...
Napisał(a)
Myślę, że w Twojej ocenie jest zdecydowanie zbyt dużo psychologicznej personifikacji.
...
Napisał(a)
Być może w przypadku zwierząt z chowu przemysłowego w większym stopniu możemy mówić o przewlekłym stresie. Przy okazji przypomniał mi się tytuł książki: "Why Zebras Don't Get Ulcers". Nie miałem okazji jej czytać, ale spotkałem się z pozytywnymi opiniami na jej temat.
...
Napisał(a)
Co do personifikacji, zdecydowanie się nie zgadzam. Bardzo interesuję się etologią i etologią porównawczą, stąd wiem, że z reguły nie docenia się życia psychicznego zwierząt innych niż człowiek. Na przykład, wykazano planowanie już u niektórych gatunków...ptaków (!!!), a także umiejętność liczenia w zakresie poniżej 10 (!!!) w warunkach naturalnych. W warunkach sztucznych zaś wyuczono np. papugi posługiwania się słowami ze zrozumieniem (np. papuga Alex). Tym bardziej zwierzęta należace do ssaków powinny mieć (i mają) bardzo bogate i złożone życie psychiczne.
Chcę jednocześnie zwrócić uwagę, że celem tego posta nie jest propagowanie wegetarianizmu itp - tylko zwrócenie uwagi na rolę dobroistanu zwierząt na jakość mięsa.
Chcę jednocześnie zwrócić uwagę, że celem tego posta nie jest propagowanie wegetarianizmu itp - tylko zwrócenie uwagi na rolę dobroistanu zwierząt na jakość mięsa.
...
Napisał(a)
Książka o której wspomniałem została wydana również w języku polskim:
http://www.empik.com/dlaczego-zebry-nie-maja-wrzodow-sapolsky-robert-m,prod47620018,ksiazka-p
Assurbanipal nie wiem na ile autor zagłębia się w zagadnienia związane z psychofizjologią zwierząt innych niż człowiek, ale być może ta pozycja okazałby się interesująca dla Ciebie.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2012-06-12 11:27:58
http://www.empik.com/dlaczego-zebry-nie-maja-wrzodow-sapolsky-robert-m,prod47620018,ksiazka-p
Assurbanipal nie wiem na ile autor zagłębia się w zagadnienia związane z psychofizjologią zwierząt innych niż człowiek, ale być może ta pozycja okazałby się interesująca dla Ciebie.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2012-06-12 11:27:58
...
Napisał(a)
Faftaq i LukaszK, pozwolę sobie zadać pytanie niezwiązane z tematem diety paleo Ale chciałabym poznać Twoje zdanie na temat "ładowania" olejem rybnym popularyzowanym przez Charlesa Poliquina. Czy ma to jakieś skutki uboczne?
Jakiś czas temu w mojej diecie gościły w obfitości tłuste ryby pełnomorskie i po około tygodniu dorobiłam się setek sinaików i problemów z krzepnięciem krwi. Hematolog stwierdził wówczas, że jest to skutkiem dużej podaży właśnie o-3 w diecie. Mam co prawda problem z koagulacją krwi o podłożu niemożliwym do zdiagnozowania standardowymi badaniami (przeprowadzanymi na oddziale hematologii w największym duńskim szpitalu), ale zastanawiam się, czy ta sama sytuacja może zaistnieć w przypadku osób "zdrowych" (w cudzysłowie, gdyż nie uważam się za chorą )?
Jakiś czas temu w mojej diecie gościły w obfitości tłuste ryby pełnomorskie i po około tygodniu dorobiłam się setek sinaików i problemów z krzepnięciem krwi. Hematolog stwierdził wówczas, że jest to skutkiem dużej podaży właśnie o-3 w diecie. Mam co prawda problem z koagulacją krwi o podłożu niemożliwym do zdiagnozowania standardowymi badaniami (przeprowadzanymi na oddziale hematologii w największym duńskim szpitalu), ale zastanawiam się, czy ta sama sytuacja może zaistnieć w przypadku osób "zdrowych" (w cudzysłowie, gdyż nie uważam się za chorą )?
...
Napisał(a)
Zdaniem wielu autorów, którzy stosunkowo niedawno przeprowadzili szereg badań klinicznych i epidemiologicznych - zbyt duże spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyna powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka !
Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów.
Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają zmianom oksydacyjnym, czyli utlenieniu. Dla łatwiejszego zrozumienia tematu dodam, że proces zepsucia się oliwy, masła, tłustej ryby polega właśnie m.in. na utlenieniu w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porównując - jakże długa jest trwałości smalcu wieprzowego w porównaniu z trwałością produktów uprzednio wymienionych?
Kilkudziesięciokrotnie większa! Dlaczego? Bo w smalcu nie ma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych!
Dieta z nadmiarem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może sprzyjać tworzeniu się kamieni żółciowych. Dzieje się tak na skutek wydalania nadmiaru cholesterolu wraz z żółcią, co wspomagają nnkt.
nadmiar n-3 w diecie może doprowadzić do zmian degeneracyjnych niektórych tkanek. Dzieje się tak gdyż nadmiar n-3, jeśli nie jest przez organizm wykorzystany budulcowo (wbudowanie w błony komórkowe, produkcja hormonów, prostaglandyn, prostacyklin itd. ,tzw. eikazanoidów) ulegnie utlenieniu ( czytaj -zepsuciu)w ludzkim organizmie.
(Von Schacky) częste powstawanie krwawych wybroczyn u Eskimosów Mozę być spowodowane zbyt dużym spożyciem n-3; Pokarm Eskimosów stanowią głównie ryby, bogate w n-3. Są one odpowiedzialne za wytwarzanie w naszym ustroju związków działających antyzakrzepowo, czyli ich krew nie posiada właściwości krzepnięcia (trombocytemia).
