SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gryfina- Dziennik Ciazowy

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7721

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Ja jogę też w ciąży dopiero polubiłam. Myślę że to idealna aktywność na ten czas.


Podziel się sprawdzonym przepisem na ten bulion bo już gdzieś czostatnio też ktoś polecał i myślę żeby zrobić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 99 Napisanych postów 260 Wiek 37 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5107
Dluuugi post a w nim przepis na paste bulionowa a takze moj weekendowy trening...

Paula, pewnie, ze sie podziele. Wyprobowalam wiele przepisow I zaden w pelni mnie nie zadowalal, dlatego zrobilam po swojemu. Uzyj takich warzyw jakie najbardziej lubisz I w takich ilosciach jakich chcesz bo to I tak wszystko sie przegryzie smakami. Najwiecej ilosciowo jest marchewki, pietruszki I selera, u mnie wyglada to tak:
1.Marchewka, 2x mniej pietruszki korzeniowej niz marchwi, sprawa tak samo wyglada z bulwa selera- 2x mniej niz marchwi, kilka lodyg selera naciowego, 2 czerwone papryczki chilli bez nasion, kilka lisci kapusty lub jarmuzu. Warzywa wyszoruj I obierz (ja obierki zbieram, mroze I gdy uzbiera sie nich sporo to tez robie bulion). Nastepnie drobniutko zblenduj, dodaj troche wody I od momentu osiagniecia niemal temperatury wrzenia gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut ciagle mieszajac.
2.Swieze ziola- peczek natki pietruszki, peczek zielonej kolendry (mozna pominac, ale nie zastepuj jej mielonymi nasionami bo to jest co innego), rozmaryn obrany z kilku dorodnych galazek, kilka galazek magi ogrodowej razem z lodygami, tymiank obrany z kilku galazek, peczek zielonego koperku. Zblenduj drobno I odstaw. (uzyte ziola maga byc suszone)
3. Kilka bialych czesci pora (ja sobie nie zaluje bo to istotna czesc przepisu), cebula/e, czosnek (u mnie cala glowka bo jestem czosnkolubna), zeszklij na sporej ilosci oliwy, a nastepnie dodaj szklanke wina (lub ulubionego octu rozcienczonego z woda) I gotuj przez 10 mint, odstaw.
4. Przyprawy- pieprz ziarnisty (u mnie ok 20 nasion), ziele angielskie, kilka lisci laurowych, kilka suszonych grzybow, paczka slodkiej papryki opakowanie szafranu (0,4g, ale mozna pominac I zastapic czubata lyzeczka kurkumy). Mielimy drobno na pyl.
5. Sluszny kawalek parmezanu, (u mnie to bylo 80-90g) trzemy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze.
6. Wszystko z punktu 2,3,4,5 dodajemy do zawartosci garnka z pkt.1 I czesto mieszajac gotujemy przez 10-15 minut czesto mieszajac, aby nie przywarlo do dna. Dodajemy kilka czubatych lyzek koncentratu pomidorowego, mieszamy, obficie solimy, przekladamy do brytfanny I zapiekamy w srednio nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania lekko zlotej skorki. Ostroznie wyjmujemy, mieszamy I powtarzamy proces. Wiekszosc przepisow pomija ten krok, jednak wiem z praktyki, ze jest on niezbedny dla pozbycia sie nadmiaru wody a przede wszystkim uzyskania tego pozadanego smaku umami.
7. Studzimy, blendujemy na gladka paste, przykrywamy I wstawiamy do lodowki na min 24h. Po tym czasie probujemy I ewentualnie dosalamy- to ma byc calkiem slone, bo do zupy czy sosu bedziemy uzywac 1-2 lyzeczki.
8. Przekladamy do sloiczkow I pilnujemy by w pascie nie bylo duzych przestrzeni powietrznych, pasteryzujemy. Te sloiczki, ktore po przestudzeniu nie zassaly wieczka trzymam w lodowce do pol roku. Reszta sloiczkow lezakuje w spizarni, az przyjdzie na nie czas. U mnie wyszedl zapas na ok. 1-1,5 roku.

Piatek:
Poza krotkim cardio na rozgrzewke, freestylowym cooldownem I stretchingiem wykonalam taki oto zestawik na plecy oraz lapy, ktory bardzo dobrze mi sie cwiczylo. Wioslowanie oraz curl w serii rozgrzewkowej wykonalam z uzyciem z landmine, jednak doszlam do wniosku, ze nie sprawia mi to radosci w zaden sposob, nagdarstki rowniez nie czuja sie zbyt wygodnie I w ogole stwierdzilam, ze szkoda zachodu na tego typu cwiczenia w treningu gory. Dlatego przynajmniej na okres ciazy bede stowosac landmine do trenowania dolu oraz naramiennych bo w tych obszarach rzeczywiscie zauwazylam wiele pozytywow.

