SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masówka do oceny i kilka pytań

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1531

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 116 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1981
Witajcie weterani SFD! Po kilku latach przerwy powolutku powracam do treningów, ponieważ przez siedzący tryb pracy troszeczkę się zaniedbałem. Tak więc, przejdźmy do konkretów, ważę 105 kg, przy 198 cm wzrostu. Niestety moja budowa wygląda w ten sposób że większość ciała jest szczupła, brzuchol delikatnie obrośnięty tłuszczem, do tego boczki. Planuję mniej więcej w lutym/marcu wejść na redukcję, a żeby do niej się przygotować, chciałem podbudować pod fatem trochę mięśnia, stąd pomysł na delikatną masówkę. Według kalkulatorów moje zapotrzebowanie do utrzymania wagi przy treningach to około 3600 kcal, dlatego początkowo założyłem sobie jedzenie około 3800 kcal rozłożonych na następujące posiłki:



Trening między 3 a 4 posiłkiem. Oczywiście do prawie każdego posiłku warzywa, których nie wliczam. Jak widzicie kcal udało się zamknąć, natomiast pojawia się kilka pytań:

1. Wyszło mi 250g białka łącznie. Pamiętam że przyjmujemy koło 2-3g białka na kg masy ciała, ale czy tutaj liczymy tylko białko zwierzęce? Bo wtedy mogę się nie zmieścić.
2. Pamiętam też że węgli powinno być około 5-8g na kg masy ciała, u mnie wyszło ich o jakieś 100-150g za mało, za to wyszło o jakieś 20g fatu za dużo. Macie jakiś pomysł w jaki sposób wyrównać proporcje?


Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2018-09-08 11:18:08
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Tutaj możesz poczytać na temat wrażliwości insulinowej w stosunku do poziomu tkanki tłuszczowej w naszym organizmie:

https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Zrzut dawaj wg tego https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html

to jest proste dodaj wiecej owoców, ja tylko banana widzę, warzywa to też węglowodany, co do tłuszczu 20g za dużo to wywal oliwe z oliwek. Potrzebne Ci aż 6 posiłków ten chleb z serkiem wiejskim mozna zjesc w lepszej formie.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 116 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1981
Oj pozmieniało się na forum, to chyba nowa opcja, będę z niej korzystał.

Co z owoców polecasz wrzucić na stałe? Codziennie jem 1-2 jabłka, ale nie widziałem sensu wrzucania przy takiej ilości do jadłospisu. Mówisz że takie rzeczy jak paprykę, pomidory, bakłażany itd też wliczyć?

Posiłek z twarożkiem to przykład, wiadomo że nie wytrzymam kilku miesięcy jedząc tego samego. Mam zamiar stosować kilka opcji, właśnie twarożek, wędzony łosoś, śledzie, jajecznica, ogólnie rzeczy pasujące do chleba razowego który będzie pewnego rodzaju urozmaiceniem od makaronu/ryżu/kaszy spożywanych w dwóch wcześniejszych posiłkach.

Dzięki za odpowiedź!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Dokłądnie cała papryka ma ok 150-200g w 100g ma ok 6 g węglowodanów co przy 200g daje już ok 12 12*4=48 kalorii a więce torchę juz jest, jabłko też wnosi podobnie tyle co banan.

Białko
liczysz ze wszytskiego, 3 g to przesada, myślę że okolice 2.5 to maks jest
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 116 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1981
Jeszcze żeby nie zaśmiecać innych tematów szybkie pytanie na temat krety. Po koło 4-6 tygodniach od powrotu, chciałbym wspomóc się monohydratem, jaką formę przyjmowania preferujesz? Tzn. nasycanie 20g przez tydzień, potem 5g dziennie przez 2-3 miesiące? Czy standardowo 10g dziennie podzielone na dwie dawki dziennie po 5g przez 2 miechy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
Jak masz tylko np jedną puche ok 500g i więcej nie zakupujesz to zrób z nasyceniem przez 5 dni 20g na 4 dawki a potem dziennie 5g.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82718 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699615
1. Sposoby dawkowania kreatyny:
1) Suplementacja stała:
5g dziennie o dowolnej porze dnia
Lub tylko około treningowo, czyli 5g przed treningiem oraz 5g po treningu.

2) Suplementacja cykliczna (6-12 tygodni) :
DT: 5g przed + 5g po treningu
DNT: 5g o dowolnej porze dnia

3) Suplementacja z fazą nasycenia (do 6tygodni) :
Pierwsze 5-7 dni 20-30g podzielone na porcje po 5g.
Kolejne dni po 3-5g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Skoro masz wysoki poziom tkanki tłuszczowej tak zaleca się refukować a nie budować. Wrzuć zdjęcie sylwetki.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 116 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1981
Tkanki jest w miarę dużo, ale tylko w okolicach brzucha. Chcę najpierw przymasować bo po redukcji będę wyglądał jak anorektyk ze swoim wzrostem bez fatu i mięśni, dlatego pierwszy cel to je zbudować.

Jeszcze co do jadłospisu, będzie ok do smażenia olej rzepakowy zamiast oliwy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 97 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15619
Cześć.
Posłuchaj dobrej rady powyżej i przeprowadź redukcję. Prawidłowo przeprowadzona nie spowoduje, że będziesz wyglądał jak anorektyk.
Nie wiem jakie do tej pory były Twoje nawyki żywieniowe ale domyślam się, że wrażliwość insulinowa jest na dość niskim poziomie więc nadwyżka kaloryczna nie przyniesie zamierzonego celu.


Zmieniony przez - Carlitoo w dniu 2018-09-08 18:32:03
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane:

https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia 
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rescuediver - redukcja 135 kg

Następny temat

Problem z dietą

WHEY premium