Szacuny
7
Napisanych postów
1137
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
13203
Chodzi mi tutaj o sytuacje w ktorej miele ryż (ugotowany) w blenderze i potem zalewam go letnią/zimną wodą (dodaje odżywek etc.), żeby nie byla zbyt gęsta ta papka i nadawała się do picia. Taki ryż jest w tej wodzie przez pare godzin i potem wiadomo, ze woda go rozmiękczy w tym czasie, czyli cos w stylu rozgotowanego ryzu (co zwiększa na bank IG), tyle że wiadomo że nie w wyniku obróbki cieplnej i dlatego moje pytanie. Czy zimna woda rozmiękczając ryż może zwiększyć jego IG?
Jak byście ugotowany ryż zostawili w ZIMNEJ wodzie na pół dnia i napęcznieje on jak balon i się zrobi papka to się jego IG zwiększy, czy nie?
Jeżeli zmiękczanie ryżu oznacza zwiększanie jego IG to by znaczyło, że lepiej gorący ryż jest schłodzić przed zabraniem go np. Do szkoły bo jeżeli temperatura będzie się stopniowo sama obniżała to ona ten ryż zmiękczy trochę do czasu aż będzie zimny ;) Trust me, wiem, bo taki się łatwiej mieli :p
Bede wdzieczny za odpowiedz, SOG'a dam :)
Moje p4p:
- Anderson Silva
- Jones
- GSP / Aldo
Favs: A. Silva, Rashad, Shogun, Fedor,t he Reem, Palhares, B.J. Penn, GSP, Machida, Aldo, Jones
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
IG nie ma znadnego znaczenia, ze względu na fakt, że jest to wartosc laboratoryjna i zjedzenie posilku kompletnie zbilansowanego, zmienia ładunek glikemiczny, odpowiedź insulinową.