SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tort migdałowo-kokosowy z malinami.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2605

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
Składniki:




*Co do białek -> to jest 5 sztuk klasy M. Zostały mi z innego ciasta. Równie dobrze można użyć całych jajek. Łącznie zużyłam 6 białek i jedno żółtko.
** Ilość mleka kokosowego jest orientacyjna. Ubiłam cały litr i zużyłam niecałą połowę kremu.
*** Nasiona chia podane orientacyjnie.


Przygotowanie:
Biszkopt:
1. Migdały mielimy (ja miałam już mielone) na mąkę, mieszamy z wiórkami kokosowymi, odżywką (waniliowa bardzo pasuje), szczyptą sody oczyszczonej. Całość rozcieramy z żółtkiem, mlekiem i w razie konieczności (na pewno zaistnieje) dodajemy wodę. Masa musi być gęstopłynna.
2. Białku ubijamy na sztywno.
3. Do białek wlewamy delikatnie pozostałą część ciasta i delikatnie mieszamy.
4. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
5. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180C-200C) (ja mam taki zwykły elektryczny, bez termoobiegu, bez regulacji temperatury).
6. Pieczemy do zarumienionego wierzchu i suchego patyczka (ok. 30-40min)
7. Studzimy chwilę przy otwartym drzwiczkach, wyciągamy z tortownicy i studzimy na kratce.
8. Przecinamy biszkopt na 3 płaty (nitką).

Krem:
Zero filozofii - ubijamy mocno schłodzone mleko kokosowe na krem.
Ważne jest żeby mleko nie miało żadnych stabilizatorów.
Ja użyłam mleka Real Thai (skład: ekstrakt kokosowy 85%, woda) - dostępne w Piotrze i Pawle.
Jest gęste i pomimo braku stabilizatorów nie oddziela się.

Owoce:
Maliny rozmrażamy, zasypujemy nasionami chia, mieszamy, odstawiamy na noc do zgęstnienia.

Składanie tortu:
1. Spód biszkoptowy smarujemy kremem kokosowym, układamy maliny i przykrywamy płatem środkowym.
2. Płat środkowy smarujemy kremem i układamy maliny. Przykrywamy płatem wierzchnim.
3. Całość smarujemy dość grubo kremem kokosowym, boki obsypujemy płatkami migdałowymi, na wierzchu układamy borówki.





Smacznego
Najlepiej smakuje na drugi dzień




Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2015-02-23 10:59:07
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9910 Napisanych postów 5604 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18301
wygląda przepysznie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 24283 Napisanych postów 68001 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 537530
1 tort i 2 dni bez jedzenia!
Kozacko wyglada, smakuje pewnie jeszcze lepiej! Sog

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

placki z jabłkami

Następny temat

Stek z rostbefu w czerwonym pieprzu

WHEY premium