MareXXWitam, mam dwa pytania:
1) zakładając, że dysponuję nieograniczonymi środkami pieniężnymi, jakie białko jest najlepsze, w sensie najlepiej przyswajalne, najczystsze (chodzi mi o białko, które stanowiłoby podstawę diety)? Jakieś białko z argentyńskiej wołowiny, czy też może jakieś białka z odżywek, czy innych tego typu specyfików?
2) mówi się o stosunku tłuszczów 1:2:1 czy też o odpowiednim stosunku o3 do o6; czy jest istotne, aby zachować ten stosunek na przestrzeni dnia, czy też wystarczy, aby zachować taki stosunek w perspektywie np. 48h (np. jednego dnia jem więcej nasyconych, a kolejnego dnia więcej wielonienasyconych)?
Dzięki i pozdro
1. Może nie chodzi tyle o przyswajalność, co wartość biologiczną białek i najlepszy aminogram mają jajka, wysokie też odżywki białkowe, ale one nie mogą stanowić bazy diety
2. Organizm nie jest stały o ograniczony. To co zjedliśmy wczoraj, ma wpływ na organizm jeszcze długo, ale niektóre składniki pokarmowe mogą zostać zmagazynowane, a drugie nie. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe to z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. Według mnie bez różnicy jest, czy dziennie dostarczysz tyle i następnego dnia inaczej. Ważniejszy jest wymiar tygodniowy, miesięczny, roczny itp. ale po co się męczyć
norbi3011culeWitam. Myslicie,ze dobrym pomyslem jest zrobienie czesci redukcji na Low Fat( jade na niej juz 2 miesiace, cała redu bedzie robiona przez 3) i ostatniego miesiaca na LC?
W ogóle nie polecam low fat ( zależy też ile tego fatu dostarczysz ) Poza tym musisz obserwować organizm, raczej lepiej i zdrowiej jest robienie LC ale każdy organizm jest inny.
mua123to dziwne-ogolnie z tego co tu czytam, mozna redukcje zrobic z wysokim fatem a druga z tluszczem w okolicach 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. to jak to jest?
Są różne diety odchudzające zazwyczaj jednak ilość tłuszczu jest dosyć wysoka. 30 % zapotrzebowania na tłuszcz to nie mało.