SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ODCHUDZANIE - POJEDYNCZE PYTANIA CZĘŚĆ III.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 215975

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
MareXX
Witam, mam dwa pytania:

1) zakładając, że dysponuję nieograniczonymi środkami pieniężnymi, jakie białko jest najlepsze, w sensie najlepiej przyswajalne, najczystsze (chodzi mi o białko, które stanowiłoby podstawę diety)? Jakieś białko z argentyńskiej wołowiny, czy też może jakieś białka z odżywek, czy innych tego typu specyfików?

2) mówi się o stosunku tłuszczów 1:2:1 czy też o odpowiednim stosunku o3 do o6; czy jest istotne, aby zachować ten stosunek na przestrzeni dnia, czy też wystarczy, aby zachować taki stosunek w perspektywie np. 48h (np. jednego dnia jem więcej nasyconych, a kolejnego dnia więcej wielonienasyconych)?

Dzięki i pozdro

1. Może nie chodzi tyle o przyswajalność, co wartość biologiczną białek i najlepszy aminogram mają jajka, wysokie też odżywki białkowe, ale one nie mogą stanowić bazy diety
2. Organizm nie jest stały o ograniczony. To co zjedliśmy wczoraj, ma wpływ na organizm jeszcze długo, ale niektóre składniki pokarmowe mogą zostać zmagazynowane, a drugie nie. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe to z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. Według mnie bez różnicy jest, czy dziennie dostarczysz tyle i następnego dnia inaczej. Ważniejszy jest wymiar tygodniowy, miesięczny, roczny itp. ale po co się męczyć

norbi3011cule
Witam. Myslicie,ze dobrym pomyslem jest zrobienie czesci redukcji na Low Fat( jade na niej juz 2 miesiace, cała redu bedzie robiona przez 3) i ostatniego miesiaca na LC?

W ogóle nie polecam low fat ( zależy też ile tego fatu dostarczysz ) Poza tym musisz obserwować organizm, raczej lepiej i zdrowiej jest robienie LC ale każdy organizm jest inny.

mua123
to dziwne-ogolnie z tego co tu czytam, mozna redukcje zrobic z wysokim fatem a druga z tluszczem w okolicach 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. to jak to jest?

Są różne diety odchudzające zazwyczaj jednak ilość tłuszczu jest dosyć wysoka. 30 % zapotrzebowania na tłuszcz to nie mało.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
mua123 - zazwyczaj im niższa aktywnosć i wyższy poziom zatłuszczenia tym też gorsza "tolerancja węglowodanowa" i dieta może zmierzać bardziej w stronę LC. W przypadku umiarkowanego lub niskiego poziomu zatłuszczanie i robienia tz.w szlifów długoterminowe LC może szybko doprowadzicdo stagnacji. Odchudzanie osób z wysokim i zniskim poziomem otłuszczenia winno wyglądac inaczej. Żeby zrozumieć istotę tego zagadnienia warto zapoznać się z właściwosciami hormonu zwanego leptyną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1046 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5528
popuri
MareXX
Witam, mam dwa pytania:

1) zakładając, że dysponuję nieograniczonymi środkami pieniężnymi, jakie białko jest najlepsze, w sensie najlepiej przyswajalne, najczystsze (chodzi mi o białko, które stanowiłoby podstawę diety)? Jakieś białko z argentyńskiej wołowiny, czy też może jakieś białka z odżywek, czy innych tego typu specyfików?

2) mówi się o stosunku tłuszczów 1:2:1 czy też o odpowiednim stosunku o3 do o6; czy jest istotne, aby zachować ten stosunek na przestrzeni dnia, czy też wystarczy, aby zachować taki stosunek w perspektywie np. 48h (np. jednego dnia jem więcej nasyconych, a kolejnego dnia więcej wielonienasyconych)?

Dzięki i pozdro

1. Może nie chodzi tyle o przyswajalność, co wartość biologiczną białek i najlepszy aminogram mają jajka, wysokie też odżywki białkowe, ale one nie mogą stanowić bazy diety
2. Organizm nie jest stały o ograniczony. To co zjedliśmy wczoraj, ma wpływ na organizm jeszcze długo, ale niektóre składniki pokarmowe mogą zostać zmagazynowane, a drugie nie. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe to z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. Według mnie bez różnicy jest, czy dziennie dostarczysz tyle i następnego dnia inaczej. Ważniejszy jest wymiar tygodniowy, miesięczny, roczny itp. ale po co się męczyć


Dzięki za odpowiedź. Chociaż odnośnie tłuszczów to gdybyśmy jedli przez pół roku tylko nasycone, a przez drugie pół wielonienasycone to chyba to nie byłoby zbyt dobre:P. Wydaje mi się, że lepiej raczej w cyklach kilkudniowych się poruszać.

Ad.1 A gdyby oprzeć białko w diecie o BCAA? Jakie mogłyby być tego konsekwencje? Pytam czysto teoretycznie:).

