SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej rzepakowy rafinowany kontra olej rzepakowy tłoczony na zimno.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12628

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 273 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4704
Mam nadzieję że ten artykuł pomoże niektórym osobom. Szukałem takiego artykułu i własnie go znalazłem:
www.dlaemeryta.pl

Po co kupować olej tłoczony na zimno nierafinowany który nie będzie najlepszy w smaku i za który będziemy przepłacać. Oczywiście nie powinien być to olej rzepakowy wyborny z biedronki za 5 zł. Lepiej dołożyć te 2 zł i kupić rzepakowy rafinowany z tłuszczami omega 3 w granicach 7-9% ;)



"Często głoszona jest teza, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Tezę tą postanowili zweryfikować naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych, jak i tłoczonych na zimno jest na tych samych poziomach.

Eksperci z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w ramach programu "Pokochaj olej rzepakowy" postanowili przeprowadzić ciekawe badania, których przedmiotem była ocena zawartości kwasów omega-3 w oleju rzepakowym rafinowanym i tłoczonym na zimno.

W teście naukowcy badali pięć najbardziej popularnych marek olei rzepakowych rafinowanych, porównując je z dwoma olejami tłoczonymi na zimno. Badania wykazały, że zawartość kwasu omega-3 w olejach rafinowanych wahała się od 7 proc. do 9 proc., natomiast w olejach tłoczonych na zimno od 8,3 proc. do 9,2 proc.

Z badania wynika, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych i nierafinowanych jest porównywalna. Niesłuszne jest również twierdzenie, że oleje rzepakowe rafinowane są uboższe w kwasy omega-3 w porównaniu z olejami tłoczonymi na zimno.

Badania wykazały jeszcze jedną istotną kwestię dotyczącą wpływu okresu przechowywania oleju na zawartość w nim kwasu omega-3. Okazało się, że czas przechowywania nie wpływa na poziom zawartych w oleju kwasów omega-3. O ich poziomie decyduje przede wszystkim skład kwasów tłuszczowych nasion oraz czynniki hodowlane i środowiskowo-uprawne. Dzięki takim wynikom udało się obalić mit, że olej rzepakowy ze sklepowej półki różni się od tego, który dopiero zdjęto z linii produkcyjnej w fabryce."

"Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć"

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
No i gdzie te badania? Jakiekolwiek źródła?
W moim mniemaniu niewiele to warte.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 273 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4704
http://pokochajolejrzepakowy.pl/wp-content/uploads/2012/08/Informacja-prasowa_olej-rafinowany-vs-tłoczony-na-zimno_27.07.20122.pdf 
1

"Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Aha

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 273 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4704


Zmieniony przez - rambo19 w dniu 2013-09-06 23:07:44

"Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta LOW CARB do sprawdzenia

Następny temat

zupa kalafiorowa

WHEY premium