Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 20:54:33
...
Napisał(a)
ostatnio na biochemi mialem taki ciekawy temacik, ze jak jakies aminy sa w zanizonej ilosci, to nawet jesli sie doda leucyne np 5g a przykladowo waliny bedzie 1 g czy iles tam ( waga tego co podalem nie wazna, chodzi o sam sens) to aminokwasy wchlona sie i tak w najmniejszej ilosci, czyli w 1g, bo waliny bylo najmniej i wszystkie aminy wchlona sie na poziomie 1g, a reszta aminek w tym te 9g leucyny po prostu wysikamy.
Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 20:54:33
Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 20:54:33
...
Napisał(a)
Tego to nie słyszałem by BCAAs wchałaniały się w ten sposób. Wiesz może skąd takie info?
...
Napisał(a)
Nie mam pojecia to powiedzial moj profesor, na poczatku zeszlego roku podniecal sie ze wykladal biochemie w usa, szkocji, holandi i jeszcze wielu innych uniwerkach na swiecie, takze mysle ze glupot nie gada. Ja tez glupot nie chce powtarzac, ale sluszalem takie cos i chcialem sie po prostu podzielic, ze jak sie doda 1 aminokwasu, a innych bedzie duzo mniej niz powinno, to wchlona sie w najmniejszej ilosci, i dlatego trzeba podawac aminokwasy w odpowiednich dawkach i nie dorzucac innych zeby bylo ich wiecej bo to be sensu.
#
Dodam ze ja tylko to powarzam, nic nie glosze bo sam nie wiem o tym wszystkiego :) po prostu powtorzylem to co mialem ostatnio na wykladzie i co mnie bardzo zaciekawilo.
Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 21:05:11
Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 21:06:25
#
Dodam ze ja tylko to powarzam, nic nie glosze bo sam nie wiem o tym wszystkiego :) po prostu powtorzylem to co mialem ostatnio na wykladzie i co mnie bardzo zaciekawilo.
Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 21:05:11
Zmieniony przez - immat123 w dniu 2013-10-18 21:06:25
...
Napisał(a)
Aminokwas ograniczający — aminokwas egzogenny, który w danym białku pożywienia występuje w zbyt małej ilości w stosunku do pozostałych 7 aminokwasów egzogennych. Ogranicza on wówczas wykorzystanie wszystkich aminokwasów w procesie budowy białek ustrojowych.
Można to ująć jeszcze inaczej, że jest to aminokwas egzogenny, który w danym białku występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie.
Możliwe że chodzi o to niestety nie posiadam wiedzy jaka tak naprawdę ilość danego aminokwasu jest ograniczająca.
Zmieniony przez - Vaadeer w dniu 2013-10-18 21:35:46
Zmieniony przez - Vaadeer w dniu 2013-10-18 21:36:54
Można to ująć jeszcze inaczej, że jest to aminokwas egzogenny, który w danym białku występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie.
Możliwe że chodzi o to niestety nie posiadam wiedzy jaka tak naprawdę ilość danego aminokwasu jest ograniczająca.
Zmieniony przez - Vaadeer w dniu 2013-10-18 21:35:46
Zmieniony przez - Vaadeer w dniu 2013-10-18 21:36:54
...
Napisał(a)
Cos takiego co napisales, ale na wykladzie moim tez nie bylo jaka ilosc jest ograniczajaca.
...
Napisał(a)
Ale tutaj to jest zupełnie inna sytuacja. Do budowy białka potrzeba jest 21 aminokwasów biogennych z czego część z nich jest egzogenna, więc to logiczne, że bardzo mała ilość jednego z nich ograniczy budowę białek bo organizm nie będzie w stanie dostarczyć pełnego zestawu aminokwasów. To dlatego wegetarianie mają duzy problem by dostarczyć do organizmu pełen zestaw wszystkich aminokwasów biogennych.
Co do BCAA to ta zasada nie ma tutaj zastosowania.
Co do BCAA to ta zasada nie ma tutaj zastosowania.
...
Napisał(a)
ja mowilem ze moge sie mylic :) Dlatego nei chce nic tutaj glosic, po prostu powiedzialem co wiedzielem i tyle w tym temacie, aczkolwiek bylo wlasnie cos o aminokwasach egzogennych i o ich ograniczaniu.
...
Napisał(a)
Bo tak to opisałeś jakby chodziło właśnie o aminokwasy rozgałęzione Musisz bardziej uważac na wykładach
...
Napisał(a)
chodzilo o aminokwasy egzogenne czyli o rozgałęzione, chyba ze sie myle Mniejsza juz o to :) bo prawdopodobnie musze sluchac uwazniej :)
Polecane artykuły