"Nie głaskało mnie życie po głowie
Nie pijałem ptasiego mleka
No, i dobrze! No - i na zdrowie!
Tak wyrasta się na człowieka!"
DZIENNIK http://www.sfd.pl/DT__Chudzi_moga_iśc_na_ryby__by_pilkaPN-t1006905.html
...
Napisał(a)
Jak na miesiąc to progres bardzo dobry, dobrze że dodajecie kcal, ciekawy jestem efektu finalnego
...
Napisał(a)
DZIEŃ 28
REST
1. 65g płatki owsiane, 30g rodzynki, 15g słonecznik, 15g WPC, 20g wiórki kokosowe
2. Jajecznica z 2 jaj (120g ), 100g chleb, warzywa
3. 100g chleb razowy, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, warzywa
4. Tortilla: 70g mąka żytnia, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, warzywa
5. 60g makaron durum, 70g twaróg półtłusty, 15g orzech włoski, jogurt naturalny, kakao
ŁĄCZNIE BWT ok.: 85 / 240 / 54
witamina C
Dziękuję za wszystkie komentarze odnośnie mojej przemiany. Takiego kopa teraz dostałam!
Miał być dzień lenistwa, ale niestety wyjazd zrobił swoje. Całe szczęście nie zabrało mi to całego dnia, więc na spokojnie upiekłam sobie chleb, ponieważ mi się skończył. Mmm zapach jaki teraz unosi się w całym domu jest niesamowity. Aż mam ochotę wciągnąć cały bochenek
Dla zainteresowanych podaję przepis
Składniki na zakwas:
-mąka żytnia (użyłam typ 2000)
-woda
Wykonanie zakwasu:
1. Do słoika (wygodnie użyć 0.5l) wsypujemy 3-4 czubate łyżki mąki żytniej
2. Dolewamy 100ml ciepłej wody
3. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Codziennie przez okres 4-5 dni "dokarmiamy go" dodając łyżkę mąki i ok. 50ml letniej wody (oczywiście zawsze mieszając). W ciągu tych 4-5 dni zakwas będzie fermentował, co będzie czuć po zapachu i bąbelkach. Wtedy dopiero będzie gotowy.
Jak już zakwas jest gotowy musimy zrobić zaczyn.
-500g mąki żytniej
-250g zakwasu
-0.5l ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy w garnku lub dużej misce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16-20 godzin.
Czas na ‘’właściwe’’ ciasto
-1kg mąki żytniej
-0.5l ciepłej wody (jeśli dodajecie jakieś dodatki np. słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię należy dodać więcej wody)
-łyżeczka suchych drożdży
Dokładnie wymieszać składniki z zaczynem. Przełożyć do keksówek, wierzch wygładzić łyżką namoczoną w wodzie. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 6 godzin i poczekać aż wyrośnie. Gdy blaszki będą prawie pełne, wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (bez termoobiegu tylko góra i dół). Piec 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Po 15 minutach, gdy skórka zrobi się brązowa wyłączyć górę piekarnika, żeby skórka się nie spaliła. Piec dalej w 200 stopniach 30 minut. W sumie piec chleb 60 minut.
Za pierwszym razem może nie wyjść. Mi osobiście udało się za 4 podejściem ;)
Życzę powodzenia i smacznego :)
REST
1. 65g płatki owsiane, 30g rodzynki, 15g słonecznik, 15g WPC, 20g wiórki kokosowe
2. Jajecznica z 2 jaj (120g ), 100g chleb, warzywa
3. 100g chleb razowy, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, warzywa
4. Tortilla: 70g mąka żytnia, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, warzywa
5. 60g makaron durum, 70g twaróg półtłusty, 15g orzech włoski, jogurt naturalny, kakao
ŁĄCZNIE BWT ok.: 85 / 240 / 54
witamina C
Dziękuję za wszystkie komentarze odnośnie mojej przemiany. Takiego kopa teraz dostałam!
