SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Macie może jakieś jakieś pomysły w jaki sposób można uprościć te dietę?

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2614

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4
Jakiś czas temu dietetyczka ułożyła mi spersonalizowany jadłospis, jednak -mimo kilku uwag, że posiłki mają być łatwe w przygotowaniu i najlepiej, żeby były to gotowe produkty w stylu kromka chleba wasa z czymśtam- dostałam program żywieniowy którego samo przygotowanie zabrałoby mi ze 2h dziennie, na co obecnie nie moge sobie pozwolić.
Będę wdzięczna za pomoc w uproszczeniu jadłospisu przy jednoczesnym zachowaniu odpowiednich proporcji i wartości odżywczych.

Poniżej wklejam pełny plan.
_________________________________________
Jadłospis 7 - dniowy

Dzień 1

ŚNIADANIE:
• Sałatka z fetą i pomidorami z pieczywem
Składniki: Kapusta pekińska – kilka liści, pomidor (2 małe), ser typu "Feta" – plaster lub kilka kostek, bazylia świeża (łyżeczka), jogurt naturalny (1 płaska łyżka)
Sposób przygotowania: Kapustę pekińską pokroić lub porwać na małe cząsteczki. Pomidory pokroić
na małe cząstki. Ser feta pokroić w małe kosteczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt
i łyżkę drobno pokrojonej bazylii. Całość dokładnie wymieszać. Podać z kromką pieczywa razowego.

II ŚNIADANIE:
• Kefir z orzechami, morelami i ziarnem sezamu
Składniki: szklanka kefiru, łyżka posiekanych orzechów, łyżka suszonych, pokrojonych moreli, łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać ze sobą

OBIAD:
• Gotowana biała ryba z ziołami, kaszą gryczaną (2 łyżki stołowe), z surówką z marchewki, pora
i jabłka (200 g)
Składniki: chuda ryba 200 g, cebula (średnia), czosnek (ząbek), koperek (szczypta), seler naciowy
(1/4 średniej łodyg), pietruszka natka (szczypta), kolendra (szczypta), estragon, bazylia świeża (1 szczypta), cukier (płaska łyżeczka), sól biała (1 szczypta), pieprz czarny, zmielony (1 szczypta), cytryna (1/2 szt.)
Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem. Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypać świeżym koperkiem.

PODWIECZOREK:
• Jabłko zapiekane z żurawiną
Składniki: jabłko, łyżka żurawiny (najlepiej ze słoiczka), łyżka orzechów włoskich, 1/2 łyżki miodu
Sposób przygotowania: Z jabłka wydrążyć gniazda nasienne, włożyć żurawinę wymieszaną z orzechami,
na wierzch polać miód. Zawinąć jabłko w folię aluminiową i piec 20 minut w temperaturze 180°C.

KOLACJA:
• Warzywna zapiekanka z brokułami, pieczarkami i papryką podana z jogurtowo-czosnkowym sosem
Składniki: 3 łyżki ryżu brązowego, ½ cebuli średniej, ząbek czosnku, 1/2 czerwonej papryki, 100 g pieczarek, pomidor, 1/3 brokułu, ½ małej cukinii, łyżka uprażonego słonecznika, łyżka żółtego tartego sera
Sposób przygotowania: Ryż ugotować. Pomidora sparzyć i obierać ze skórki, następnie zblanszować brokuł w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i ryż. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Całość doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec smażenia dodać uprażony słonecznik. Następnie wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, aż ser nabierze złocistej barwy (180⁰C bez termoobiegu, 160⁰C z termoobiegiem).
Sos jogurtowy: jogurt, majonez, czosnek


Dzień 2

ŚNIADANIE:
• Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego z pieczywem
Składniki: Tuńczyk w wodzie 80 g (1/2 puszki), serek wiejski (3 łyżki stołowe) ogórek kwaszony (1 średni), musztarda (2 płaskie łyżki), szczypiorek (4 płaskie łyżki), pieprz czarny, zmielony (1 szczypta), oregano
(1 szczypta); 1 kromka chleba razowego
Sposób przygotowania: Tuńczyka odcedzić. Ogórka pokroić w drobne kawałki i dodać do tuńczyka. Następnie dodać serek, musztardę i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Drobno posiekać szczypiorek (można zostawić odrobinę do dekoracji). Dodać do sałatki i delikatnie mieszać. Jeżeli sałatka jest za gęsta można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Podać z kromką pieczywa.

