warzyw: można dodać makaron ryżowy, ale podniesie to zawartość węgli
Ważne: pod koniec duszenia doprawić sosem sojowym/ sojowo-grzybowym dla "chińskiego" smaku

If you want it, come 'n' get it, cry out loud!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 1105 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12676
POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY (1-2 godziny przed treningiem)
Przepis jest dziecinnie prosty, w dodatku tani. Oparty na energetycznym mixie.
- płatki owsiane (ok. 4 łyżek stołowych)
- płatki kukurydziane (ok. 3 łyżek stołowych)
- otręby pszenne (ok. 2 łyżek stołowych)
- rodzynki (ok. 3 łyżeczek do herbaty)
- kasza manna (ok. 2 łyżek stołowych)
Wszystko wsypujemy do miseczki zalewając wrzątkiem do poziomu mieszanki. Ostawiamy na kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy sobie szejka białkowego z mlekiem. Szejkiem tym zalewamy już nasiąkniętą i rozmoczoną mieszankę. W końcowej fazie mamy bardzo odżywcza papkę bogatą w białko, węglowodany o zróżnicowanym indeksie glikemicznym oraz kwasy tłuszczów nienasyconych. Wspaniała porcja energii, która zapewni nam wysoki poziom glikogenu przed ciężkim treningiem.Zamiast zalewania woda i dodawania nestepne odzywki bialkowej,mozemy od razu zalac miekiem i posostawic na klika minut.

Wartosci odzywcze(w wersji bez odzywki)
białko 13g
weglowadany 43g
tłuszcze 4g


Placki ryżowe
szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szklanka ugotowanego ryżu,
roztrzepane jajo
1 i 1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki stopionego masła,
sól,
olej do smażenia

Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski, dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyć niewielka ilość masła lub oleju mocno podgrzać, zmniejszyć płomień, łyżka nabierać ciasto na placki (2 łyżki na 1 placek), kłaść na patelnię smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

"Marzy mi się czarny Lincoln, lecz jak go wyrwać wilkom
Rozumiem więc czemu czasem chłopaki biorą WINSTROL"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 117 Wiek 6 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3526
hmm nie wiem czy ktos juz to napisał wczesniej nie chcialo mi sie czytac ;)
Ja polecam na sniadanie płatki owsiane na 0,5% pleku do tego 15g otrebów łyzeczka kakao słodzik orzechy rodzynki i z tym wszystkim do lodówki:) wersja na bialo:) zamiast kakao cynamon (polecam na goraco).

acha polecam jeszcze sałatke

ryz, czerwona papryka, czerwona fasola, kukurydza (dla nie liczacych kcal majonez) jak ktos ma czas to kawalki kurczaka:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 117 Wiek 6 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3526
ze oliwa to wiadomo:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1742
--==[Stek z tuńczyka na grillu]==--

SKŁADNIKI:
Puszka fasoli konserwowej
Puszka pomidorów krojonych
4 steki z tuńczyka(po jednym na osobe)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Sok z jednej cytryny
5 łyzek posiekanych ziół(np. bazylia, pietruszka lub szczypiorek)
2 zmiażdzone żąbki czosnq
1 łyżka musztardy Dijon
Pół łyżeczki soli
Szczypta zmielonej czerwonej papryki

PRZYGOTOWANIE:
Sałatka wrzuć do miski pomidory, fasolkę i oliwę z oliwek. Wymieszaj je z sokiem z połówki cytryny, połową porcji ziół, musztardy, przyprawami i ząbkiem czosnq. Resztę sosu razem z rybą zamknij w szczelnym plastikowym pudełq i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przypiekaj steki na ruszcie 3-4minuty z każdej strony, co jakiś czas smarując je marynatą. Rybę piecz do momentu, gdy z zewnątrz będzie ładnie zarumieniona, a wewnątrz różowa.

SERWOWANIE:
Poddawaj z sałatką z pomidorów i fasoli, którą zrobiłeś na początq. Wystarczy na 4 porcje ;>

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja:
ok.360kcal;
46g białka;
24g węglowadonów;
12g tłuszczó;
3g nienasyconych kwasów tłuszczowych;
7g błonnika;
500mg sodu

SMACZNEGO... ;>>>

Cały układ jest tak silny, jak silne jest jego najsłabsze ogniwo.
Pozdrawiam !
--==Veko==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 574 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5150
yyy nie wiem czy już było ale dam słatka z tuńczyka może nie jest super ale super smakuje...
6 jaj, 20 dkg sera zółtego, majonez, cebula lub por szczyiporek, tuńczyk w sosie wlasnym
1.bialka jajek ugotowanych zetrzec i położyc na spodzie
2. 10 dkg sera zetrzeć na tarce i na białko położyć
3. 1/2 puszki z tuńczyka rozlożyc na ser
4. cebule rozłożyć pokrojoną w kostke(niedużo) lepiej smakuje z porem (100%) lepiej
5. 1/2 słoika mojonezu rozkładamy na to
6. kolejną dawke tuńczyka czy pozostałą 1/2
7. reszte sera czyli 10 dkg
8. majonez dalej czyli pozostałą 1/2 cześc
9. zółtka starte następnie nakładamy na to...
10. posypujemy szczypiorkiem...

ja osobiscie wole z 8 lub 9 jajek bo wiecej białeczka...
jak smakuje jak w restauracji...!!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DLA Kogo Aerobik

Następny temat

ladny brzuszek...

WHEY premium