SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak liczyc domowy twaróg?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 637

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Wiek 30 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 912
Witam,

Mam pytanie co do twarogu robionego w domu a raczej cream cheesem. Nie wiem jak policzyć jego zawartość białka z sera który robię bezpośrednio z mleka. Mam taki sposób ze podgrzewam mleko dodaje octu do separacji od serwatki przecedzam i na sam koniec ścięte grudki z małą ilością jogurtu naturalnego. Ma to konsystencje filadelfii chociaż smak jest na zupełnie na innym poziomie. Chciałbym moc to włączyć do swojej diety tylko nasuwa się pytanie... Jak to w ogóle mam liczyć? Widziałem jeden artykuł gdzie ktoś dał proporcje do mleka prosto od krowy ale ja to robię na 2% pasteryzowanym mleku z supermarketu.

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33067 Napisanych postów 23160 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278039
Musisz zsumowac produkty które zużywasz do produkcji sera i potem procentowo oceniać w zalezności jaki kawałek odkrawasz z całości
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Skoro robisz to na mleko 2 procentowym, to licz taką ilość tłuszczów na 100 gramów wytworzonego sera z jakiej ilości mleka go wytwarzasz. Proporcjami policz ile mleka trzeba na wytworzenie danej ilości twarogu/sera i wyjdzie Tobie jaka jest w nim zawartość tłuszczów. Ten tłuszcz z mleka w trakcie wyrabiania twarogu nie wypłynie nigdzie. Będzie on dalej obecny w produkcie. Pozbywasz się tylko pewnej ilości wody w trakcie jego wytwarzania. Znając ilość produktu, z którego wytwarzasz i ilość produktu gotowego i ilość w nim tłuszczu możesz bez problemu obliczyć zawartość tłuszczu w produkcie gotowym.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
przyjąłbym wartości uśrednione jak dla twarogu półtłustego i nie zawracał sobie tym głowy, nie zjadasz tego 1kg dziennie chyba, żeby zrobiło dużą różnicę
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukowac?ile bf?

Następny temat

Dieta do oceny

WHEY premium