II ŚNIADANIE:
• Jogurt cynamonowy z cząstkami owoców
Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu, 1 średnie jabłko, 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: Jabłko umyć, posypać cynamonem i upiec w piekarniku. Pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z upieczonym jabłkiem.

OBIAD:
• Pieczona ryba z dodatkiem pietruszki z gotowanym brokułem (250 g) z sosem jogurtowym
Składniki: filet z chudej ryby (sola, dorsz – 200 g), 1/2 cebuli, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, siekana nać pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Cebulkę posiekać i lekko podusić na patelni na łyżce oliwy. Umyte filety ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Piec 30 minut. Gotowe filety podawać z cebulą i siekaną natką pietruszki)

PODWIECZOREK:
• Południowa sałatka owocowa
składniki: ½ banana, ½ kiwi, ¼ pomarańcza, ¼ mango lub brzoskwini, plaster ananasa, ½ opakowania jogurtu naturalnego, łyżka posiekanych orzechów, łyżka soku z ananasa.
Sposób przygotowania: Banana, kiwi i brzoskwinię lub mango umyć, obrać, pokroić w plasterki,
a pomarańczę podzielić na cząstki, dorzucić kostki ananasa. Dodać sok z ananasa. Delikatnie wymieszać. Polać jogurtem i posypać posiekanymi orzechami)

KOLACJA:
• Pieczony cukinia nadziewana warzywami podany z cząstkami pomidora
Składniki: cukinia. Farsz: Cebula (1/2 średnia), czosnek (ząbek), papryka czerwona (1/2 średnia sztuka), pomidor (1 średni), kukurydza konserwowa (2 łyżki), koncentrat pomidorowy 30% 24 g (2 płaskie łyżeczki), sól biała (1 szczypta), pieprz czarny, zmielony (1 szczypta), oregano (1 szczypta), curry (1 szczypta), pieprz Cayenne (1 szczypta), kasza kuskus (0,25 szkl.), oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać paprykę, pomidory (obrane
ze skórki). Jak warzywa trochę zmiękną dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku
i wsypać wcześniej przyrządzoną kasze kuskus. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Środek posypać solą i mieszanką przypraw. Można również nasmarować je lekko oliwą. Nafaszerować cukinię i wstawić
do rozgrzanego do 200° piekarnika. Piec przez około 20-30 minut. Podać z pokrojonym na cząstki pomidorem

Dzień 3

ŚNIADANIE:
• Pełnoziarniste pieczywo z serkiem paprykowym i kawałkami ogórka
Serek paprykowy
Składniki: 100 g twarogu, łyżka jogurtu, ½ czerwonej papryki, ćwierć łyżki pieprzu Cayenne, ½ pęczka szczypiorku, pieprz
Sposób przygotowania: krem utarty z twarogu i jogurtu doprawić cayenne albo tabasco. Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, osączyć i dodać do serka. Dołożyć posiekany szczypiorek, wymieszać. Pastą posmarować 2 kromki razowego pieczywa. Podać ze słupkami z ½ ogórka świeżego

II ŚNIADANIE:
• Orzechowe muesli z cząstkami świeżej gruszki
Składniki: jogurt naturalny mały, 4 szt. orzechów, 1 gruszka
Sposób przygotowania: orzechy posiekać, gruszkę obrać pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z jogurtem naturalnym

OBIAD:
• łosoś pieczony z rusztu z brązowym ryżem i surówką z kwaszonej kapusty i marchewki
składniki: kawałek łososia (150 g), 1 łyżka oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz
• 2 łyżki ryżu brązowego
• surówka z kwaszonej kapusty i marchewki (150 g)

PODWIECZOREK:
• Mus owocowy
Składniki: truskawki mrożone (1 szklanka), ananas kawałki (plaster), jogurt (3 płaskie łyżeczki), pomarańcza (1 średnia), miód pszczeli (1 płaska łyżeczka), otręby pszenne (1 płaska łyżka)
Sposób przygotowania: Wszystkie owoce i otręby wrzucić do miski i zmiksować. Dodać odrobinę miodu oraz jogurt, dokładnie wymieszać.