(Devon) nadmierne spożycie n-3 powoduje: krwawienia (wewnętrzne), infekcje, cukrzyce, chorobę nowotworową, niekorzystne zmiany peroksydacyjne w obrębie lipidów; ( styczniowy
nr. kulturystyki
Według norm europejskich (Nutrient and Energy Intakes) należy uważać na nadmierne spożycie nnkt ze względu na ewentualne powstawanie nadtlenków, a także na niekorzystne zmiany w funkcjach immunologicznych ustroju.
(Kelley) zanotowano obniżenie odporności leukocytów u ludzi, którzy w dietach otrzymywali kwas linolenowy w ilości 6,3% kaloryczności diety;
(Clarke) spożywanie przez kilka miesięcy tłuszczów rybich w ilościach dostarczających 1,5% kcal kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3 dziennie (głownie EPA,) wywołało wybroczyny krwawe (bleending) u młodzieży.
( Kolanowski , Swiderski , Cichoń , Ziemlański) Jak widać odpowiednia proporcja n-6 do n-3 jest ważna ze względu na zachowanie równowagi procesów prooksydacyjnych do antyoksydacyjnych ( n-3 działają anty zakrzepowo, anty oksydacyjnie, n-6 sa odpowiedzialne za powstawanie związków odpowiedzialnych za krzepliwość krwi - działanie trombocytów).
Dostępne dane epidemiologiczne nie usprawiedliwiają znacznego dodawania do diety n-3, poza tymi ilościami, które są w rybach. Prowadzone sa dalsze badania kliniczne w celu ustalenia ujemnych skutków spożywania przez człowieka zwiększonych ilości nikt. Są one tak mocno biochemiczne aktywne, że bardzo nieostrożnie jest zalecać dużą ich podaż w diecie.
Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów.
Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają zmianom oksydacyjnym, czyli utlenieniu. Dla łatwiejszego zrozumienia tematu dodam, że proces zepsucia się oliwy, masła, tłustej ryby polega właśnie m.in. na utlenieniu w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porównując - jakże długa jest trwałości smalcu wieprzowego w porównaniu z trwałością produktów uprzednio wymienionych?
Kilkudziesięciokrotnie większa! Dlaczego? Bo w smalcu nie ma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych!
Dieta z nadmiarem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może sprzyjać tworzeniu się kamieni żółciowych. Dzieje się tak na skutek wydalania nadmiaru cholesterolu wraz z żółcią, co wspomagają nnkt.
nadmiar n-3 w diecie może doprowadzić do zmian degeneracyjnych niektórych tkanek. Dzieje się tak gdyż nadmiar n-3, jeśli nie jest przez organizm wykorzystany budulcowo (wbudowanie w błony komórkowe, produkcja hormonów, prostaglandyn, prostacyklin itd. ,tzw. eikazanoidów) ulegnie utlenieniu ( czytaj -zepsuciu)w ludzkim organizmie.
(Von Schacky) częste powstawanie krwawych wybroczyn u Eskimosów Mozę być spowodowane zbyt dużym spożyciem n-3; Pokarm Eskimosów stanowią głównie ryby, bogate w n-3. Są one odpowiedzialne za wytwarzanie w naszym ustroju związków działających antyzakrzepowo, czyli ich krew nie posiada właściwości krzepnięcia (trombocytemia).
(Devon) nadmierne spożycie n-3 powoduje: krwawienia (wewnętrzne), infekcje, cukrzyce, chorobę nowotworową, niekorzystne zmiany peroksydacyjne w obrębie lipidów; ( styczniowy
nr. kulturystyki
Według norm europejskich (Nutrient and Energy Intakes) należy uważać na nadmierne spożycie nnkt ze względu na ewentualne powstawanie nadtlenków, a także na niekorzystne zmiany w funkcjach immunologicznych ustroju.
(Kelley) zanotowano obniżenie odporności leukocytów u ludzi, którzy w dietach otrzymywali kwas linolenowy w ilości 6,3% kaloryczności diety;
(Clarke) spożywanie przez kilka miesięcy tłuszczów rybich w ilościach dostarczających 1,5% kcal kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3 dziennie (głownie EPA,) wywołało wybroczyny krwawe (bleending) u młodzieży.
( Kolanowski , Swiderski , Cichoń , Ziemlański) Jak widać odpowiednia proporcja n-6 do n-3 jest ważna ze względu na zachowanie równowagi procesów prooksydacyjnych do antyoksydacyjnych ( n-3 działają anty zakrzepowo, anty oksydacyjnie, n-6 sa odpowiedzialne za powstawanie związków odpowiedzialnych za krzepliwość krwi - działanie trombocytów).
Dostępne dane epidemiologiczne nie usprawiedliwiają znacznego dodawania do diety n-3, poza tymi ilościami, które są w rybach. Prowadzone sa dalsze badania kliniczne w celu ustalenia ujemnych skutków spożywania przez człowieka zwiększonych ilości nikt. Są one tak mocno biochemiczne aktywne, że bardzo nieostrożnie jest zalecać dużą ich podaż w diecie.
Stop wishing start doing
...
Napisał(a)
Mimo wszystko chciałabym poznać opinię ekspertów, których wiedza jest wszechstronna (nie tylko w kwestii teorii, ale i praktyki) i opiera się nie tylko na teorii. Chociażby ze względu na fakt, że artykuł marka.c, który żywcem skopiowałaś i wkleiłaś tutaj, na sfd pojawił się w roku 2005
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2012-06-12 12:02:59
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2012-06-12 12:02:59
...
A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html
Poprzedni temat
Dlaczego właśnie dieta paleo?
Następny temat
„Dieta paleo” w XXI wieku.
Polecane artykuły