SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Baton orzechowo-orzechowy-płatkowo-białkowy [BATON]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20028

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 968 Wiek 38 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37670
Dzisiaj zrobiłem wersje kokosowa, ale dodałem suszone morele i rodzynki kosztem wiórków = znikł posmak goryczy która pozostawała w standardowej wersji. Dałem 50g mleczka koksowego (taotao), 50g płatków owsianych, 25g wiórków kokosowych, 25wpc wanilia-kokos oraz 25gram mieszanki rodzynek i moreli. Całość ma: 585kcal, 28B, 29T oraz 52W

Zmieniony przez - wuwu w dniu 2014-11-15 12:04:01

.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jakoś nie mogę się przekonać do tej mieszanki i kokosa :D dziwny smak jak dla mnie, muszę zacząć robić mniejsze wersje i testować różne kombinacje, ale czasochłonne to będzie :/ póki co plan na śniadaniowego z bananem i papają, jak piszesz - kosztem wiórków, zobaczymy co z tego wyjdzie, chociaż goryczki nie wyczuwam w pure 100% kokosowym ^_^
Ciekawy jestem czy w ogóle zastygnie przez noc, bo to jednak świeże owoce będą :P no i dorwałem ostatnio suszone banany i ananasa, smakował przyzwoicie, ale płacić 10zł/30g na dłuższą metę jakoś nie widzę ^_^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 968 Wiek 38 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37670
Każdy ma inne preferencje smakowe. Jak dla mnie połowa ilości wiórków jest wystarczająca a dodatek moreli/rodzynek jak dla mnie świetny.
Zaraz na test pójdzie wersja kokos-orzech: 50gram płatków, 50g mleczka kokosowego, 25g wiórków, 25g wpc i 25 orzecha laskowego

Zmieniony przez - wuwu w dniu 2014-11-15 16:35:19

.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dobra, mój eksperyment 40 wpc, 50 płatków, 50 mleczka, 30 wiórków, 25 banana i 25 mango zamienił się w lekką ciapę po dodaniu banana :D nie zmienia to faktu, że smak jest totalnie obłędny a przez 9 godzin wiele może się stać i może stężeje, póki co musi leżeć w kokilce :P Po dzisiejszym dniu na prowadzenie wrócił -wpc mleczna czekolada z masłem z orzeszków ziemnych (pierwszy post), to chyba z powodu dodatku prażonych owsianych i chrupiących jagódek goji :O ale było nieziemsko z każdym gryzem.

EDIT: Gdyby nie mango, albo odrobina mniej batonik byłby idealny. Trochę mokry ale się skleił. Wolę jednak klasyka bez kombinacji.
Dodatkowo zrobiłem dzisiaj mocno czekoladową tabliczkę, powiem szczerze, że gdyby zmodyfikować trochę proporcje i wcześniej zmielić płatki to byłoby mega idealnie. Ten nadawał się do odrywania kawałek po kawałku z talerzyka - kazeina 25g o smaku tiramisu lub inny czekoladowo podobny, 50g płatków, 50g zmielonych migdałów (lepiej pasowałyby chyba laskowe), 25g kakao, 75ml mleka - było i tak całkiem suche, więc potem można ostrożnie łyżką dodawać więcej lub wzbogacić o daktyle. Mega sprawdzi się z rodzynkami, to ten smak. Makro tego co mi wyszło: 720kcal, 48B/34W/35T, -225g tabliczka.

Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-16 12:18:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 411 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3824
Jak z data takich batonow? Planuje w niedziele robic 6 batonowna nastepne 6 dni, opcja folia alumioninowa i lodowka oczywiscie,bedzie ok ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wątpię, żeby w lodówce, ale w zamrażarce da radę. Ich podstawowym składnikiem są jednak tłuszcze orzechów/nasion które - jak to tłuszcze - z czasem się utleniają i jełczeją. Rozpuszczone WPC również długo stać nie może nawet w lodówce, przyjmuje się do 12h chociaż nikt pod tym swoim nazwiskiem się nie podpisuje - to jak z obróbką termiczną potraw z WPC, niby się składniki rozpadają "do części pierwszych" ^^ ale "nie tracą swoich wartości".

