SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ze spiżarni mojej babci.... mielonka w słoiku.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5385

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 1361 Wiek 46 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 31130
Pamiętam jako dziecko gdy raz na kilka miesięcy, może pół roku na podwórku moich dziadków wisiała świnka- i nie Pepa :)
Świeże krupnioki, rosół z podgardla i mielonka w słoiku którą robili dziadkowie.
Nikt z Was ani ja już świnki w łazience ani za wersalką nie uchowie, ale można kupić kawał mięcha i bez zbędnych dodatków typu E 4... poczuć choć namiastkę swojskiego jadła, oto przepis- bardzo prosty.

surowce
- 3kg mięsa - ja daję 2 kg łopatki i 1 kg boczku- surowy , jak chcemy tłuściej można podgardle, jak chcemy bardziej fit to sama łopatka
- przyprawy - sól, pieprz, cukier, gorczyca
- woda
- słoiki

Wykonanie
1. Mielimy mięso i mieszamy-ugniatamy by było jednolite
2. Dodajemy 1 łyżkę stołową cukru, dwie łyżki soli i pieprz na oko i pół paczki gorczycy - mieszamy
3. Dodajemy 2 szklaki wody, mieszamy i nakładamy do słoików, zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca na górze
4. Zakręcamy, wkładamy do garnka, zalewamy przestrzeń między słoikami na wysokość mięsa i gotujemy 2 godziny

Gdy ostygnie wkładamy do lodówki i mam gotowe.
Uwaga, aby mieć pewność że będzie dobre, można przed nałożeniem do słoików zrobić jednego mielonego i usmażyć na patelni, skosztować czy nam odpowiada, czy coś trzeba doprawić.

Ja kroję w słoiku na grube plastry i nakładam na chleb- najlepiej taki świeży chrupiący .
Normalnym jest że wokół mięsa będzie galaretka, która poza lodówką przybiera postać płynną, na górze wytworzy się tłuszcz- smalec, którego będzie tyle ile dacie tłustego mięsa.

Jeśli chodzi o czas przydatności tej mielonki to , trzeba się nastawić nie na dni czy tygodnie, ale miesiące, a moja babcia trzymał to w spiżarce latami.
Ostatnio robiłem w maju i dziś w listopadzie nadal jest pyszna, właśnie przed masą zrobiłem sobie kolejnych 12 słoików i jak przyjdzie mi ochota na kanapkę to nie muszę się faszerować śmieciami z marketów - Wy też :)
Smacznego....






Zmieniony przez - OTTO w dniu 2018-11-04 12:54:40
4
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17705 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Spoko przepis.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24264 Napisanych postów 25218 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020284
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 1361 Wiek 46 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 31130
A jaki pyszna zapach ( os maku już pisałem) każdemu komu dam skosztować, zaraz po otwarciu mówi "czuć że swojskie"
Szkoda tylko że dawca futrowany na śmieciach
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17705 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
To normalnie w maszynce mielisz ?

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 1361 Wiek 46 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 31130
Tak w maszynce, można dwa razy.


Zmieniony przez - OTTO w dniu 2018-11-04 21:08:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94411 Napisanych postów 364344 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668846
Bardzo fajny przepis

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ugotowany kurczak sklepowy - jak dlugo moze byc w lodowce?

Następny temat

omlet pytanko

WHEY premium