KOLACJA:
• sałatka grecka
składniki: pół ogórka zielonego, pół papryki, pomidor, 4 oliwki czarne, plaster sera feta, 20 g cebuli, kilka liści sałaty lodowej, kilka kropli oliwy z oliwek, zioła

Dzień 4

ŚNIADANIE:
• kanapki z grahamki i sera żółtego z sałatką z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego
kanapki z grahamki i sera żółtego
- ½ grahamki posmarowanej masłem (1 łyżeczka = 5 g), 2 plasterki sera żółtego
sałatka z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego
- ½ cykorii, ½ średni pomidor, ogórek kwaszony, łyżeczka oliwy, świeże zioła

II ŚNIADANIE:
• ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
składniki: otręby pszenne (2 płaskie łyżki), płatki owsiane (płaska łyżka), mąka pszenna. typ 500 (1/2 łyżki), białko jaja kurzego(1 szt.), Proszek do pieczenia (0,5 płaskiej łyżeczki), śliwki suszone (1 szt.), żurawina
(1 płaska łyżka), rodzynki (1 łyżeczka), miód pszczeli 3 g (0,5 płaskiej łyżeczki)
Sposób przygotowania: Płatki owsiane, mąkę, otręby pszenne i proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać białko. Pokroić śliwki, rodzynki i żurawinę. Dodać pokrojone owoce do miski i dodać miód. Wszystko wymieszać. Nakładać łyżeczką na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika(180st.)
na około 15min.

OBIAD:
• fasolka szparagowa z warzywami
Składniki: 200 g fasolki szparagowej, 3 łyżki ryżu brązowego, 200 g pomidorów, ¾ szklanki wywaru
z warzyw, cebula, ząbek czosnku, ½ szklanki siekanej zieleniny, olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oleju. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumieniać. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone
w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną.

PODWIECZOREK:
• Sałatka owocowa z ziarnami słonecznika i sezamu
Składniki: pomarańcza 1 szt., kiwi 1 szt., słonecznik nasiona (1 płaska łyżeczka), sezam nasiona
(1 płaska łyżeczka)
Sposób przygotowania: Kiwi i mango obrać i pokroić, a z granatu wyłuskać pestki. Owoce pokroić, wymieszać i posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu i słonecznika.

KOLACJA:
• Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowo - miodowym
Składniki: kilka liści sałaty, tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (1/2 opakowania), oliwa z oliwek (płaska łyżka), dowolny kolor papryki, seler korzeniowy (plaster), dymka ze szczypiorkiem Na sos: Oliwa z oliwek (płaska łyżka), musztarda (płaska łyżka), ocet (minimalna ilość), miód pszczeli (1/2 płaskiej łyżeczki), sól biała (1 szczypta), pieprz czarny, zmielony (1 szczypta)

Sposób przygotowania: Tuńczyka odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić tuńczyka i smażyć około 10 minut mieszając, aż będzie chrupiący i nabierze ciemnobrązowego koloru. Sałatę pokroić
w paski. Paprykę i seler pokroić w kostkę, dymkę w krążki. Tuńczyka wymieszać z warzywami. Sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.

DZIEŃ 5

ŚNIADANIE:
• Ser żółty z sałatami z dodatkiem pomidorów koktajlowych
Sposób przygotowania: Na2 kromki pieczywa ułożyć sałatę na to po plasterku sera żółtego i cząstki pomidorów koktajlowych

II ŚNIADANIE:
• Mus truskawkowy z dodatkiem orzechów
Składniki: truskawki (1,5 szklanki), jogurt naturalny (0,50 szkl.), 4 orzechy włoskie lub laskowe
Sposób przygotowania: Do blendera wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Na wierzchu posypać posiekanymi orzechami

OBIAD:
• Grillowany filet z łososia z puree z brokułów oraz mieszanymi sałatami z dressingiem ziołowym
Grillowany łosoś
Składniki: Łosoś świeży (150 g), pieprz czarny, zmielony (szczypta), sól biała (szczypta), papryka słodka mielona (łyżeczka), papryka ostra w proszku (łyżeczka)
Sposób przygotowania: Płat z łososia przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, odstawić na ok. 30 min. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową i smażyć łososia z każdej z czterech stron , czas zależny jest od grubości płatów.
Puree z brokułów
składniki: 150 g brokułów, obrany ząbek czosnku, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sposób przygotowania: Zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić brokuły i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości, przez około 10 minut. Odlać, zachować płyn. Różyczki wrzucić do malaksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wywaru z gotowania. Zmiksować na puree.
Dressing ziołowy
Składniki: natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1 pęczek, oliwa 250 ml, woda 100 ml, ocet winny 3 łyżki, sok cytrynowy 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, miód płynny 1 łyżeczka, sól do smaku, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia: Koperek i natkę posiekać. Dodać oliwę, wodę, ocet, sok cytrynowy, musztardę, miód i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. 3 – 4 łyżkami polewamy 100 g mieszanki sałat.

