Układając dietę zastanawiamy się na tym, jakie źródła węglowodanów możemy spożywać, aby było dobrze jakościowo dla naszych mięśni, zdrowo i smacznie. Często również ważnym czynnikiem ich doboru jest czasu przygotowania posiłku. Nie zawsze mamy czas na to, aby ugotować ziemniaki, bataty, kaszę, czy ryż. Dlatego też sięgamy po produkty poddane pewnemu przetworzeniu, ale ciągle dobre jakościowo.
Płatki jaglane są jednym z tych produktów, które nie wymagają gotowania. Można je dodawać do omletów, koktajli, czy zalać jogurtem, mlekiem, odżywką białkową i od razu spożyć. Płatki jaglane otrzymuje się w wyniku mechanicznego zgniecenia ziaren prosa. Płatki te są poddawane większej obróbce niż np. płatki owsiane, co powoduje większe przetworzenie produktu i wpływa na jakość. Ma to jednak swoje plusy i minusy.
Skład płatków jaglanych jest prawie identyczny jak owsianych, żytnich, orkiszowych, czy pszennych. Zawierają one 12 g białka, 3,3 g tłuszczów i 74 g węglowodanów. W tym mało błonnika, bo tylko 2 g, co jest plusem w dietach wysokowęglowodanowych. Niewątpliwym plusem płatków jaglanych jest brak glutenu.
Więcej na temat zalecanych źródeł węglowodanów możemy poczytać tutaj:
https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html
Jeżeli jednak mamy braki węglowodanów w diecie, możemy uzupełnić je gainerem:
https://sklep.sfd.pl/Berserk_Labs_Devil_Mass-opis34159.html