Ogolnie allergia to odpowiedz ukladu immunolgicznego na obca substancje(ktora nie musi byc zla, w tym przypadku bialko) tak jak bylby to czynnik infekcji.
Reakcja ta prowadzi do wytworzenia plynow w jelitach, co z kolei powoduje biegunke.
Jezeli bialko to przedostanie sie przez sluzowke do innych narzadow moze dojsc do wypryskow, astmy i innych dolegliwosci.
Jezeli stan taki utrzymuje sie dlugo dochodzi do przewleklej wodnisto krwawej biegunki oraz utraty masy ciala i odwodniania(oczywiscie skrajne przypadki)
Beta-laktoglobulina jest najczestszym i najwazniejszym alergenem z alergią na mleko krowie.Do czynnikow alergicznych zaliczamy takze
alfa-laktoalbumine i laktoferyne, a wszystkie bialka oczywiscie pochodza z serwatki.(naturalnie kazeina rowniez ma wlasciwosci alergiczne)
Sama lektoferyna jest korzystna i ma dzialanie min. antyoksydacyjnie.
Laktoglobulina oraz laktoalbumina pomagaja w transporcie aminokwasow i zwiekszania odpornosci organizmu.
Czynnikami odpowiedzialnymi za alergie sa glownie uwarunkowania genetyczne i srodowisko w jaki dorasatamy.
Mysle ze jesli ci to nie przejdzie, to powinines zrezygnowac z tego bialka.
Ogolnie organizm potrafi sie dostosowywac i po jakims czasie reakcje allergiczne moga sie zmniejszyc az do ich zanikniecia, jednak nie zawsze sie tak dzieje.
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-03-10 09:54:53