SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Podstawy diety paleo.

temat działu:

Strength & Endurance

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 55075

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Myślę, że w Twojej ocenie jest zdecydowanie zbyt dużo psychologicznej personifikacji.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Być może w przypadku zwierząt z chowu przemysłowego w większym stopniu możemy mówić o przewlekłym stresie. Przy okazji przypomniał mi się tytuł książki: "Why Zebras Don't Get Ulcers". Nie miałem okazji jej czytać, ale spotkałem się z pozytywnymi opiniami na jej temat.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6772
Co do personifikacji, zdecydowanie się nie zgadzam. Bardzo interesuję się etologią i etologią porównawczą, stąd wiem, że z reguły nie docenia się życia psychicznego zwierząt innych niż człowiek. Na przykład, wykazano planowanie już u niektórych gatunków...ptaków (!!!), a także umiejętność liczenia w zakresie poniżej 10 (!!!) w warunkach naturalnych. W warunkach sztucznych zaś wyuczono np. papugi posługiwania się słowami ze zrozumieniem (np. papuga Alex). Tym bardziej zwierzęta należace do ssaków powinny mieć (i mają) bardzo bogate i złożone życie psychiczne.
Chcę jednocześnie zwrócić uwagę, że celem tego posta nie jest propagowanie wegetarianizmu itp - tylko zwrócenie uwagi na rolę dobroistanu zwierząt na jakość mięsa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Książka o której wspomniałem została wydana również w języku polskim:
http://www.empik.com/dlaczego-zebry-nie-maja-wrzodow-sapolsky-robert-m,prod47620018,ksiazka-p

Assurbanipal nie wiem na ile autor zagłębia się w zagadnienia związane z psychofizjologią zwierząt innych niż człowiek, ale być może ta pozycja okazałby się interesująca dla Ciebie.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2012-06-12 11:27:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Faftaq i LukaszK, pozwolę sobie zadać pytanie niezwiązane z tematem diety paleo Ale chciałabym poznać Twoje zdanie na temat "ładowania" olejem rybnym popularyzowanym przez Charlesa Poliquina. Czy ma to jakieś skutki uboczne?
Jakiś czas temu w mojej diecie gościły w obfitości tłuste ryby pełnomorskie i po około tygodniu dorobiłam się setek sinaików i problemów z krzepnięciem krwi. Hematolog stwierdził wówczas, że jest to skutkiem dużej podaży właśnie o-3 w diecie. Mam co prawda problem z koagulacją krwi o podłożu niemożliwym do zdiagnozowania standardowymi badaniami (przeprowadzanymi na oddziale hematologii w największym duńskim szpitalu), ale zastanawiam się, czy ta sama sytuacja może zaistnieć w przypadku osób "zdrowych" (w cudzysłowie, gdyż nie uważam się za chorą )?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
Zdaniem wielu autorów, którzy stosunkowo niedawno przeprowadzili szereg badań klinicznych i epidemiologicznych - zbyt duże spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyna powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka !

Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów.
Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają zmianom oksydacyjnym, czyli utlenieniu. Dla łatwiejszego zrozumienia tematu dodam, że proces zepsucia się oliwy, masła, tłustej ryby polega właśnie m.in. na utlenieniu w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porównując - jakże długa jest trwałości smalcu wieprzowego w porównaniu z trwałością produktów uprzednio wymienionych?
Kilkudziesięciokrotnie większa! Dlaczego? Bo w smalcu nie ma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych!

Dieta z nadmiarem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może sprzyjać tworzeniu się kamieni żółciowych. Dzieje się tak na skutek wydalania nadmiaru cholesterolu wraz z żółcią, co wspomagają nnkt.

nadmiar n-3 w diecie może doprowadzić do zmian degeneracyjnych niektórych tkanek. Dzieje się tak gdyż nadmiar n-3, jeśli nie jest przez organizm wykorzystany budulcowo (wbudowanie w błony komórkowe, produkcja hormonów, prostaglandyn, prostacyklin itd. ,tzw. eikazanoidów) ulegnie utlenieniu ( czytaj -zepsuciu)w ludzkim organizmie.

(Von Schacky) częste powstawanie krwawych wybroczyn u Eskimosów Mozę być spowodowane zbyt dużym spożyciem n-3; Pokarm Eskimosów stanowią głównie ryby, bogate w n-3. Są one odpowiedzialne za wytwarzanie w naszym ustroju związków działających antyzakrzepowo, czyli ich krew nie posiada właściwości krzepnięcia (trombocytemia).

(Devon) nadmierne spożycie n-3 powoduje: krwawienia (wewnętrzne), infekcje, cukrzyce, chorobę nowotworową, niekorzystne zmiany peroksydacyjne w obrębie lipidów; ( styczniowy
nr. kulturystyki

Według norm europejskich (Nutrient and Energy Intakes) należy uważać na nadmierne spożycie nnkt ze względu na ewentualne powstawanie nadtlenków, a także na niekorzystne zmiany w funkcjach immunologicznych ustroju.

(Kelley) zanotowano obniżenie odporności leukocytów u ludzi, którzy w dietach otrzymywali kwas linolenowy w ilości 6,3% kaloryczności diety;

(Clarke) spożywanie przez kilka miesięcy tłuszczów rybich w ilościach dostarczających 1,5% kcal kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3 dziennie (głownie EPA,) wywołało wybroczyny krwawe (bleending) u młodzieży.

( Kolanowski , Swiderski , Cichoń , Ziemlański) Jak widać odpowiednia proporcja n-6 do n-3 jest ważna ze względu na zachowanie równowagi procesów prooksydacyjnych do antyoksydacyjnych ( n-3 działają anty zakrzepowo, anty oksydacyjnie, n-6 sa odpowiedzialne za powstawanie związków odpowiedzialnych za krzepliwość krwi - działanie trombocytów).

Dostępne dane epidemiologiczne nie usprawiedliwiają znacznego dodawania do diety n-3, poza tymi ilościami, które są w rybach. Prowadzone sa dalsze badania kliniczne w celu ustalenia ujemnych skutków spożywania przez człowieka zwiększonych ilości nikt. Są one tak mocno biochemiczne aktywne, że bardzo nieostrożnie jest zalecać dużą ich podaż w diecie.

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mimo wszystko chciałabym poznać opinię ekspertów, których wiedza jest wszechstronna (nie tylko w kwestii teorii, ale i praktyki) i opiera się nie tylko na teorii. Chociażby ze względu na fakt, że artykuł marka.c, który żywcem skopiowałaś i wkleiłaś tutaj, na sfd pojawił się w roku 2005

Zmieniony przez - Martucca w dniu 2012-06-12 12:02:59
...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 4 regulaminu
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 4 regulaminu
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 4 regulaminu
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 26831 Wiek 18 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283202

A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dlaczego właśnie dieta paleo?

Następny temat

„Dieta paleo” w XXI wieku.

WHEY premium