SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

3 archaiczny trening u prof Attili-Bent Press

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4824

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 491 Wiek 110 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7371
cd.








jak pomogłem, daj SOG'a :)

„Znawca Archaicznych Ćwiczeń”
"Znawca Praktycznej Anatomii"

moja siłka http://www.youtube.com/watch?v=cBArpchKJdY 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 688 Wiek 49 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8399
Ech profesorze ciężki to był tydzień dla mnie...



Zasadniczo prof. Attila "wynalazł" ćwiczenie Bent Press i został pierwszym człowiekiem, który wykonał je z ciężarem ponad 200 funtów. Jego uczeń, Eugen Sandow, wykonał Bent Press z ciężarem 271 funtów.

Ćwiczenie Bent Press wymaga dużej koordynacji ( w szczególności przy wykonywaniu z kulolaską), a więc nie jest zalecany dla tych którzy mają niewielki staż w treningu fizycznym (siłowym) lub rozpoczynają dopiero ćwiczenia np. z kettlebells. Po kilku miesiącach przygotowań wg. odpowiednio zorganizowanego programu ćwiczeń adept będzie gotowy do próby Bent Press.

Opis ćwiczenia

Bent Press



Po pierwsze, zaczyna się od stóp ustawionych w sposób pokazany na zdjęciu, a ciężarek Kettlebell trzymamy w jednej ręce i na wysokości barku. Przedramię z ramieniem roboczym jest w pozycji pionowej i jest to pozycja startowa. Jak Kettlebell jest wciśnięty, tułów pochyla się na bok i rotuje lekko w przód w kierunku wysuniętej nogi, jednocześnie w przeciwna stronę wypychamy biodra. Podczas odchylania tułowia i wypychania bioder wypychamy rękę z ciężarem do pozycji pionowej (pełny wyprost). Gdy ręka jest już wyprostowana, prostujemy tułów i biodra, przytrzymać przez około jedną sekundę. Powróć do pozycji wyjściowej powoli. Wykonać taką samą liczbę powtórzeń dla drugiej strony ciała.

Ćwiczenie często jest ograniczone przez wytrzymałości i stabilności konstrukcji ramion, realizowane przede wszystkim jako środek do kwestionowania bocznej zdolność zgięcia kręgosłupa. Zaleca się NIE blokować kolan w ten sposób zwiększa ryzyko urazów stawów kolanowych i kręgosłupa.

Bent Press (z przysiadu)



Ta wersja Bent Press jest podobna we wszystkich odniesieniach do poprzedniej wersji, z wyjątkiem dodawania przysiadu, po wygięciu na bok. Gdy hantel jest umieszczony nad głową, stażysta zniża biodra w dół do niskiej pozycji przysiadu, następnie w przysiadzie prostuje tułów i z przysiadu wypycha w górę ciało do pozycji wyprostowanej.

Bent Press był popisowym ćwiczeniem Artura Saxona, który posiadał ogromną siłę. Przykładem niech będzie rekord świata w Bent Press 371 lbs (168 kg) oraz wyciśnięcie dwóch dorosłych mężczyzn nad głową jedną ręką, jak pokazano poniżej.



Wersja ćwiczenia na dwie ręce jednocześnie




i wreszcie film instruktażowy





Mięśnie pracujące:

Główne mięśnie: mięśnie brzucha
Pozostałe mięśnie: pośladki i ścięgna podkolanowe, dolne części pleców, mięsień czworogłowy uda, barki, triceps

Moje wykonanie:


Jak widać przy prawej ręce pomieszałem kolejność zdjęć



Robiłem kilka podejść do tego ćwiczenia w ciągu tygodnia. Generalnie okazało sie ono dla mnie bardzo trudne do wykonania z 3 powodów:
1. koordynacja i technika
2. stosunkowo słabe mięśnie skośne brzucha
3. kiepskie trzymanie ciężaru (dla przypomnienia to kawałek szyny o wadze 16kg)

Jeśli chodzi o wykonywanie ćwiczenia na olimpiadach to znalazłem że było w 1904 Olympics in St. Louis

OK to tyle z mojej strony ;)

Zmieniony przez - astry1 w dniu 2012-02-25 22:34:39

„Znawca Archaicznych Ćwiczeń”

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10018 Napisanych postów 30358 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 728591
Prof Attila dzis w dobrym humorze,w reku trzyma kawalek ciasta i co chwila je zajada....

Troche patrzymy zdezorientowani-ale to ma cukrow prostych,tluszczy itp..i tak przed treningiem....?

Wreszcie Attila uporal sie z ostatnim keskiem......pycha!

Dziwicie sie?
Znów mnie czeka wyjazd zagraniczny a tam nie maja tych szczególnych wiedenskich słodkości....
Więc nie mogłem się oprzec pokusie.....

A swoja droga polecam-przy tej pogodzieod razu lepiej sie spojrzy na swiat i trening....:)


Z usmiechami pokiwaliśmy głowamiw naszej mocno juz przerzedzonej grupie z przyszłości....

-rozumiemy,ze to kolejne zadanie.....nie jest złe,tylko jak to ciasto mogło się nazywac?Prof Attila wspomniał ,ze to typowe dla Wiednia....