PODWIECZOREK:
• Owoce z twarożkiem
Składniki: 100g twarogu chudego, 1 łyżka jogurtu naturalnego (25 g), garść jagód lub innych owoców (50g), 2 łyżki otrębów pszennych (10 g)

KOLACJA:
• Sałatka z mozarellą, pomidorem i ogórkiem zielonym
Składniki: Sałata lodowa 50 g, ser mozarella 50 g, ogórek (1/2 średni), pomidor (1 średni), oliwa z oliwek
(1 płaska łyżka), ocet winny (1 łyżeczka), bazylia świeża (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (łyżeczka), sól biała (1 szczypta), pieprz czarny, zmielony (1 szczypta)
Sposób przygotowania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidora obrać i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Warzywa i mozarellę wymieszać, polać sosem (wymieszać oliwę z octem winnym, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi). Sałatkę posypać posiekanymi listkami bazylii.

DZIEŃ 6

ŚNIADANIE:
• Pasta łososiowa z cząstkami świeżego ogórka, serwowana z pieczywem
Składniki: 25 g łososia wędzonego, 25 g białego sera, 1 łyżeczka posiekanego koperku, szczypta chrzanu, pieprz, łyżeczka majonezu, koperek do dekoracji, kromka razowego pieczywa
Sposób przygotowania: Łososia utrzeć z serem, dodać majonez, koperek i chrzan. Doprawić pieprzem. Kromkę chleba pokroić na trójkąty i położyć pastę. Udekorować koperkiem.

II ŚNIADANIE:
• Koktajl z jogurtu, ananasa i kiwi
Składniki: Ananas (1 plaster), kiwi (1 średnie), jogurt naturalny - 150 g
Sposób przygotowania: Wrzucić wszystko do blendera i zmiksować, udekorować listkiem świeżej mięty.

OBIAD:
• Ryba w sosie koperkowo – chrzanowym z surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem
Składniki: filet chudej ryby, pęczek koperku, łyżeczka chrzanu, sok z 1 cytryny, ½ jogurtu naturalnego małego, sól. Filety umyć, osolić, pokroić na płaty o szerokości ok. 5 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
i mocno skropić sokiem z cytryny, na wierzchu posypać lekko koperkiem. Rybę piec ok. 30 min. Chrzan, jogurt, resztę koperku, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Upieczoną rybę podawać z sosem chrzanowo – koperkowym
Składniki: 150 g kapusty, ½ małego jabłka, ½ małej cebuli, sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania: Kapustę pokroić w cienkie paski, posolić i dobrze wygnieść, żeby kapusta zmiękła. Następnie dodać starte jabłko i posiekaną w kostkę cebulę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny
i pieprzem.

PODWIECZOREK
• Gruszka pieczona z bakaliami
Składniki: średnia gruszka, łyżka pestek słonecznika, łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka rodzynek, płynny miód
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gruszkę przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wykrój gniazda nasienne. Bakalie wymieszać, dodać do nich jedną łyżeczkę miodu i wymieszać. Bakaliowe nadzienie nałożyć do wydrążonych gruszek. Włożyć gruszkę do żaroodpornego naczynia
i wstawić do piekarnika na około 12-14 minut. Gruszki po wyciągnięciu i ostudzeniu polać łyżką jogurtu naturalnego

