Szacuny
101
Napisanych postów
7934
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
220107
Witam
Jaką polecilibyście mąkę bezglutenową do wypiekania bułek ? Obecnie, robiłem 2 podejścia z mąką gryczaną, jednak jest ona ciężka i bułki nie chcą rosnąc. Zastanawiałem się jeszcze nad jaglaną ?
Szacuny
4940
Napisanych postów
21619
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
93517
Najlepiej je łączyć, bezglutenowe mąki nie mają tego glutenu przez to nie są klejące, trzeba wtedy dodać mąkę kukurydziana, mąkę ziemniaczaną lub gumę ksantanową. W Kauflandzie za to masz w stałym asortymencie mixy mąk bezglutenowych już gotowych.
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2019-09-24 19:11:04
Szacuny
101
Napisanych postów
7934
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
220107
Czyli z jednego rodzaju mąki raczej ciężko będzie uzyskać dobre ciasto do bułek ? U mnie ciężko w okolicy z takimi sklepami, masz może namiar na taką mąkę żeby zamówić na allegro ? byłbym bardzo wdzięczny
Zmieniony przez - spaiter w dniu 2019-09-24 20:44:00
Szacuny
101
Napisanych postów
7934
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
220107
Najgorsze jest to, że bułki wychodzą bardzo małe, a makro dość spore Gdybym był na masie to bym nie marudził Jednak sytuacja jest odwrotna i chciałem zrobić swoje bułki, ze względu na wliczanie kcal i jakościowo wiem co bym miał
Zamówiłem coś takiego, dam znać jak wyszło, jeśli temat będzie dalej istniał
Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Z mąki gryczanej wychodza fajne wypieki i wcale nie są tak ciężkie. Lżejsze na pewno będą z mąki gryczanej białej. Piekłam bułki, chleb i różne ciasta. Tyle,że gryczane buły miały być do burgerów i chciaam jak najbardziej płaskie, aby było mało buły ,a mozna było wpakowac duzo nadzienia.
Rewelacyjne były drożdżowe gryczane racuchy z jabłkami z przepisu na tym forum,często korzystam. Wychodza mieciutkie i puszyste
https://www.sfd.pl/Gryczane_racuchy_z_jabłkami_-t1095192.html Wypieki bezglutenowe na pewno nie będą takie jak te z glutenem. Tak , jak pisze Malinowa- warto mieszać maki i gume ksantanową. Ostatnim odkryciem u mnie jest mąka bananowa. Czytałam ,że dodaje puszystości wypiekom bezglutenowym. Pierwsze eksperymenty wskazują,że to prawda
Szacuny
4940
Napisanych postów
21619
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
93517
O proszę, nie słyszałam o mące bananowej jeszcze
Możesz jeszcze spróbować gryczanych chlebkow z patelni, nie będą super wysokie, ale na kanapki jak najbardziej spoko.
Mąka gryczana,proszek do pieczenia, woda, sól i troszkę tlsuszcU, to formujesz na płaskie placuszki i smazysz na suchej patelni z dwóch stron. Wyjdą Ci takie podpłomyki.
Szacuny
101
Napisanych postów
7934
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
220107
Dzięki wielkie za wszelkie sugestie na pewno przetestuję nie które pomysły, bo jednak swoję wypieki są dużo zdrowsze i zarazem smaczniejsze bo dodatki dajemy sami nie są z góry narzucone :) Ciekawy patent z podpłomykami wyprobuje :) mąka bananowa ? To ciekawe, szykują się eksperymenty
Zmieniony przez - spaiter w dniu 2019-09-25 08:59:59