Miał być dzień lenistwa, ale niestety wyjazd zrobił swoje. Całe szczęście nie zabrało mi to całego dnia, więc na spokojnie upiekłam sobie chleb, ponieważ mi się skończył. Mmm zapach jaki teraz unosi się w całym domu jest niesamowity. Aż mam ochotę wciągnąć cały bochenek
Dla zainteresowanych podaję przepis
Składniki na zakwas:
-mąka żytnia (użyłam typ 2000)
-woda
Wykonanie zakwasu:
1. Do słoika (wygodnie użyć 0.5l) wsypujemy 3-4 czubate łyżki mąki żytniej
2. Dolewamy 100ml ciepłej wody
3. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Codziennie przez okres 4-5 dni "dokarmiamy go" dodając łyżkę mąki i ok. 50ml letniej wody (oczywiście zawsze mieszając). W ciągu tych 4-5 dni zakwas będzie fermentował, co będzie czuć po zapachu i bąbelkach. Wtedy dopiero będzie gotowy.
Jak już zakwas jest gotowy musimy zrobić zaczyn.
-500g mąki żytniej
-250g zakwasu
-0.5l ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy w garnku lub dużej misce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16-20 godzin.
Czas na ‘’właściwe’’ ciasto
-1kg mąki żytniej
-0.5l ciepłej wody (jeśli dodajecie jakieś dodatki np. słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię należy dodać więcej wody)
-łyżeczka suchych drożdży
Dokładnie wymieszać składniki z zaczynem. Przełożyć do keksówek, wierzch wygładzić łyżką namoczoną w wodzie. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 6 godzin i poczekać aż wyrośnie. Gdy blaszki będą prawie pełne, wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (bez termoobiegu tylko góra i dół). Piec 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Po 15 minutach, gdy skórka zrobi się brązowa wyłączyć górę piekarnika, żeby skórka się nie spaliła. Piec dalej w 200 stopniach 30 minut. W sumie piec chleb 60 minut.
Za pierwszym razem może nie wyjść. Mi osobiście udało się za 4 podejściem ;)
Życzę powodzenia i smacznego :)
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html
...
Napisał(a)
DZIEŃ 29
DT
B:
1. Wykroki (20x8kg((na rękę)) / 20x8kg / 15x9kg /15x9kg )
2. Ściąganie drążka wyciągu z góry (15x5kg / 15x6kg / 15x6kg / 15x6kg )
3. Rozpiętki skos góra (15x5kg / 15x5kg / 10x7kg / 12x 7kg)
4. Unoszenie hantli na bok (15x2.5kg / 15x2.5kg / 12x2.5kg )
5. Odwrotne pompki (20x +2.5kg / 20x +5kg/ 15x +5kg)
6. Uginanie ramion sztangielki z supinacją (15x5kg / 15x7kg / 12x7kg )
DT
B:
1. Wykroki (20x8kg((na rękę)) / 20x8kg / 15x9kg /15x9kg )
2. Ściąganie drążka wyciągu z góry (15x5kg / 15x6kg / 15x6kg / 15x6kg )
3. Rozpiętki skos góra (15x5kg / 15x5kg / 10x7kg / 12x 7kg)
4. Unoszenie hantli na bok (15x2.5kg / 15x2.5kg / 12x2.5kg )
5. Odwrotne pompki (20x +2.5kg / 20x +5kg/ 15x +5kg)
6. Uginanie ramion sztangielki z supinacją (15x5kg / 15x7kg / 12x7kg )
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html
...
Napisał(a)
DZIEŃ 30
DNT
1. 60g płatki owsiane, 25g rodzynki, 15g słonecznik, 15g WPC, 20g wiórki kokosowe, 30g czarne porzeczki
2. Omlet z 2 jaj (120g), 60g płatki owsiane, 10g miód
3. Tortilla: 80g mąka żytnia, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, warzywa
4. 80g kasza gryczana, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, szpinak
5. 60g makaron durum, 70g twaróg półtłusty, 20g orzech włoski, 10g wiórki kokosowe, jogurt naturalny, kakao
ŁĄCZNIE BWT ok.: 85 / 260 / 65
witamina C
Zgłaszam iż pierwszy interwał wykonany :) Ostatnie powtórzenia z jęzorem na brodzie i płucami prawie na wierzchu. Myślałam, że umrę Te parę miesięcy bez cardio dało się we znaki. Nadrobię to!