KOLACJA:
• Kotleciki warzywne z sosem słodko – kwaśnym na mieszanych sałatach
Składniki: Cukinia (1 średnia), szpinak 50 g, cebula (1/2 średniej), jaja kurze całe (1 sztuka), mąka pszenna typ 500 (płaska łyżka)
Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 20 minut. Odsączyć cukinię. Dodać pokrojony szpinak i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać jajko, mąkę. Wymieszać. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy (np. suszoną natkę pietruszki oraz granulowany czosnek) Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Usmażone placki przełożyć na blachę wyłożoną folią lub naczynie do zapiekania i włożyć do piekarnika na 10 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Kotleciki wyłożyć na mieszankę sałat.
Sos słodko – kwaśny
Składniki na ok. 10 porcji: Cebula (3 średnie), koncentrat pomidorowy 30% (6 płaskich łyżek), ocet balsamiczny (2 łyżki), cukier (1 płaska łyżka), sól biała (szczypta), pieprz czarny, zmielony (szczypta), woda niegazowana (1,50 szkl.)
Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić i zeszklić. Wlać półtorej szkl. wody i poddusić. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Dusić do zgęstnienia. Dodać ocet i cukier.

DZIEŃ 7

ŚNIADANIE:
• ½ czerwonego grejpfruta, 2 kromki pieczywa, serek wiejski do 3% tł.

II ŚNIADANIE:
• Mus owocowy
Składniki: 1 duże jabłko, 1 gruszka, łyżeczka cynamonu, sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania: Jabłka i gruszki obrać, pokroić na spore kawałki. Wrzucić do garnka, dolać pół szklanki wody. Gotować przez około 15 minut, aż owoce zmiękną. Dorzucić sok z cytryny, cynamon. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.

OBIAD:
• Ryba grillowana lub pieczona z surówka z kapusty kiszonej z cebulą, jabłkiem z dodatkiem przypraw
Składniki: filet chudej ryby200 g, doprawić według uznania rybę ugrillować lub piec w piekarniku

PODWIECZOREK:
• Ciastko marchewkowe
Składniki: marchew (1 średnia), płatki owsiane (płaska łyżka), jajo kurze całe (1/2 szt.), proszek
do pieczenia (1/2 płaskiej łyżeczki), przyprawa do pierników (szczypta), gałka muszkatołowa (1 szczypta), cynamon (szczypta)
Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na drobnych oczkach. Dodać zmielone płatki owsiane, wymieszać. Dodać jajko. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, gdy marchew jest za sucha dodać troszkę wody. Uformować ciasteczka
i ułożyć na blaszkę. Piec ok. 25 minut w temp. 150 C.

KOLACJA:
• Sałatka nicejska
składniki: 1/2 główki sałaty lodowej, 1/2 ogórka, pomidor, 1/2 papryki, 1/2 małej cebuli, 4 czarne oliwek bez pestek, 1/2 puszka tuńczyka w sosie własnym,
Sos winegret: 2 -3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 starty ząbek czosnku, 1 płaska łyżeczka musztardy, oregano, tymianek, sól, pieprz
sposób przygotowania: Liście sałaty porwać na drobne kawałki. Ogórka nie obierać ze skórki - przekroić na pół, a następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić ją w paski. Pomidora pokroić w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki. Przygotować sos. Do oliwy dodać ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki oprócz jajek wymieszać. Polej sosem, a na wierzchu ułożyć jajko pokrojone w ćwiartki.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7101
ja pierdziu... kiedyś z czystej ciekawości poszłam sobie do dietetyczki z myślą co ona może mi doradzić. Po tej wizycie do powyższej wypiski z jedzeniem, dodałabym jeszcze hasło "tylko chlorella Cię uzdrowi", "zielony owies pomoże na wszystko" i " wie pani, dieta dietą ale przydały by się jakieś suplementy, bo wie pani ja jestem dystrybutorem i u mnie pani może kupić, tylko 190 zł i opakowanie starczy na 2 miesiące". Wyszłam od niej zniesmaczona i utwierdzona w przekonaniu, że prędzej piekło zamarznie niż pójdę jeszcze kiedyś w życiu do takiego "fachowca".
To wszystko jest przerażające.

"No pain, no gain"

"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
peepeek ŁAMATOR
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 17188 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 47910
Zapraszam do działu Ladies SFD, ale jak widzę kolacje, gdzie są jedynie warzywa to nie wygląda to za dobrze.