Wracajać do bent press-udało się poznac to cwiczenie i wykonac.Ze wzgledu na niewielki ciezar i pewnie spotkanie się z tym cwiczeniem pierwszy raz w zyciu -moze do konca udało wam się zauwazyc całą ideę
tego cwiczenia:nie podnosimy cieżaru ramieniem,my wchodzimy pod ciężar tułowiem.
Pózniej podobna zasada została wykorzystana w podrzucie olimpijskim,tylko w wersji dynamicznej(nozyce,podsiad)

W opracowaniach akcentuje sie działanie tego cwiczenia na miesnie brzucha(głównie skosne)ale to nie wszystko-silnie i niesymetrycznie pracuja miesnie wewnetrzne grzbietu,najszersze,czworoboczne,cala obrecz barkowa i biodrowa i tez triceps.
Takiego działania nie ma zadne wspołczesne cwiczenie typowo kulturystyczne.
A do tego wymaga to dobrej koordynacji miesni i odpowiedniego rozciagniecia....
a oto wyniki:


.




Zmieniony przez - masti w dniu 2012-02-26 09:20:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1838 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21318
Hmm Zadanie trudne aczkolwiek mniemam iż chodzi o Tort Sachera
W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
Syn Franza, Eduard Sacher, wybudował w centrum Wiednia w roku 1876 hotel nazwany jego nazwiskiem. Ten właśnie hotel uczestniczył w 3 procesach sądowych, nazywanych powszechnie "tortowymi procesami", toczących się w latach 1953-1962, w których drugą stroną była cukiernia Demel. Spór toczył się o prawo używania nazwy "tort Sachera" na określenie tortów czekoladowych oferowanych przez obie konkurujące ze sobą cukiernie.

W końcu, po dziewięciu latach procesów, wyłączne prawo do używania wspomnianej nazwy sąd przyznał hotelowi Sacher. Od tej pory przepis na oryginalny tort Sachera jest najpilniej strzeżoną tajemnicą hotelu Sacher. Jedynie na podstawie informacji o rocznym zużyciu składników, umieszczanych na stronie internetowej hotelu Sacher, można, ale tylko z grubsza, oszacować zestawienie składników wykorzystywanych do produkcji tortu.




Zmieniony przez - NomenNescio w dniu 2012-02-26 10:22:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 491 Wiek 110 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7371
Tort Sachera – bardzo słodkie ciasto czekoladowe z grubą warstwą polewy czekoladowej, przekładane konfiturą morelową. Oryginalnie serwowane w kawiarni Hotelu Sacher, znane jest dziś na całym świecie.

ale chodzi mi jeszcze po głowie starsze typowo wiedeńskie ciasto:
Strudel – specyficzne, kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe (podobne do półfrancuskiego), najczęściej ze słodkim nadzieniem (jabłkowym, wiśniowym), posypywane cukrem pudrem lub polewane śmietaną, często podawane na ciepło. Stał się popularnym dopiero w 18 w.

Zmieniony przez - nocnykur w dniu 2012-02-26 14:43:48

jak pomogłem, daj SOG'a :)

„Znawca Archaicznych Ćwiczeń”
"Znawca Praktycznej Anatomii"

moja siłka http://www.youtube.com/watch?v=cBArpchKJdY 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 688 Wiek 49 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8399
Edward Sacher to legenda kuchni wiedeńskiej. Jego restauracja przyciągała do naddunajskiej stolicy smakoszy z całego świata. Podawano w niej słynny tort, wymyślony przez Franza Sachera, ojca Edwarda. Receptura tego smakołyku do dziś stanowi rodzinną tajemnicę, a liczne publikowane przepisy są tylko mniej lub bardziej zbliżone do oryginału.
Chociaż kawałek czekoladowego tortu, przełożonego konfiturą morelową można zjeść w całej Austrii i nie tylko, to smak wypieku, który zachwycił kiedyś świtę księcia Metternicha gwarantuje tylko opieczętowany wyrób cukierników Sachera.

„Znawca Archaicznych Ćwiczeń”

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1235 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 22853
Tort Sachera - Czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku.W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

140g masła
160g cukru
180g czekolady gorzkiej
8 jajek
30g cukru pudru
140g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

180g słodkiej, płynnej śmietany 30%
180g czekolady gorzkiej
1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
50g masła

Dodatkowo:

ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej (gotowej lub z tego przepisu)
ewentualnie trochę rumu

Sposób przygotowania:

50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika.
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić go do góry nogami, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze odwrócić go do góry dnem).
Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Konfiturę podgrzać.
Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
W tym czasie przygotować polewę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.

"Nigdy się nie poddawaj,porażka nigdy nie oznacza końca lecz początek drogi do zwycięstwa"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10018 Napisanych postów 30358 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 728591
aktualne wyniki po łakociach:

Przepis tajny ale jednak dostepny-moze niedokładnie ale pewnie bardzo podobnie.
Miałem okazje jesc te dwa ciasta we Wiedniu-nie wiem czy oryginały -ale bardzo dobre....:).

moze moje panie spróbuja to upiec? :).


Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Z archiwum sportów siłowych

Następny temat

Weekendowa masakra: Trening dla zapracowanych

WHEY premium