Składniki:
- Zmielony schab świeży 190g
- Zmielona pierś z kurczaka 180g
- Olej kokosowy 10g
- Ser żółty 60g
- 5 pomidorów malinowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 małe papryczki chili
- 2/3 papryki czerwonej
- 2/3 papryki zielonej
- 1 marchew
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 10 tab. słodzika
- 2-3 szklanki wody
Oczywiście proporcje składników spokojnie można dać pod swój smak
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy, rozgniatamy nożem na desce i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnie wrzucamy troszkę oleju kokosowego i na nim chwilę podsmażamy czosnek, a po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy całość na wolnym ogniu aż zmięknie. Po tym cebula wraz z czosnkiem ląduję w osobnym garnku. Na tej samej patelni podsmażamy połączone mięso. Na patelni solimy i również pieprzymy do smaku. Po tym mięso dołącza do towarzystwa czosnku i cebuli. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i traktujemy blenderem, po czym powiększają grono towarzystwa wzajemnej adoracji w garnku. Następnie zabieramy się za papryki. Myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w nieregularne kształty- papryki czeka ten sam los co poprzedników Marchew obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i do gara. Do gara dolewamy 2-3 szklanki wody, podpalamy ognień i czekamy... Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 15-20 min aby składniki się 'zaprzyjaźniły' (cytując klasyka) i zmiękły. Podczas gotowania doprawiamy do smaku papryką słodką, solą, pieprzem i słodzikiem. W sumie można by się jeszcze pokusić o dodatek bazylii i oregano Ja pominąłem te zioła.
Zupkę podawać posypaną startym żółtym serem.
Makrosy:
Mi z tylu składników wyszły 3 duże porcje lub 4 mniejsze
Na koniec jeszcze oryginał przepisu:
Zmieniony przez - georgu w dniu 2016-08-06 22:09:51
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]