SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ketoza a wysoki poziom trójglicerydów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9003

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 537 Napisanych postów 15855 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 256574
IneTheEnd
dudee
Podpiszę się pod tym co napisał Popuri. Ograniczenie spożycia węglowodanów faktycznie sprawi, że będziemy spalać więcej lipidów, bowiem w dużej mierze będą to tłuszcze pochodzące z pokarmu — nie z zapasów tkanki tłuszczowej. Czynnikiem determinującym o tym, czy pozbędziemy się tkanki tłuszczowej jest bilans energetyczny, a mianowicie stosunek energii dostarczanej do energii wydawanej.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962163/ ( badanie Kevina Halla, które może się pochwalić wysokim rygorem ).

Pisanie, że unikanie węgli w śniadaniu pomaga lepiej kontrolować łaknienie jest zbyt uogólnione.


Jeśli mogę - dlaczego zbyt uogólnione?
Są jakieś przeciwwskazania co do tego?

Mówię tak sam z siebie - jak nie wepcham w siebie węgli z rana to nie czuje się taki "zamulony".
Dodam, że mam problemy z tarczycą i insuliną ogólnie (chociaż problem z insulinę z pomocą metforminy powoli udaje mi się wyeliminować).


A na to Pan doradca już Ci nie odpowie.
metmorfina poryje Ci trochę organizm, w ogóle leki w przypadku podniesionych TG to jest obłęd, bo tu wszystko naprawia się dietą
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Generalnie po spożyciu większej ilości tłuszczu (bez udziału węglowodanów) możemy również poczuć się ospali. Tłuszcze pokarmowe po dostaniu się do krwiobiegu są wiązane z białkami osocza wypierając z nich tryptofan. W ten sposób rośnie stężenie wolnego tryptofanu w krwiobiegu, który wraz z krwią dostarczany jest do mózgu, a za tym idzie większe zmęczenie ośrodkowe. Chyba, że jesteś już jakiś czas na niskich ww to nic dziwnego, że po nich czujesz się ospały. Poza tym insulina nie zwiększa apetytu, to byłoby bez sensu gdyby organizm napędzał łaknienie w momencie gdy organizm jest zaopatrzony w energię. No i w gwoli ścisłości, regulacja uczucia głodu po spożyciu tłuszczy związana jest przede wszystkim z tempem opróżniania żołądka i wydzielaniem takich hormonów jak peptyd YY - a nie z brakiem pobudzenia insuliny..

Generalnie problemy z tarczycą i insuliną to szeroko pojęte zdanie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 537 Napisanych postów 15855 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 256574
dudee
Generalnie po spożyciu większej ilości tłuszczu (bez udziału węglowodanów) możemy również poczuć się ospali. Tłuszcze pokarmowe po dostaniu się do krwiobiegu są wiązane z białkami osocza wypierając z nich tryptofan. W ten sposób rośnie stężenie wolnego tryptofanu w krwiobiegu, który wraz z krwią dostarczany jest do mózgu, a za tym idzie większe zmęczenie ośrodkowe. Chyba, że jesteś już jakiś czas na niskich ww to nic dziwnego, że po nich czujesz się ospały. Poza tym insulina nie zwiększa apetytu, to byłoby bez sensu gdyby organizm napędzał łaknienie w momencie gdy organizm jest zaopatrzony w energię. No i w gwoli ścisłości, regulacja uczucia głodu po spożyciu tłuszczy związana jest przede wszystkim z tempem opróżniania żołądka i wydzielaniem takich hormonów jak peptyd YY - a nie z brakiem pobudzenia insuliny..

Generalnie problemy z tarczycą i insuliną to szeroko pojęte zdanie.


konkretnie - jakiego tłuszczu?
to jest właśnie problem porad w zakresie tłuszczów, o ile o węglowodanach jest łatwo pisać: złożone/proste o tyle samo pojęcie tłuszcz, nie zawsze oznacza to samo, bo jest ich trochę rodzajów (kwasów).
Pewnie Cię zaskoczę, ale im wyższy poziom tryptofanu w osoczu tym mniejsze łaknienie na cukier i dalej jest jeszcze ciekawiej : najwięcej tryptofanu mają produkty tłuszczowe no choćby pierwsze z brzegu pestki dyni czy tam parmezan.
Insulina nie zwiększy łaknienia - to zależy czy komórki jeszcze na nią odpowiadają w prawidłowy sposób czy też może już są lekko oporne..
A nie czujesz głodu po tłuszczu dlatego, że istota biała mózgu żywi się tłuszczem. Mózg w 1/3 zbudowany jest z tłuszczu z wielonienasyconych kwasów. Otoczki mielinowe składają się z cholesterolu podobnież jak membrany komórek.
Odżywiony mózg to brak głodu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Panowie, trochę odświeżę temat żeby nie zakładać nowego.
Trojglicerydy relatywnie opanowane, insulina tez. O dziwo niedoczynność tarczycy, która okazała się subkliniczna jak na razie również jest pokonana (przynajmniej na to wskazują badania z ostatnich 3 miesięcy, które robie regularnie co miesiąc).

Będę męczydupą ale dalej kusi mnie ta ketoza połączona z IF. Naczytałem się troszkę o tym, nawet ostatnio zakupiłem książkę.
Zastanawia mnie to dlaczego generalnie ta dieta jest raczej blisko krytyki niż pochwał?
Myślę spróbować keto a potem przejść w coś w stylu carb nite, które też do "Najlepszych" dietetycznie rozwiązań nie należy.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przytycie bez treningów - jak sobie poradzić?

Następny temat

Nasiona Chia

WHEY premium