...
Napisał(a)
białko w każdym źródle ulega mniejszej bądź większej degradacji, w zależności i długości obróbki termicznej, a szczególniej podczas smażenia. Ciężko określić ile, bo dużo czynników na to wpływa, ale około 10% strat.
...
Napisał(a)
dzieki. czyli na 4 jajka[26g bialka] strata wyniesie tylko 2,6 g. mam jeszcze jedno-z powodu braku czasu, czy moge przyjac okolo 50g bialka na raz? to bedzie potreningowa salatka z mozarelli light 2x125g z pomidorem i oliwkami, z sokiem z wit. A C E. no i co z sodem- 0.3g na 100g czyli 7.5mg w jednym posilku. czy moge na stale wrzucic mozarelle do jadlospisu?
...
Napisał(a)
Mozzarella jest bardzo dobrym serem podpuszczkowym zawierajacym sporo białka, i dużo wapnia, który często występujący deficyt, ale też zawiera dużo tłuszczu, więc musisz to uwzględniać w diecie.
Możesz zjeść 50 g na raz, no chyba że masz problemy z nerkami
Możesz zjeść 50 g na raz, no chyba że masz problemy z nerkami
...
Napisał(a)
mozarella light zawiera <10% tłuszczu, nie przesadzajmy.
50g - spokojnie, jesli cwiczysz to organizm poradzi sobie z tym, nie wierzcie w mity "max 390g/posiłek"
50g - spokojnie, jesli cwiczysz to organizm poradzi sobie z tym, nie wierzcie w mity "max 390g/posiłek"
...
Napisał(a)
oprocz astmy nic mi nie dolega. tluszczy akurat malo spozywam a moja ma 8.5g na 100g wiec nie jest zle. gdzie moge znalezc omega3 i 6? wiem, ze w rybach i z omega6 maja byc w stosunku 1do4. czy maja wlasciwosci odchudzajace?-jestem na redukcji i dopiero ukladam sobie diete i musze przyznac, dieta wysokobialkowa jest mega-schudlem w 1.5miesiaca 5,5kg
Zmieniony przez - mua123 w dniu 2014-06-19 19:49:40
Zmieniony przez - mua123 w dniu 2014-06-19 19:49:40
...
Napisał(a)
o o6 bym sie nie martweił, o3 - tłuste ryby(najlepiej nie-hodowlane), len i olej lniany, orzech włoski i orzechy włoskie, suplementy
...
Napisał(a)
dzieki. a maja/ma wlasciwosci odchudzajace?-o3. czy moze wplyw na miesnie?
...
Napisał(a)
Omega -3 mają działają wielopłaszczyznowo.
Mają zdoloność wiązania kwasów tłuszczowych więc mają raczej potencjał odchudzający w tym ujęciu oraz istnieją silne dowody naukowe, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi. A ponadto
- hamowanie agregacji (zlepianie się płytek krwi) i adhezji (przyleganie płytek krwi do ściany naczynia);
- pozytywne oddziaływanie na wątrobę (odtłuszczanie jej);
- wspomaganie procesów trawiennych (stymuluje lepszą przemianę materii);
- skuteczne przeciwdziałanie miażdżycy, zawałów serca i chorobie nadciśnieniowej (choroby te są przyczyną około połowy zgonów w Polsce);
- redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamowanie powstawania nowej;
- zapobieganie i wspomaganie leczenia nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD);
- łagodzenie objawów menopauzy;
- wspomaganie przy leczeniu depresji, schorzeń mózgu oraz układu nerwowego.
Zmieniony przez - popuri w dniu 2014-06-20 10:15:16
Mają zdoloność wiązania kwasów tłuszczowych więc mają raczej potencjał odchudzający w tym ujęciu oraz istnieją silne dowody naukowe, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi. A ponadto
- hamowanie agregacji (zlepianie się płytek krwi) i adhezji (przyleganie płytek krwi do ściany naczynia);
- pozytywne oddziaływanie na wątrobę (odtłuszczanie jej);
- wspomaganie procesów trawiennych (stymuluje lepszą przemianę materii);
- skuteczne przeciwdziałanie miażdżycy, zawałów serca i chorobie nadciśnieniowej (choroby te są przyczyną około połowy zgonów w Polsce);
- redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamowanie powstawania nowej;
- zapobieganie i wspomaganie leczenia nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD);
- łagodzenie objawów menopauzy;
- wspomaganie przy leczeniu depresji, schorzeń mózgu oraz układu nerwowego.
Zmieniony przez - popuri w dniu 2014-06-20 10:15:16
...
Napisał(a)
Jeszcze wracając do utraty białka podczas obróbki - załóżmy, że 100g w postaci surowej zostanie poddane obróbce, traci to wspomniane 10%, czyli 10g, zostaje mi 90g, tzn. że powinienem przygotować odpowiednio więcej mięcha żeby było faktycznie dostarczone te 100g?
Poprzedni temat
Proszę o pomoc :)
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- ...
- 301
Następny temat
Co jeść na nocną zmiane?
Polecane artykuły