Ostatnio poszedł Baton który zmiótł mnie z powierzchni ziemi, całkowicie przypadkowo, ponieważ nie wziąłem pod uwagę, że rodzice posolili orzeszki ziemne z których zrobiłem masło. Matko Boska SFDowska Batonowska, połączenie WPC karmelowego i masła orzechowe posolonego to całkowita bomba, genialna, aż wróciłem do dodawania soli do jedzenia (oczywiście od razu poszedłem do sklepu po sól himalajską xD).
Kolejne udane mixy to lekkie modyfikacje:
1. płatki, WPC czekoladowe, laskowe, kakao i rodzynki, płyn.
2. płatki, WPC nugatowe, migdały i morele, płyn. - tutaj ciekawostka, migdały ograniczają utlenianie złego LDL, ale tylko w towarzystwie witamin E i C, ich źródłem są morele :D
3. płatki, WPC waniliowe, nerkowce, starte jabłko, żurawina. - tutaj trzeba uważać z jabłkiem, nie dodajemy płynu a ilość owocu którą dodajemy zależy od jego soczystości. Również jak powyższy morelowy i ten był robiony z myślą o "działaniach synergicznych" - tutaj bomba antyoksydantów których działanie jest znacznie wyższe gdy są spożywane razem.

Proporcje 25/50/50 na batona pozostają bez zmian (i do 15g bakalii na batona). Polecam dodawać do każdego batona szczyptę soli i jeżeli pijecie mało wody, zdecydowanie pić więcej ;) ...oraz dodawać po 10g świeżo zmielonego siemienia lnianego do każdego batona aby wyrównać ratio omega-3:omega-6 (na 4 batony wystarcza 30g aby podbić ratio do 1:2 omega-3:omega-6).
Jeżeli ktoś liczy kalorie, w tym przypadku powinien przestać, ponieważ z licznych artykułów które ostatnio przeczytałem w sieci wynika, że dodatkowa ilość siemienia lnianego w diecie (dodatkowe ok 160 kcal) nie spowodowały, że osoby badanie przytyły, a wręcz straciły po ok kilogramie (nieznacznie, ale przesłanie jest) bez zmian w obecnej diecie w ciągu trwania badania (jak mnie pamięć nie myli okres 6 miesięcy).

Boże drogi, otwieram Studium Batona. Robi się z tego temat typu "zdrowa żywność w proszku". Odwala mi

@EDIT Polecam NIE mielić do końca orzechów z których trudno wydobyć maślaną konsystencję, a zostawić je w wersji podmielonej, aby jeszcze chrupały (migdały, włoskie, laskowe, nerkowce) - efekt wizualny jest o wiele lepszy, a różnicy w smaku nie ma, jedynie więcej chrupania :D

Chłodzimy waniliowo-kokosowego żurawinowo-jabłkowego z płatkami orkiszowymi. Formował się całkiem spoko, poszło 90g startego jabłka, konsystencja początkowa standardowo lekko gibka, przewiduję bombę na podwieczorek ;]

Czekoladowo-laskowy kakaowo-rodzynkowy w lepszej kondycji (podmielony, niezmielony:D):




Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-23 12:22:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Odkryłem również magię: jeżeli dysponujemy WPC, wystarczy orzechy posiekać, jeżeli nie, to jednak koniecznie zmielić przynajmniej na mąkę, jeżeli na masło nie da rady :( Cała magia chrupania, mrrrrrr.

Mooooocny orzech do zgryzienia! Na prowadzenie wysunęły się zdecydowanie:
1. nugat włoski z żurawiną,
2. waniliowy migdał z morelami,
3. karmelowy laskowy z rodzynkami, maruuu.
Chłodzimy kokosowego z żurawiną, liofilizowanym jabłkiem, goji i suszonym bananem!
A na jutro mix macadamia, brazylijskie i pini z figami i daktylami! Ciągle szukam tego jedynego...










Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-24 17:15:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
krystian.kaczanowicz


Ostatnio poszedł Baton który zmiótł mnie z powierzchni ziemi, całkowicie przypadkowo, ponieważ nie wziąłem pod uwagę, że rodzice posolili orzeszki ziemne z których zrobiłem masło. Matko Boska SFDowska Batonowska, połączenie WPC karmelowego i masła orzechowe posolonego to całkowita bomba, genialna, aż wróciłem do dodawania soli do jedzenia (oczywiście od razu poszedłem do sklepu po sól himalajską xD).
]

Odkryłeś znane połączenie solonego karmelu, zresztą zupełnie przypadkowo, tak , jak ja. Dodawałam melasę karobową o posmaku karmelu dp twarogu i jogurtu. Któregoś dnia przypadkowo kupiłam twarożek solony i to była BOMBA !!! Od tej pory sama dodaję sól do tego typu mieszanek.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Heh, u mnie ostatnio panuje szał na batona ze świeżo spiłowanego kokosa :D nie ma porównania do wiórków, że tak powiem, jak jestem w sklepie i widzę kokosa, to mimo, że mam w domu 4, to muszę wziąć jeszcze ze 2.
A woda z niego to już całkowita miazga smakowa :D jeszcze mleczko i olej, to już w ogóle tłuścioch wychodzi taki, że pół dnia nic innego zmieścić nie mogę :P
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poszukuje przepisów na dobre żarło :)

Następny temat

Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]

WHEY premium