Oblicz zapotrzebowanie i dietę wrzuć na https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html - www.potreningu.pl/kalkulatory/kalorie 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 179 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5896
Nie wydaje mi się, żeby któraś z dziewczyn miała na tyle wolnego czasu żeby teraz sobie czytać przepisy na potrawy . Wejdź w regulamin, zrób zrzut posiłków który będzie czytelny (masz tam instrukcję jak to zrobić), wrzuć zdjęcia itd. Ogólnie ta dieta wygląda na głodówkę, przez cały dzień same warzywa i znikome źródła złożonych węgli? A gdzie białko? W jednej chudej rybie (nie daj boże pandze..) i tych jogurtach?
Ten super spersonalizowany jadłospis został pewnie ograniczony do wyjęcia z szuflady


Zmieniony przez - VanilladaH w dniu 2013-03-14 23:39:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1453 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29861
Dieta słaba na pierwszy rzut oka, poczytaj regulamin Lejdis i zobacz CO SIĘ JEŚĆ POWINNO.
Bez wczytywania się w ten jadłospis widać jakieś 'dziwne' rzeczy w diecie, grahamka? tuńczyki z puszki? otręby? koktajl na jogurcie z owocem to nie posiłek. brak białka w diecie, dobrego tłuszczu. Poczytaj regulamin, powinno Ci się rozjaśnić..
Dieta rodem z gazetek

"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
_________________________________

W pogoni za mięśniami

Dziennik 2013:
http://www.sfd.pl/olinkaz93_ossible_is_nothing/DT2013str.44-t830206-s44.html

"Żeby do czegoś dojść, trzeba zapier****ć"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 4025 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 49869
Przecież to jest mega proste

Wersja mini, diety od specjalistki:
-warzywa+feta+WASA
-kefir+orzechy
-cyc kurzy+warzywa+kasza gryczna
-jabłko
-warzywa

Tak mniej więcej wyglądałby dzień 1. Że Pani nie dostosowała się do Twojej prośby o uwzględnienie wybranych produktów, to norma. Miała po prostu gotowca, którego daje czy to osobie otyłej, czy osobie z zaburzeniami hormonalnymi, czy osobie zupełnie, jeszcze zdrowej

I'm not beautiful like you. I'm beautiful like me.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Po co upraszczać TĄ dietę? Po co w ogóle z niej korzystać? Co będzie jak nie dostaniesz któregoś produktu w sklepie, albo czas ci się tak poukłada, że nie będzie kiedy trząść się nad tymi cyrkami i przygotować któregoś cuda-wianka?
Wejdź w regulamin działu Ladies, przeczytaj temat co jedzą Ladies i ułóż swoją, rzeczywiście spersonalizowaną miskę. Będziesz mieć w niej to co lubisz, a nie cudze fanaberie, to co jest ci prosto przygotować, w dodatku za darmo, bez wyrzucania kasy na dietetyczkę i z satysfakcją, że robisz to sama i świadomie, a nie jesz pod dyktando, nie wiedząc czemu tak a nie inaczej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No ja bardzo ciekawa jestem, ile pani dietetyczce czasu zajęło rozpisanie tego cuda indywidualnie, dla klientki? Dzień-dwa-trzy? A może szufladkę otworzyła i karteczkę podała natychmiast po "wywiadzie" (jeśli taki był)?

Ja na przygotowanie diety i treningu dla moich klientek poświęcam nawet i tydzień czasu i zapewne, jeśli byłoby to nie hobby, a źródło mych dochodów, to z głodu bym umarła

EDIT:

Pani Twoją dietkę w necie znalazła
http://pastebin.com/MJ1Fnpez

Zmieniony przez - Martucca w dniu 2013-03-15 11:19:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4595 Wiek 47 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 43352
chyba zaczne dorabiac po godzinach jako dietetyczka ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Ale tak to wygląda. Ja tą "moją" z Natur House pytałam skąd ona taka "mądra" to mi powiedziała, że skończyła socjologię, po której zrobiła kurs dietetyki (w dodatku na lokalnym uniwersytecie, co to w rankingach czegokolwiek nawet nie widnieje)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 13783 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111973
to musi być ciężka praca

what doesn't kill you makes you stronger.
▪█─────█▪

PODSUMOWANIE PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_UNKNOVVN-t953320.html

PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/Konkurs/UNKNOVVN-t933010.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4595 Wiek 47 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 43352
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

odchudzanie z orbitrekiem-15 kg możliwe?

Następny temat

Dieta dla mojej Kobiety ;)

WHEY premium