SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

omega 3 artykuł

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2255

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w suplementach zwiększają o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej agresywnych postaci raka prostaty – twierdzą naukowcy z USA. Nie szkodzi jednak jedzenie ryb, nawet w dużych ilościach .Zespół naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center, pod kierownictwem dr Alana Kristala, odkrył, że wysoka koncentracja EPA, DHA i DPA – trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych mających działanie przeciwzapalne, zwiększa o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej złośliwych postaci raka prostaty, obarczonych wysokim ryzykiem przerzutów. W trakcie badań stwierdzono także, że wysoka koncentracja tych kwasów zwiększa o 44 proc. ryzyko występowania raka prostaty z niskim ryzykiem przerzutów, zaś o 43 proc. podnosi ryzyko wystąpienia wszystkich postaci tego nowotworu.

Wnioski zawarte w publikacji z badań zamieszczonej w Journal of the National Cancer Institute potwierdzają wcześniejsze ustalenia z 2011 roku. Według tych prac, wysoka koncentracja DHA we krwi podwaja ryzyko wystąpienia najgroźniejszych typów raka prostaty, z największym ryzykiem przerzutów. Guzy rakowe w tych typach nowotworów należą do najbardziej inwazyjnych.

Wzajemna spójność tych wyników jednoznacznie sugeruje, iż te nienasycone kwasy tłuszczowe mają udział w powstawaniu guzów nowotworowych. Zalecenie zwiększenia udziału w pożywieniu długołańcuchowych kwasów omega-3, zwłaszcza drogą suplementacji, musi być rozważane jako potencjalne ryzyko wystąpienia takiego rodzaju nowotworu – napisali wprost amerykańscy naukowcy w publikacji.

ZAMIAST SUPLEMENTÓW WYBIERZ RYBY
W badaniu stanowiącym część programu SELECT (sprawdzania profilaktycznego oddziaływania niewielkich dawek witaminy E i selenu na zmniejszenie częstości występowania raka) wzięło udział 35,5 tys. mężczyzn z całego USA. U 834 stwierdzono już raka prostaty, w z czego 156 miało jego najgroźniejszą postać. Ze zdrowych wyselekcjonowano grupę kontrolną liczącą 1393 mężczyzn.


Różnice w stopniu koncentracji we krwi kwasów omega-3 między grupą najwyższego i najniższego ryzyka nie są wysokie, wynoszą bowiem 2,5 proc. (w grupie najniższego ryzyka – 3,2 proc. w grupie najwyższego – 5,7 proc.). Ten najwyższy poziom jest jednak większy niż efekt jedzenia łososia 2 razy w tygodniu – stwierdził dr Kristal.

Jak dodał współautor badań, prof. dr Theodore Brasky, istotne jest, że w trakcie eksperymentu praktycznie powtórzono wyniki innych zespołów i powiązano z wcześniejszymi doświadczeniami, tym samym wykazując, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w występowaniu raka prostaty – wyjaśnił. Nie znaczy to jednak, że stwierdziliśmy jednoznacznie, iż omega-3 pogarsza prognozy dla zdrowia pacjenta w przypadku już wykrytego raka prostaty – dodał.

Naukowcy zauważyli, że wszystkie te wyniki są zaskakujące ponieważ do tej pory twierdzono, że ze względu na własności przeciwzapalne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 powinny wykazywać pozytywne efekty w profilaktyce i leczeniu raka. Zapalenie bowiem odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu typów nowotworów.

Nie jest jasne, jaki konkretnie mechanizm wiąże występowanie najbardziej złośliwych postaci raka prostaty z wysoką koncentracją nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - określenie go jest obecnie najpilniejszym celem następnych analiz. Jedną z przyczyn może być sposób rozkładu omega-3; produkty na jego skutek powstałe mogą uszkadzać komórki i samo DNA, tym samym powodując zaburzenia immunosupresji, czyli hamowania procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych.

Jest jednak niemal pewne, że dieta bogata w ryby i owoce morza bezpośrednio nie stanowi zagrożenia – dowodzą tego badania z Japonii, gdzie przy tego typu odżywianiu poziom występowania raka prostaty, zwłaszcza jego najgroźniejszej postaci, jest jednym z najniższych na świecie. Jest natomiast prawdopodobne, iż suplementacja omega-3 może być dla mężczyzn szkodliwa.

Prof. Brasky i dr Kristel stwierdzili też, że w publikacjach zespołów zajmujących się innymi aspektami działania kwasów omega-3 wykazano, że działanie suplementacji nimi w przypadku chorób serca ma mieszane skutki.

Ps. Sam suplementuję się omega 3 ale nie powiem mam teraz mieszane odczucia. Jakie są wasze opinie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Zależy jak bdania były przeprowadzane, na czym się wzorowali wysuwając takie wnioski. W jednym artykule napisano coś tam o omega 3 wertujesz strony tej samej gazety i za 5 stron są przeciwne wnioski, trzeba umieć to wszytsko do kupy złożyć i ocenić obioektywnie

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
Jasna sprawa faktem jednak jest że wiele firm ładuje w kapsułki stary utleniony olej TOTOX > 20. Sam zakupiłem kiedyś kapsułki K**. Rozciąłem jedną i buchną odór starej ryby. Trzeba uważać co i od kogo się bierze. Zjejczałym olejem zrobimy sobie więcej szkody niż pożytku.


Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/4/2019 9:00:32 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 176 Wiek 35 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 10002
Moze troche z innej beczki ale wedlug pisma MH najnowsze badania wskazuja ze omega 3 dostarczana w suplementach prawie wogole nie jest przyswajalna i lepiej zainwestowac w tlusta rybe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 176 Wiek 35 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 10002
Z kolei dzis w PNŚ zalecaja suplementacje omegą. Ile znawcow tyle opinii...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
Trochę mnie ten artykuł wystraszył. Skończę zapasy które mam i przejdę na śledzie z Kaufland.
1

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
Jakkolwiek by nie było dzisiajszy olej rybi zamknięty w kapsułkach to ściek. Potwierdził to raport rubina nr 196 wykonany na zlecenie norweskiego rządu i uwaga - na 56 firm tylko jedna produkowała ze świeżego surowca i ma poziom zjełczenia na poziomie 0,1 mEq/kg. Taki tran nie ma zapachu. Jest kilka marek produkujących tego typu tran ale jest on bardzo drogi. Proponuje jak macie w domu kapsułki to je sobie rozetnijcie i powąchajcie. Życzę smacznego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
Właśnie rozciałem Olimp Omega 3 Sport Edition. Obiektywnie musze przyznać, pachnie ładnie i dobrze smakuje, jak świeża rybka morska.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160367 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234165
wszystko zalezec bedzie od zrodla z jakiego pozyskiwane sa oleje, czy same kweasty, pzewchowywania surowca, procesu technologicznego, ewentualnego dodatku antyoksydantow. mysle, ze nie ma co panikowac

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
Proces technologiczny jest na ogół jeden. Problemem jest duże zanieczyszczenie wód oraz czas jaki upłynie od połowu ryb do momentu w którym trafią do przetwórni. Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.


Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/12/2019 12:39:34 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
Co zresztą zostało opisane w niezbyt pochlebnym raporcie. No ale cóż liczy się kasa a nie nasze zdrowie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

praca fizyczna odżywki

Następny temat

Ektomorfik + przytycie

WHEY premium