Temperatura na minusie sprawiła, że ciężko było mi się za nie zabrać, ale jak już się rozgrzałam to było mi tak dooobrze Pozytywnie zmęczona udałam się do wyra i tak leżałam bez ruchu chyba z 10 minut. Zgoniła mnie informacja od mamy, że wybieramy się do stajni pomóc w oporządzaniu koni. Miało się skończyć dobrze, ale jeden skubaniec nadepnął mi na nogę i teraz leżę z lekko opuchniętym palcem, przykładając do niego lód. Moje stopy są przyzwyczajone do tego typu wypadków, więc jutro powinno być już okej :)
Miska trzymana, wszystko dopięte na ostatni guzik, tylko czekać na efekty
DNT
1. 60g płatki owsiane, 25g rodzynki, 15g słonecznik, 15g WPC, 20g wiórki kokosowe, 30g czarne porzeczki
2. Omlet z 2 jaj (120g), 60g płatki owsiane, 10g miód
3. Tortilla: 80g mąka żytnia, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, warzywa
4. 80g kasza gryczana, 85g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, szpinak
5. 60g makaron durum, 70g twaróg półtłusty, 20g orzech włoski, 10g wiórki kokosowe, jogurt naturalny, kakao
ŁĄCZNIE BWT ok.: 85 / 260 / 65
witamina C
Zgłaszam iż pierwszy interwał wykonany :) Ostatnie powtórzenia z jęzorem na brodzie i płucami prawie na wierzchu. Myślałam, że umrę Te parę miesięcy bez cardio dało się we znaki. Nadrobię to!
Temperatura na minusie sprawiła, że ciężko było mi się za nie zabrać, ale jak już się rozgrzałam to było mi tak dooobrze Pozytywnie zmęczona udałam się do wyra i tak leżałam bez ruchu chyba z 10 minut. Zgoniła mnie informacja od mamy, że wybieramy się do stajni pomóc w oporządzaniu koni. Miało się skończyć dobrze, ale jeden skubaniec nadepnął mi na nogę i teraz leżę z lekko opuchniętym palcem, przykładając do niego lód. Moje stopy są przyzwyczajone do tego typu wypadków, więc jutro powinno być już okej :)
Miska trzymana, wszystko dopięte na ostatni guzik, tylko czekać na efekty
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html
...
Napisał(a)
Tez na poczatku mi takie suche wychodzily i ciezko bylo je jesc nawet do 30 min potrafilem sie meczyc, ale julczik pewnie wie co robi
...
Napisał(a)
Ja zawsze moczę płatki i wtedy nie jest taki suchy jak normalnie. I nie dodawajcie wpc do masy bo wtedy zakleja
Dziennik jak zwykle fajnie się przegląda Przepisy, zdjęcia, filmiki
Dziennik jak zwykle fajnie się przegląda Przepisy, zdjęcia, filmiki
...
Napisał(a)
DZIEŃ 31
DNT
DNT
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html
...
Napisał(a)
O kurde, też bym sobie pośmigał tak :D Ale bym sobie fotę na avatar strzelił :D
...
Napisał(a)
Maksym zyje:
a) ryżem
b) kurczakiem
c) swoim avatarem
___
Śledzę od początku, a dopiero teraz powiadomki, więc ten post ma jakiś tam sens, jedziesz dalej
a) ryżem
b) kurczakiem
c) swoim avatarem
___
Śledzę od początku, a dopiero teraz powiadomki, więc ten post ma jakiś tam sens, jedziesz dalej
'There is no secret
Secret is just CONSISTENCY WITH HARD WORK'
Poprzedni temat
[DT] Do wesela się wyrobi. Alex3311 & popuri.
Następny temat
[DT] Ranqu - w pogoni za forma
Polecane artykuły