...
Napisał(a)
Witam wszystkich, jakich czas temu prócz aktywnego chodzenia na siłownię , postanowiłem wziąć się ostro za dietę. Przy pomocy artykułow z tej stronki i kilku moich kolegów, którzy są bardziej doświadczeni w temacie udało mi się ułożyć coś w miarę sensownego. Nurtuje mnie jedynie kwestia smażenia, jak się domyśliłem, smażenie na zwykłym oleju odpada, można np. na oliwie z oliwek albo maśle klarowanym. Ale co jest najlepsze. Czy oliwę z oliwek można dodawać też do kanapek? Jaki produkt stosować, by zawierał on jak najmniej tzw. tłuszczów nasyconych? Pomóżcie wybrać coś sensownego.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
A w jakim celu chcesz eliminować NKT?
Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Tłuszczy nasyconych nie musisz się obawiać, jeśli z nimi nie przesadzasz. Natomiast dobrze by było wyeliminować z diety tłuszcze trans - one są zdecydowanie szkodliwe. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Możesz smażyć na maśle klarowanym ale ja osobiście polecam oleje bio :) Jest taka fajna stronka green-food gdzie mają olej z rzepaku i lnu, jest rafinowany co oznacza, że nie ma w nim tej całej chemii ale też ma witaminę E oraz odpowiedni poziom kaloryczny. Oleje mają fajne smaki i masz wybór do smażenia i do stosowania na zimno. Zajrzyj na ich stronę, a dowiesz się więcej. A i bardzo ważne mają certyfikat bio, także możesz być pewny, że są zdrowe :) Ja jestem z nich bardzo zadowolona. Pozdrawiam :)
...
Napisał(a)
Akuratnie rafinowanych olejów powinno się w zdrowej diecie unikać. Rafinowanie nie oczyszcza z zanieczyszczeń pestycydami. Poza tym skoro te oleje są "bio", to z zasady powinny być od nich wolne, więc co miałaby dać ta rafinacja?...
A na oleju lnianym się nie smaży.
A na oleju lnianym się nie smaży.
...
Napisał(a)
Rafinacja daje tyle, że eliminuje katalizatory utleniania, a zatem możemy olej przechowywać dłużej bez utraty jego wartości odżywczych. Kolejny plus to wysoka temperatura dymienia oleju, co daje jemu stabilną strukturę i większą odporność na obróbkę termiczną. Chciałam też zwrócić uwagę, że olej, który wcześniej poleciłam koleżance jest mieszanką rzepaku i lnu. Poza tym są tam konkretne produkty przystosowane zarówno do smażenia jak i do stosowania na zimno. I są one w dwóch różnych kategoriach opisane dużymi literami, który do czego służy. Każdy z nich ma odpowiednio dobrany skład tak aby nam nie szkodził, a właśnie był zdrowy dla naszego organizmu. Oczywiście jednego i tego samego oleju nie należy stosować na ciepło i zimno dlatego też wszystko jest podzielone. Wystarczy trochę poczytać :)
...
Napisał(a)
Olej kokosowy czy masło klarowane mają wyższą temperaturę dymienia, więc są lepsze wybory. Poza tym to nie jest miejsce na reklamę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Polecane artykuły