Szacuny
0
Napisanych postów
49
Wiek
30 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
912
Witam,
Mam pytanie co do twarogu robionego w domu a raczej cream cheesem. Nie wiem jak policzyć jego zawartość białka z sera który robię bezpośrednio z mleka. Mam taki sposób ze podgrzewam mleko dodaje octu do separacji od serwatki przecedzam i na sam koniec ścięte grudki z małą ilością jogurtu naturalnego. Ma to konsystencje filadelfii chociaż smak jest na zupełnie na innym poziomie. Chciałbym moc to włączyć do swojej diety tylko nasuwa się pytanie... Jak to w ogóle mam liczyć? Widziałem jeden artykuł gdzie ktoś dał proporcje do mleka prosto od krowy ale ja to robię na 2% pasteryzowanym mleku z supermarketu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6265
Napisanych postów
76012
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754743
Skoro robisz to na mleko 2 procentowym, to licz taką ilość tłuszczów na 100 gramów wytworzonego sera z jakiej ilości mleka go wytwarzasz. Proporcjami policz ile mleka trzeba na wytworzenie danej ilości twarogu/sera i wyjdzie Tobie jaka jest w nim zawartość tłuszczów. Ten tłuszcz z mleka w trakcie wyrabiania twarogu nie wypłynie nigdzie. Będzie on dalej obecny w produkcie. Pozbywasz się tylko pewnej ilości wody w trakcie jego wytwarzania. Znając ilość produktu, z którego wytwarzasz i ilość produktu gotowego i ilość w nim tłuszczu możesz bez problemu obliczyć zawartość tłuszczu w produkcie gotowym.
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
przyjąłbym wartości uśrednione jak dla twarogu półtłustego i nie zawracał sobie tym głowy, nie zjadasz tego 1kg dziennie chyba, żeby zrobiło dużą różnicę