Inverted rows 8,8,8,10
deadlift classic 20x10kg, 15x15kg, 12x20kg, 6x35kg
one arm row 2x10x10kg, 2x8x12kg
barbell shrugs 12x10kg, 8x13kg
tricep kickbacks 2x12x5,2kg, 2x8x6,2kg, 2x6x7,3kg
barbell tricep extensions 12x9kg, 8x12kg, 6x13kg
barbell curl 15x10kg, 10x13kg, 6x15kg

Sobota:
30 minutowe low impact cardio z gumami oporowymi I wieczorem 45 minutowa sesja jogi. Zawsze lubilam joge, bo moim zdaniem dobrze do siebie pasuja z treningiem kulturystycznym. Lepszy zakres ruchu- lepsze wyniki w tym drugim.

Niedziela:
Dzien nietreningowy. Od ostatniego tygodnia przybralam 0,7 kg wiec trzymam sie 'normy'. Brzucho maly co troche mnie martwi, ale 16/8 zobaczymy czy jest w ogole czym sie martwic.





Zmieniony przez - Gryfina_Rabarbell w dniu 11/08/2019 18:03:44
1

„Ten, kto życzliwie wskazuje drogę błądzącemu, jest jak człowiek, który drugiemu pozwala zapalić pochodnię od swojej: wszak jego własna pochodnia nie będzie przez to świecić mniej jasno” - Quintus Ennius, 239 – 169 p.n.e.
https://www.sfd.pl/Gryfina_Dziennik_Ciazowy-t1191586.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12162 Napisanych postów 22001 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627363
Skomplikowana ta "kostka rosołowa":) Musze wydrukować i jak z Mamą wrócimy z urlopu to ją podpuszczę:) Chetnie bym miała takie cudo w zapasie, ale lenia mam aktualnie na ten typ kuchni. Ciacha bym piekła:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Co to ludzie nie wymyślą, ale jak na półtora roku starcza to warto poświęcić trochę dnia

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 99 Napisanych postów 260 Wiek 37 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5107
Nie jest to takie skomplikowane jak sie wydaje, ale warto. Recznie to tylko sie miesza i obiera warzywa, cala reszte wykonuje malakser...no chyba, ze go nie ma to trzeba trzec na tarce-kanibalce i bardzo drobno posiekac, ale przy odrobinie checi i zaciecia to tez jest do przerobienia.

„Ten, kto życzliwie wskazuje drogę błądzącemu, jest jak człowiek, który drugiemu pozwala zapalić pochodnię od swojej: wszak jego własna pochodnia nie będzie przez to świecić mniej jasno” - Quintus Ennius, 239 – 169 p.n.e.
https://www.sfd.pl/Gryfina_Dziennik_Ciazowy-t1191586.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6518 Napisanych postów 36026 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679702
No ciekawy przepis. Na pewno super sprawa jako dodatek nie koniecznie tylko do zup.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 99 Napisanych postów 260 Wiek 37 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5107
Innymi slowy to jest taka vegeta lub maggi.

„Ten, kto życzliwie wskazuje drogę błądzącemu, jest jak człowiek, który drugiemu pozwala zapalić pochodnię od swojej: wszak jego własna pochodnia nie będzie przez to świecić mniej jasno” - Quintus Ennius, 239 – 169 p.n.e.
https://www.sfd.pl/Gryfina_Dziennik_Ciazowy-t1191586.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12162 Napisanych postów 22001 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627363
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 99 Napisanych postów 260 Wiek 37 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5107
Tak jest

„Ten, kto życzliwie wskazuje drogę błądzącemu, jest jak człowiek, który drugiemu pozwala zapalić pochodnię od swojej: wszak jego własna pochodnia nie będzie przez to świecić mniej jasno” - Quintus Ennius, 239 – 169 p.n.e.
https://www.sfd.pl/Gryfina_Dziennik_Ciazowy-t1191586.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Się poświece. Kostki staram się nie używać a jednak czasem brakuje. Parmezanu to ja się tam nie spodziewałam. Muszę listę zakupów zrobić i będzie robione.

A potem taka pastę jak się wykorzystuje do robienia zupy. Da się wtedy ominąć robienie wywaru jak robisz np. Pomidorowa? Taka pasta wystarczy na zrobienie bazy czy jednak trzeba ugotować a to dodać dla lepszego smaku?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

rzeźba na gumach i fitnessie

Następny temat

DT Arphiel

WHEY premium