SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Redukcja jest dla mnie za droga - art.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 51652

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A co sądzicie o oliwie z oliwek z biedronki Casa de Azeite 12zł/750ml ktoś na forum napisał że ta oliwa jest beznadziejna bo gorzka a właśnie po tym poznaje się naprawde dobrą oliwe, jest z pierwszego tłoczenia i uzyskiwana dzięki środką mechanicznym a nie chemicznym. Ja osobiście ja polecam.

Wydaje około 500zł z WPC najlepszy wybór mam w Auchan Wola Park jak ktoś jest z Wa-Wy to polecam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
lub też po tym można poznać, ze oliwa jest robiona ze zgniłych oliwek.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No i tu się nie zgodzę ;) , bo jakoś oliwy właśnie się mierzy smakiem (jak wino), akurat tego mnie nauczyli znajomi . Na potwierdzenie wysyłam coś co wyszperałem w necie : )

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest extra gdy:

1. Ma smak owocu oliwki o świeżym, przyjemnym zapachu, który przypomina liść oliwki roztarty między palcami, świeżo skoszoną trawę, liść pomidora, karczoch, zapach zielonych owoców lub inne wonie kwiatowe i warzywne.

2. Próbując jej odczuwamy delikatną goryczkę i pikantność, które są cechami pozytywnymi produktu i potwierdzają obecność dużej ilości przeciwutleniaczy w oliwie. Niestety wielu konsumentów odbiera te cechy jako wadę oliwy uważając iż goryczka i pikantność powodują, że oliwa jest „ciężka i kwaśna”.

A właśnie tak smakuje oliwa z biedrony, także jakość/cena idealna :). POLECAM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
aha. kup oliwę za 50+ zł i będziesz wiedział o co chodzi, bo nie o to coczuć w tej biedronkowej.
i poszperaj bardziej bo standard oliwy to nie tylko goryczkowaty smak.

Weź teraz butelkę oliwy z biedronki i napisz mi tu jakie ma certyfikaty jakości.

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-02-06 22:10:13

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 441 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10054
a jaką oliwę Ty polecasz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
przeczytaj ile jest na etykiecie kwasów jednonienasyconych w twojej oliwie za 50zł ?
W biedronkowej jest 72g na 100g produktu.
Najważniejsze jest SMAK,BARWA,Właśnie te kwasy jeśli chodzi o smażenie.
Poza tym temat jest redukcja jest dla mnie za droga - więc rzucajac cena 50zl za butle to troche nie w temacie jesteś :).
Nie uważam że to jest mega zaj**ista oliwa ale cena/jakość ma 10na10 a jak nie chce to nie kupuj tej oliwy z biedrony ale pisząc że to badziew to możesz się grubo mylić.

Chyba jesteś jak to się mówi Lemingiem ? co nie jest z Almy i nie najdroższe to badziew i tu masz problem.

Dla mnie oliwa z biedrony to po prostu dobra alternatywa dla wszystkich którzy chcą mięć dobre jakości (nie najlepszej) oliwe w rozsądnej cennie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Aaa i podając że rodowici Włosi się mylą co do oceny oliwy w kraju gdzie oprócz parmezanu i makaronu to najczęściej używany produkt jest troche dziwne moim zdaniem. To tak jak by Angol wiedział lepiej od Polaka jak mają smakować pierogi : ) . ehhh.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
tłoczona na zimno” –oliwa pozyskiwana w temp. poniżej 27 stopni przy użyciu tradycyjnych metod (określenie to jest bardzo często wykorzystane nieprawnie, gdyż większość oliw wytwarzana jest w przetwórniach); a także PDO (Denominazione di Origine Protetta) i IGP (Indicazione Geografica Protetta), które nie zawsze są gwarancją jakości, odnoszą się do geograficznego pochodzenia produktu.

To jest z linku który podałeś, to są te CERTYFIKATY :P?

kolejna sprawa z twojego linku.

Jak poznać po smaku oliwę extra virgin?

O jakości oliwy extra virgin świadczą nie tylko parametry, które można zbadać przy użyciu metod chemicznych (np. kwasowość), ale także cechy organoleptyczne, badane przy użyciu zmysłów np. węchu, smaku. Doświadczeni degustatorzy bez problemu rozpoznają dobrej jakości produkt. Smak oliwy extra virgin charakteryzuje się przy użyciu następujących określeń: owocowy, wywołujący ostry i pieprzny posmak na języku, lekko goryczkowaty, z wyczuwalnym posmakiem oliwek, trawiasty.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jak chcesz wydawać 50zł za to że na etykiecie jest znak "jakości" PDO lub IGP to bardzo prosze. Obalilem twoje argumenty z linku który sam podałeś . Także kończe to rozmowe. na tym poście.

Ps. Na koniec - Niedopuszczalne są wszelkie „nuty” wyczuwalne jako spleśniałe, metaliczne, mięsne. Należy również zwrócić uwagę, na fakt iż gorszej jakości oliwa, czyli np. z wytłoczyn, może posiadać cechy bardziej odpowiadające konsumentom, typu łagodność, mniej ostry i goryczkowaty posmak. Istotną kwestią jest także zapach – oliwa extra virgin charakteryzuje się mocnym i delikatnie leśnym aromatem, gorszej jakości produkty posiadają mniej zdecydowany aromat.

K.O. ;) tylko się na mnie nie denerwuj;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
ale czym ty to niby obaliłeś? to co czujesz w biedronce to tak kupa o której jest tam napisane, a będziesz się upierał - umówmy się, piłem prawdopodobnie wszystkie,a przynajmniej większość dostępnych oliw na rynku od tych po 10 po tych do 100zł i jednak chyba potrafię powiedzieć co nieco więcej niż osoba, która raczy się tylko biedronką . Dostałeś info jak to sprawdzić, dostałeś info po czym się sprawdza oliwę EV - > w pojedynczych pytaniach, a Ty dalej swoje. Oliwy dla smaku nikt nie pije, a dla jej wartości.

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-02-07 14:05:53

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jak jesc podczas rzezb y

Następny temat

czy zamiast worka ryzu moge wypic oliwe z oliwek?

WHEY premium