HA HA HA

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Ad1) - BCAA nie może być substytutem pełnowartościowego białka. Nasz organizm wymaga dowozu wszystkich egzogennych aminokwasów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 181 Wiek 41 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2956
no dobrze, czyli przy wadze 92kg i 174cm powinienem miec diete LC i reszte kcal, po bialku, dac w tluszcze? a co jesli bede mial diete LC ale i obnize tluszcze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
trudno mi powiedzieć czy powinieneś mieć "dietę LC" patrząc jedynie na mase ciała. Ważniejszy jest skład ciała i aktywność fizyczna niż całkowita masa.

Poza tym LC to nie jest jakis konretny rozkład b/t/w tylko zmniejszenie spożycia węglowodanów poniżej zakresów zalecanych czyli zaczyna się już w zasadzie na poziomie około 40 - 45% (energii z WW), a kończy na śladowych dawkach WW w diecie. Nie wiem wiec z jakiego konrernego pułapu miałbyś obniżać spożycie tłuszczu (i w jakim celu).

Tego typu rozważania wymagają dosć szerokiego kontekstu, udzielenie odp na podstawie tak szczatkowych danych byłoby nieprofesjonalne. Jeśli chcesz wiedzieć wiecej na temat tego "co powinienem zorbić w moim wyupadku" to powinieneś chyba założyć osobny temat i opisac tam swoję wątpiwosći zamieszczajac dane potrzebne do oceny i udzielenia odp.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2014-06-22 00:01:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 181 Wiek 41 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2956
dobrze. dziekuje bardzo, to mi daje wiele do myslenia:P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1046 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5528
Witam, po raz kolejny dwa pytania:)

1) często przeglądając tablice ze składnikami odżywczymi produktów natykam się na sytuację, w której suma kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, nasyconych i jednonienasyconych nie jest równa sumie ogólnej zawartości tłuszczu w danym produkcie. CO z resztą? Czy kwasy tłuszczowe, a tłuszcze to już nie będzie to samo?

Przykład:
http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/25,840,platki-i-otreby/platki-owsiane.html

2) Jem około 0,5kg indyka/kurczaka dziennie (około 96g białka) i już mi trochę brzydnie; nie chcę też, żeby podstawowym źródłem białka była wołowina (ze względu na cenę). Czy mogę część tego mięsa zastąpić odżywką białkową lub jakimś izolatem, zakładając oczywiście, że będę ją spożywał z innymi produktami, żeby spowolnić wchłanianie? Znalazłem np. coś takiego jak Muscle Meds Carnivor 1816g [BIAŁKO Z WOŁA! - NAJLEPSZA FRAKCJA] :o

Pozdro!

Zmieniony przez - MareXX w dniu 2014-06-22 13:22:46

Zmieniony przez - MareXX w dniu 2014-06-22 13:28:50

HA HA HA

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
MareXX
Witam, po raz kolejny dwa pytania:)

1) często przeglądając tablice ze składnikami odżywczymi produktów natykam się na sytuację, w której suma kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, nasyconych i jednonienasyconych nie jest równa sumie ogólnej zawartości tłuszczu w danym produkcie. CO z resztą? Czy kwasy tłuszczowe, a tłuszcze to już nie będzie to samo?

Przykład:
http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/25,840,platki-i-otreby/platki-owsiane.html

2) Jem około 0,5kg indyka/kurczaka dziennie (około 96g białka) i już mi trochę brzydnie; nie chcę też, żeby podstawowym źródłem białka była wołowina (ze względu na cenę). Czy mogę część tego mięsa zastąpić odżywką białkową, zakładając oczywiście, że będę ją spożywał z innymi produktami, żeby spowolnić wchłanianie? Przykładowe składniki odżywcze takiej odżywki:

386 kcal (1613 kJ) - Wartość energetyczna

77 g - Białko w s.m.

4,85 g - Tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,49 g)

7,75 g - Węglowodany (w tym cukry - 0,5 g)

0 g - Błonnik

0,72 g


Ad1)
W tłuszczach jadalnych kwasy tłuszczowe są ZAWARTE a ponadto zawierają pewną część innych składników : glicerolu, wody

Ad2) odżywka białkowa nie może stanowić substytut głównego źródła białka, tylko stanowić jego uzupełnienie. Nie musisz jeść piersi, może być to inne mięso, nawet tańsze : choćby podroby, udka z kurczaka, ryby
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1046 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5528
Ad2. Oczywiście mówię tu o uzupełnieniu. A lepsze będzie na redukcji białko serwatkowe czy jakiś izolat np. białka wołowego? Ryby bardzo chętnie był jadł jako główne źródło białka, ale te chude, np. dorsz, są sporo droższe nawet od piersi z indyka:). Jem tylko łososia, ale np. po treningu łosoś nie jest zbyt dobry.

HA HA HA

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Proszę o pomoc :)

Następny temat

Co jeść na nocną zmiane?

WHEY premium